Saopćenje Građanskog saveza BiH: Takozvani HNS sprema nasilje u BiH!

Građanski savez BiH oglasio se saopćenjem za javnost povodom, kako je navedeno, “otvorene najave nasilnog rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine koja je jučer stigla iz Zagreba i po nalogu Pantovčaka, a iz usta Bože Ljubića predsjednika tzv. Glavnog Vijeća HNS-a, vlade Udruženog zločinačkog poduhvata u sjeni”.

S tim u vezi u saopćenju za javnost GS navodi kako “zagrebačke prijetnje raspadom BiH ukoliko bude usvojen prijedlog Zakona o izbornim jednicima i broju mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije, a koju je jučer izrekao Ljubić, na najočitiji način svjedoči svemu onome što oni u Građanskom savezu govore posljednje dvije godine.

“Tzv. HNS u Bosni i Hercegovini sprema nasilje ukoliko se ne pristane na ultimativne zahtjeve politike udruženog zločinačkog poduhvata čiji su nasljednici. Usvajanje zakona o Izbornim jedinicama i broju mandata stoga nije samo odbacivanje uzpeovskog ultimatuma i nepristajanje na legalizaciju dikatature klijentelističke manjine nad demokratskom većinom nego i demokratska obaveza svih onih koji su Zakon podržali u Predstavničkom domu, da započeti proces dovrše u Domu naroda, kako bi Zakon koji uistinu suzbija mogućnost nametanja aparthejda stupio na snagu. Uostalom, ne radi se samo o zakonskoj proceduri nego i pitanju digniteta, integriteta, i samopoštovanja. Ukoliko se danas za to propusti prilika to može značiti samo jedno: da su politike koje sebe nazivaju probosanskim pristale na realizaciju plana B Dragana Čovića i prije nego što je njegovo provođenje počelo”, navode u saopćenju.

GS, kako dalje navodi, još jednom poziva SDA i Klub Bošnjaka u parlamentu Federacije BiH “da se prestanu izmotavati i da bez daljnjeg odlaganja upute zahtjev za održavanje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj će Zakon o izbornim jednicima i broju mandata biti usvojen.”

“Nasljednicima udruženog zločinačkog poduhvata u Zagrebu i Grudama u pogledu prijetnji nasiljem i raspadom Bosne i Hercegovine, poručujemo samo jedno: čekamo vas!”, zaključuje GS BiH

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI