Progovorio o malverzacijama u M:telu, pa dobio otkaz!

Samo jedan sastanak sa generalnim direktorom Goranom Vlaovićem bio je koban za Bogdana Unčanina, rukovodioca Glavnog skladišta M:tela u Prijedoru, kome je 28. oktobra 2013. godine uručen otkaz, a konačno rješenje o otkazivanju ugovora tri dana kasnije.

Unčanin tvrdi da je otkaz dobio jer je Vlaoviću rekao da u skladištu ima neprometovanog materijala i osnovnih sredstava u vrijednosti od 800.000 do milion KM i da nema potrebe za dodatnim nabavkama, što nikako nije odgovaralo tadašnjem direktoru za korporativne moslove Marku Lopičiću i direktoru za finansije, njegovoj supruzi Jasmini Lopičić, preko kojih su išle sve nabavke u M:telu.

Nedugo nakon sastanka optužen je za manjak u skladištu XPDM 011, Glavno skladište Prijedor, za robu u vrijednosti 20.232,66 KM i upućen na disciplinsku komisiju. Tvrdi da manjka nije bilo, a dokaz su popisne liste koje se nalaze u sudskim spisima i finansijska stanja.

– Ja sam trebao da budem suspendovan dok se ne utvrdi činjenicno stanje i da primam 50% odsto iznosa plate. Umjesto toga, dobio sam otkaz. Sindikat me je gurnuo u provaliju. Dokaz je povratnica od 22. oktobra 2013. godine koja je prepravljena na 28.10. 2013. Ova povratnica je putovala 12 dana i mogla je stici do Njujorka, ističe Unčanin.

To je bio njegov zahtjev za zaštitu prava radnika, upućen Sindikatu 27.09. 2013. i rok je bio 30 dana da se odgovori na žalbu.

– Predsjednik Sindikalne organizacije, podružnice u Prijedoru, bio je Saša Kuprešanin, koji je dao pozitivno mišljenje o mom radu na disciplinskoj komisiji, ali me je predsjednik Sindikalne organizacije Mtel-a Kosta Bundalo i njegov savjetnik Milenko Topić, gurnuo u provaliju, iako je po statutu trebao da me zaštiti, ogorčen je Bundalo.

Tvrdi da je Sindikat radio u interesu poslodavca, a ne radnika.

– Kada sam nakon otkaza predavao skladište, utvršeno je da je ukupan manjak samo 11,54 KM. Ali nijedan sud to nije uvažio, navodi Unčanin.

Sudije trgovale pravdom?!

Da nešto ne štima, Unčanin je vidio i kada mu je direktor za korporativne poslove Marko Lopičić 17. decembra 2013. poslao opomenu pred tužbu, sa zahtjevom da izmiri dug 20.232,66 KM, u roku od 30 dana.

– To je trebalo da učini ranije, ali je znao da nisam kriv, a učinio je to da bi imao opravdanje na sudu, kaže Unčanin.

Zato je 20. januara 2014. godine tužio M:tel Osnovnom sudu u Prijedoru, koji je 02. aprila 2015. godine tužbu odbacio kao neosnovanu.

Tužba za nezakonit otkaz mjesecima je ležala u ladici, a Jasminka Baštinac, prvi sudija u predmetu je zamijenjena 01. decembra 2014. kada predmet preuzima Danijela Elenkov-Malić, koja je odbacila tužbu. Tvrdi da je Danijela Elenkov-Malić ispravila datum prije Odluke Okružnog suda.

– Žalio sam se Okružnom sudu u Banjaluci, koji odbacuje tužbu. I ovdje je sudija Nevenka Mitrić zamijenjena sudijom Ernom Filipović‚ a predsjednik Sudskog vijeća bio Blagoje Dragosavljević, navodi Unčanin.

Žalio se i Vrhovnom sudu RS i ponovo je bilo zamjene sudija. Sudija Rosa Obradović 26. januara 2017. godine odbacuje reviziju.

Unčanin potom 24. jula 2017. podnosi prijedlog novoosnovanom Okružnom sudu u Prijedoru zahtjev za ponavljanje postupka. Zahtjev je 17. septembra primio sudija Radomir Janjić, a 5. januara 2018. godine predmet preuzima Vesna Sarajlić.

Sve sudske odluke bile su protiv Unčanina, uključujući i odluku Apelacionog vijeća Suda BiH, koje je njegovu apelaciju odbacilo kao zakašnjelu.

I danas tvrdi da bivši generalni direktor Goran Vlaović nije bio upoznat sa njegovim slučajem, ali da je bez poslao ostao samo zato što se zamjerio tadašnjem direktoru za korporativne poslove Marku Lopičiću.

Kaže da iako je već u penziji neće prestati da se bori i da će zaštitu svojih prava potražiti i pred Sudom za ljudska prava u Strazburu.

– Ja nisam lopov, lopovi su oni koji su mi dali otkaz da bi nastavili da rade nezakonito. Strašno je da nijedan sud nije mogao iz obine dokumentacije da vidi da manjka u magacinu nije ni bilo i da sam ostao bez posla zbog nečije samovolje, ogorčen je Bogdan Unčanin koji se već četvrtu godinu bori za istinu.

Jasno mu je da, kako kaže, ima posla sa korumpiranim pravosuđem i M:telom koji je jedna od najprofitabilnijih kompanija kojoj nije problem novac.

– Nisam lopov i to ću dokazati, poručuje Unčanin.

Izvor: Istinito

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI