Više stotina građana okupilo se danas na protestu ispred sjedišta Vlada FBiH u Sarajevu nakon jučerašnjih informacija o dešavanjima u Zavodu za zbrinjavanje mantalno invalidne djece i omladine u Pazariću.

Povod za ovaj protest je negodovanje zbog jučerašnjih šokantnih informacija o tretmanu prema štićenicima Zavoda Pazarić.

Građani su postavili i slijedeće zahtjeve pred Vladu FBiH:

 

Momentalna smjena Nadzornog i Upravnog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine.

Formiranje komisije sastavljene od zdravstvenih radnika, domaćih i stranih NVO za zaštitu prava djece koja će u narednih 12 mjeseci:

  1. a) Vršiti 24-satni nadzor nad radom Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, do trenutka podizanja krivičnih prijava protiv pojedinaca za koje se ustanovi da su radili na štetu djece.
  2. b) Izvršiti izradu plana rada Zavoda koji će rezultirati implementacijom savremenih metoda rada s djecom s posebnim potrebama, oblika zbrinjavanja i pozitivnih praksi članica EU.
  3. c) 24-satna fizička zaštita zaposlenika/ce koja je ustupila materijalne dokaze građanima BiH.
  4. d) Izmjena Pravilnika o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji Zavoda sa krajnjim ciljem obezbjeđivanja najkvalitetnijeg oblika brige za djecu i adekvatnog broja stručnih osoba.

(Video: Medina Hadžić)

– Izmjena Zakona o obrazovanju u cilju obezbjeđivanja prava na obrazovanje invalidne djece i djece s poteškoćama u razvoju.

– Uključivanje svih udruženja roditelja u BiH, centara za specijalno obrazovanje i kantonalnih vijeća roditelja u proces donošenja zakona, koji se odnose na prava djece s osebnim potrebama.

– Obraćanje premijera FBIH svim građanima ispred Vlade FBiH.

– Momentalni sastanak sastanak predstavnika građana BiH i premijera FBiH.

Predstavnike građana okupljenih ispred zgrade Vlade FBiH, koji su u vrijeme pisanja ovg teksta i dalje pred zgradom vlade, međutim niko nije primio, a poručeno im je da je premijer Novalić na sastanku i da nema vremena.

 

Izvor: Fokus, Inforadar

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime