PREDSJEDNIK RS PLAĆA 154.000 KM ZA NOVI VIDEO-NADZOR: Dodik podiže stepen vlastite sigurnosti

Sama informacija je značajna tim prije jer se bliže opći izbori, a paralelno s tim imamo i najave pojačanih protesta građana i novog velikog mitinga u organizaciji grupe Pravda za Davida

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik četiri mjeseca pred parlamentarne izbore u BiH ništa ne prepušta slučaju, a ponajmanje moguće “događanje naroda“ na ulicama, te u skladu s tim vrši posljednje pripreme pred ono što može da uslijedi.

Već mjesecima Dodikovi savjetnici i „eksperti za terorizam“, među kojima prednjače Dragan Ćeranić i Dževad Galijašević – oba priključena na budžetsku sisu, pokušavaju da podignu tenzije, a najprije da obesmisle mirne ulične proteste Davora Dragičevića i građana koji traže pravdu i istinu o brutalnom ubistvu Davorovog sina Davida Dragičevića, iznoseći lažne analize o tome da se u RS priprema „narandžasta revolucija“.

Da li i sam Dodik vjeruje „analizama“ naručenim za potrebe vlastitog režima i plašenja javnosti – nije poznato, no ono što je poznato, što smo uspjeli saznati jeste da će predsjednik RS uskoro potrošiti pozamašnu sumu javnog novca kako bi podigao stepen vlastite sigurnosti.

Tako će se već od sredine jula ili početka avgusta predsjednik RS, kako saznajemo, „opasati“ novim sistemom video-nadzora, koji će da plati tačno 154.000 KM, što su enormna sredstva za ove namjene.

Foto: Faksimil obavještenja o nabavci video-nadzora za 132.000 KM bez PDV-a (sa uračunatim PDV-om 154.000 KM)

Sama informacija je značajna tim prije jer se bliže opći izbori, a paralelno s tim imamo i najave pojačanih protesta građana i novog velikog mitinga u organizaciji grupe Pravda za Davida (u ovom trenutku grupa broji impozantnih 330.000 članova), koja se okuplja sa druge strane Gospodske ulice u Banjaluci, nekoliko stotina metara od Palate predsjednika RS, Dodikovog sjedišta.

Osim toga, dati 154.000 KM za novi sistem-video nadzora u trenutku kada je budžet RS u velikoj dubiozi, dok je u samoj RS (kao uostalom i u cijeloj BiH) sve više siromašnih i nezaposlenih, je u najmanju ruku bezobrazno i neodgovorno.

No, ovo je tek uvod u ono što slijedi; nema, naime, nikakve dvojbe da je Dodikovo bacanje tričavih 154.000 naših maraka tek početak vađenja „teške artiljerije“ za golo političko preživljavanje nešto manje od četiri mjeseca pred izbore.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI