Photo: Pixsell/PIXSELL

Prema prvi izlaznim podacima, na osnovu 12 % prebrojanih glasova, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u blagoj prednosti nad kandidatom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem. Interesantno da Izetbegović nema veliku prednost u ruralnim sredinama, što je u prethodnim izbornim ciklusima bio slučaj.

Podaci SDA

Podaci iz Kantona Sarajevo za sada pokazuju ubjedljivu prednost Denisa Bećirovića nad Bakirom Izetbegovićem. Prema podacima iz Tuzlanskog Kantona, Bećirović stoji mnogo bolje od Izetbegovića u Tuzli, Gračanici i Srebeniku, gdje Komšić također osvaja veliki broj glasova. Bećirović ubjedljivo vodi i u sarajevskoj općini Ilidža, donedavno tradicionalno jakom uporištu SDA.

Prema nepotvrđenim informacijama, Denis Bećirović je pobijedio u tradicionalnoj SDA utvrdi Hadžićima. Ukupno u Kantonu Sarajevo, prema zasad prebrojanim glasovima, vodi s ubjedljivom prednošću od 5.978 naspram 1.830 glasova za Izetbegovića.

Centralna izborna komisija BiH na konferenciji za medije potvrdila je da je izlaznost do 15 sati bila 35 posto.

Izlaznost je veća u RS (39%) nego u FBiH (33%), dok je izlaznost u Brčko Distriktu BiH bila samo 30 posto.

Izborni dan u Bosni i Hercegovini prošao je bez većih incidenata iako su zabilježene brojne nepravilnosti u izbornom procesu.

Pravni tim Koalicije “Pod lupom” registrovao je 65 težih kršenja Izbornog zakona BiH a njihovi posmatrači su do 14:30 uložili 14 primjedbi na nepravilnosti uočene u procesu glasanja.

Policijskoj upravi Prijedor jutros prijavljeno je da biračko mjesto u mjestu Hozići, opština Novi Grad, nije otvoreno na vrijeme. Na biračko mjesto upućen je policijski službenik i predsjednik Opštinske izborne komisije. Na navedenom glasačkom mjestu je od strane posmatrača Ј.Ј. primjećen u dvije kutije određeni broj popunjenih glasačkih listića.

Predsjednik Opštinske izborne komisije smijenio je birački odbor, obavijestio CIK, a o događaju je obavješten i tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu “Izborna prevara” i naložio da se liše slobode članovi biračkog odbora.

Policijski službenici su na osnovu navedenog lišili slobode I.DŽ., R.H., I.M., E.V. i S.H.. Glasačko mjesto Hozići obezbjeđeno je od strane policijskog službenika, a sporni glasački listići su uviđajem oduzeti.

mediji su danas objavili da je nosilac liste SDA za Kanton Sarajevo Mahir Dević, prema prijavi koja je upućena Centralnoj izbornoj komisiji, glasao u Ilijašu dva puta. Ovu nepravilnost evidentirali su i prijavili posmatrači Naroda i Pravde.

Iz Izbornog štaba opozicije RS u Palama prijavljeno je da je bivša odbornica SNSD-a Nedeljka Neda Vučićević privedena zbog kupovine glasova u Mjesnoj zajednici Mokro Pale.

Ponovo prevare u Doboju?

Srpska demokratska stranka predala je krivičnu prijavu nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju protiv predsjednika Gradske izborne komisije Doboj Nenada Paleksića radi sumnje da je svojim radnjama počinuo niz krivičnih djela protiv izbornih prava čime je grupo prekršen Кrivični zakonik Republike Srpske i Кrivični zakon BiH.

Iz Opštinskog odbora SDS-a Pale, uputili su primjedbu da SNSD u Palama preko direktora Doma zdravlje “Pale” Ivana Šarca masovno izdaje potvrde o nesposobnosti birača.

Mediji su objavili i da je u Batkoviću kod Bijeljine, ispred biračkog mjesta, kandidat za poslanika SNSD u NSRS Dragan Knežević iz gepeka vadio novac i kupovao glasove.

 

U Kozarskoj Dubici jutros su zbog povreda pravila izbornog procesa podneseni prigovori na šest biračkih mjesta, uglavnom zbog učestalog pojavljivanja drugih lica u ulozi asistenta za starije i slabovide.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime