Protesti opozicije RS zbog izborne krađe sele se u Sarajevo, upućeni zahtjevi CIK-u i pravosudnim institucijama

U Banjaluci se već drugi put okupilo više hiljada građana koji protestuju zbog izbornih krađa.

Kandidatkinja opozicije za predsjednicu RS Jelena Trivić iznijela je dva zahtjeva.

Prvi, upućen Centralnoj izbornoj komisiji, je da se ponovo prebroje glasovi na svim biračkim mjestima u cijeloj RS, te da se uradi analiza i ekspertiza bijelih i ostalih listića.

Drugi zahtjev, upućen pravosudnim institucijama, je da se pokrenu istrage i utvrdi odgovornost onih koji su učestvovali u izbornoj pljački, kao i njihovih nalogodavaca.

U zavisnosti kako budu ispunjavani navedeni zahtjevi, njihova lista će se dopunjavati – najavili su opozicionari RS.

I druge proteste zbog izborne pljačke organizovala je opozicija RS koja je nedavno zatražila od Centralne izborne komisije ponovno brojanje glasova.

„Ovde branimo ustavni poredak RS koji je rekao da narod ima pravo na fer i poštene izbore, a ne na kupljene, pokradene i mafijaške“, rekla je Jelena Trivić.

„Tražimo od institucija da rade svoj posao i da zakon podjednako važi za sve“, rekao je predjednik PDP-a Branislav Borenović okupljenjima na banjalučkom Trgu Krajine.

„Ovo je borba za svakog čovjeka koji treba da ostane u Republici Srpskoj, a može ostati samo uz vladavinu prava, na koju su se oni oglušili“, poručio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da režim broji koliko je ljudi na protestima pa je zatražio od okupljenih da upale telefone kako bi ih lakše prebrojali i vidjeli da ih je mnogo više nego što zvanične informacije kažu. On je naglasio da se kriminal i korupcija legalizuju na izborima i pozvao CIK da ponovo prebroji glasove.

„Večeras smo ovde da damo podršku ženi koja je zaista pobijedila. Večeras smo ovdje da pitamo Kajganića zašto ćuti, gdje su mu istražitelji Tužilaštva, da pitamo Ćuluma gdje su SIPA i inspektori i ovog ovdje zašto ne hapsi one pendrekaše iz Doboja i druge širom RS“, kazao je Vukota Govedarica, kandidat SDS-a za NSRS.

Foto: rtvbn.com

„Mi smo u posjedu oko 150 godina robije za kriminal koji je počinjen u Doboju na izborima“, saopštila je okupljenim građanima Olivera Nedić, predsjednica gradskog odbora PDP-a Doboj, koja je rekla da je u tom gradu „počinjeno svirepo ubistvo nad izbornim procesom“.

Poslanik u NSRS Nebojša Vukanović naglasio je da je jako važna energija „pred kojom svaka sila i nepravda pada“.

„Gledam kako su na ovom restoranu navučene zavjese (restoran Gorice Dodik na Trgu Krajine, op.aut)…Vesela Gorica će noćas opet padati u delirijum“, rekao je Vukanović, aludirajući na Twitter „okršaje“ sa ćerkom Milorada Dodika.

Lideri SDS-a PDP-a i Pokreta za pravdu i red (Nebojša Vukanović) najavilu su narednu protestnu šetnju sljedeće sedmice u Sarajevu, i to od OHR-a do zgrade Centralne izborne komisije.

Maja BJELAJAC
Maja BJELAJAC
Bosanskohercegovačka novinarka, freelancer. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI