Vlada Republike Srpske donijela je 185. sjednici u Banjaluci Odluku o dodjeli jednokratne novčane pomoći djeci poginulih boraca koja nisu zaposlena, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Riječ je o jednokratnoj pomoći u iznosu od 1.000 KM, koja će biti isplaćena u septembru. Isplata jednokratne pomoći nezaposlenoj djeci poginulih boraca vršiće se prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Vlada je donijela i Odluku o odobrenju sredstava za isplatu jednokratne novčane pomoći mladima u Republici Srpskoj od po 100 KM, koju će mladi moći da realizuju od 5. do 25. septembra 2022. godine, što je drugi put da Vlada RS realizuje ovakav vid podrške.

Pored ove pomoći, Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će u septembru biti isplaćena mjesečna pomoć od 750 KM za porodice sa četvoro i više djece u kojima je jedan od roditelja nezaposlen.

Mjeru pomoći nezaposlenoj djeci poginulih boraca polovinom avgusta najavio je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Nezaposlena djeca iz porodica poginulih boraca Vojske Republike Srpske dobiće podršku grada Banjaluka u iznosu od 1000 KM, a u narednim danima biće otvorena i Kancelarija za podršku pri zapošljavanju djece iz ove kategorije, rekao je tada Stanivuković.

Inače, ovo nisu jedine novčane pomoći u izbornoj godini. Vlada Republike Srpske je u julu isplaćivala jednokratne pomoći od 100 KM za mlade i boračke kategorije. Nakon toga, pomoć je bila isplaćena penzionerima.

Možemo vidjeti da populističke mjere nisu strane vlasti ali ni opoziciji. Doduše, vlast ima “dublji džep” i može zavući ruku u entitetski budžet, dok opozicija može novac izvlačiti samo iz budžeta lokalnih zajednica kao što je Banjaluka. Kako god, ni jedni ni drugi nisu gadljivi na populizam.

Iako će ovim “ranjivim” kategorijama dobro doći svaka marka, zanemaruje se činjenica ko ih je “ranio”. Ko je mlade, borce, penzionere, djecu poginulih boraca doveo u situaciju da im uopšte i treba jednokratna novčana pomoć? Pa, isti oni koji im te pomoći isplaćuju. Samo što će za tu uslugu izvući daleko veću korist na izborima. I tako do nekih novih izbora i novih jednokratnih pomoći.

Izvor: gerila.info

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime