Proljetne temperature na bh. planinama: Gosti otkazuju rezervacije

Proljetne temperature na bosanskohercegovačkim planinama zadaju glavobolje turističkim radnicima.

Bosanskohercegovački skijaški centri će, prema najavljenim prognozama, novu godinu dočekati u proljetnom ruhu bez snježnog pokrivača, što se već negativno odražava na zimsku skijašku sezonu.

Proljetne temperature: Topovi se ne mogu koristiti

Iz bh. skijaških centara Bjelašnice, Vlašića i Jahorine kažu da su smještajni kapaciteti za novogodišnju noć popunjeni, ali da turisti otkazuju rezervacije nakon 3. januara.

Rukovodilac marketinga u Kantonalnom javnom preduzeću ZOI ‘84 Aldin Smajkan kazao je za Fenu da zimska sezona ne smije propasti te da u drugoj polovini januara očekuju pogodnije vremenske uslove za pravljenje snijega i skijanje.

“Topovi se ne mogu koristiti, jer su temperature u plusu. Očekuje se da će nakon Nove godine biti i do 10 stepeni na planinama. To je karakteristično za proljeće. Ali, nadamo se promjeni, kazao je Smajkan.

On dodaje da su smještajni kapaciteti, koji su ove godine značajno prošireni, popunjeni. No, veliki broj turista otkazuje dolazak na Bjelašnicu.

Glasnogovornica Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Aldijana Dizdar kazala je da je sve spremno za zimsku sezonu, ali da neobične vremenske prilike za ovo doba godine sasvim sigurno nepovoljno djeluju na sve turističke djelatnike, jer uspješnost zimske turističke sezone svakako ovisi prije svega o dovoljnim količinama prirodnog snijega.

Popraviti trenutnu situaciju

Ipak su se, dodala je, u nedostatku snijega potrudili da na neki način, nizom različitih sadržaja na planini dodatno poprave trenutnu situaciju.

“Uz otvorenje zimske turističke sezone svi smještajni kapaciteti su bili popunjeni. Na Vlašiću na svakom koraku trenutno vlada predivna praznična atmosfera.

Proslava novogodišnje noći će biti kruna sadržaja ove zime. Ove godine u organizaciji Turističke zajednice uz podršku Vlade SBK i općine Travnik, kao i hotelijera sa područja Vlašića, bit će organiziran javni doček i proslava Nove godine”, kazala je ona.

 

Tvrdi da su svi smještajni hotelski kapaciteti su popunjeni i rezervirani još početkom decembra, te je bez obzira na nedostatak snježnih padavina, Vlašić veoma atraktivna zimska destinacija.

 

 

“Vlašić nema problema sa popunjenošću smještajnih kapaciteta kada je u pitanju novogodišnji praznik. Ali, zapravo problem može nastati već od 3. januara ukoliko ne bude snijega. Tada vrlo vjerovatno može doći do brojnijih otkazivanja rezervacija”, kazala je ona.

 

Izvjesno je, smatra ona, da ova ski sezona neće biti rekordna po broju posjeta, Ipak, pomoglo bi skijalištima i spasila bi se zimska sezona ukoliko bi uskoro snijeg pao.

“Nažalost, protiv prirode ne možemo i upravo svjedočimo tome. Ali, nadamo se da će uskoro bijele pahulje prekriti planinske predjele i da će konačno doći prava zima na sve naše ski centre”, zaključila je Dizdar.

Iz Olimpijskog centra Jahorina kažu da je skijašima dostupan poligon Poljice. Ističu da je gondola Poljice dostupna za panoramsku vožnju.

Ski staze uređene

“U skladu sa trenutnim vremenskim prognozama i pojavom temperaturne inverzije tokom koje se bilježe niže temperature zraka u gradu nego na planini adekvatna i sigurna priprema skijaških staza neće biti moguća do 10. januara, osim ako se meteorološki uslovi ne promijene”, istakli su iz Centra.

Ističu da su ski staze uređene i žičare remontovane. Kažu i da su jezera za vještačko osnježavanje u potpunosti napunjena vodom.

Pojašnjavaju da je za adekvatno funkcioniranje sistema osnježavanje neophodno da kombinovana temperatura zraka bude -3 stepena Celzijusa ili niža.

Iz Centra kažu da za ovu zimsku sezonu vlada veliko interesovanje za Jahorinom.

“Nažalost, na vremenske uslove ne možemo utjecati. Protiv prirode se ne može. Trenutno imamo situaciju koja nije sjajna. Upravo zbog nedostatka snijega mnogo gostiju otkazuje ili pomjera svoje rezervacije za period kada uslovi za skijanje budu bolji”, zaključili su iz OC Jahorina za Fenu.

Izvor: raport.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI