PUTIN U ANKARI: Prva turska nuklearka uz suradnju sa Rusijom

Investicija u prvu rusku nuklearnu elektranu koju će graditi ruski Rosatom u Akuju na Mediteranskoj obali, preći će 20 milijardi dolara, saopštio je turski predsjednik Recep Tayzip Erdogan na zajedničkoj press konferenciji sa ruskim liderom Vladmirom Putinom, koji je u dvodnevnoj posjeti Turskoj.

Erdogan je takođe rekao da će rad na drugoj liniji gasovoda Turski tok biti ubrzano nastavljen.

Putin je rekao da će ugovor o isporučivanju ruskog raketnog sistema S-400 Turskoj biti prioritet vojne saradnje između Moskve i Ankare.

Turska je članica NATO i ruski raketni sistem S-400 nije kompatibilan sa alijansinim, zbog čega je NATO ranije izrazio zabrinutost zbog odluke Turske da od Rusije, sa kojom su odnosi već dugo zahladili kupi raketni sistem S-400.

Putin i Erdogan su najavili i skori sastanak sa iranskim liderom Hasanom Rohanijem.

Novinari u Ankari pitali su ruskog predsjednika o slučaju Skripalj i on je rekao da je iznenađen tokom antiruske kampanje.

Rusija, kaže Putin, želi da uzme učešće u istrazi o trovanju bivšeg duplog ruskog agenta Segeja Skripalja i njegove kćeri Julije 4. marta u Engleskoj.

On je ponovio često upotrijebljeni argument Rusije prošlog mejseca da se nervni agens novičok koji je korišćen za trovanje Skripalja može naći u još 20 država.

Ruski predsjednik doputovao je u Ankaru na sastanak sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom (Redžep Tajip Erdoan) u utorak 3. aprila, što je njegov prvi posjet inozemstvu otkako je ponovno izabran za šefa države.

Dvojica predsjednika pratili su ceremoniju početka radova na otvaranju prve nuklearke koja se gradi u suradnji sa Rusijom.

U srijedu će im se u Ankari na razgovorima pridružiti i iranski predsjednik, a središnja tema je sedmogodišnji rat u Siriji u koji su sve tri strane duboko uključene.

Odnosi između Rusije i Turske bili su se pogoršali nakon što su turski borbeni avioni oborili na granici Turske i Sirije ruski mlaznjak u novembru 2015, no nakon toga dvojica lidera odlučili su odnose popraviti i to u trenutku kad su se odnosi sa Zapadom počeli pogoršavati.

Ankara je ruskom nuklearnom energetskom divu Rosatomu izdala građevinsku dozvolu za početak rada na prvoj jedinici nuklearne elektrane na turskoj mediteranskoj obali u Akuju.

Turska očekuje da će njihova prva nuklearka biti u funkciji do 2023. godine, iako projekt izgradnje, težak oko 20 milijardi dolara, ipak kasni.

Dvije zemlje grade i Turk Stream plinovod za koji se procjenjuje da vrijedi više od 12 milijardi dolara, kako bi se ubrzao transport ruskog plina u Tursku.

Geografski prikaz ruskih plinovoda i budućeg TurkStreama (označen zelenom bojom)
Geografski prikaz ruskih plinovoda i budućeg TurkStreama (označen zelenom bojom)

Ankara pregovara o kupnji ruskog S-400 proturaketnog obrambenog sustava od Rusije, što nije naišlo na odobravanje saveznika u NATO-u kojeg je Turska članica.

Sjedinjene Države upozorile su prethodno zemlje diljem svijeta, uključujući Tursku, da bi se mogle suočiti sa sankcijama zbog “transakcija” s ruskim vojnim sektorom.

U sirijskom sukobu Rusija i Turska poduprle su suprotstavljene strane, ali su s Iranom radile na stvaranju “deeskalacijskih zona” koje su trebale smanjiti borbe. Također, sponzorirali su niz pregovora o sirijskom sukobu u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

Rusija i Iran dale su ključnu vojnu i diplomatsku potporu režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada (Bašar el Asad) tijekom rata u kojem su poginule stotine tisuća ljudi.

Turska podupire pobunjenike koji žele s vlasti srušiti Assada.

(Slobodna Evropa)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI