Više stotina rudara se nakon cjelodnevnih protesta u Sarajevu spremaju provesti noć na cesti i platou ispred zgrade Vlade FBiH. Imaju osam zahtjeva koje su poslali na sve adrese. Prvenstveno je zahtjev uvezivanje radnog staža, kontrola kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju sporazuma iz maja, potpuno poštivanje kolektivnog ugovora. Dalje je zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i svih direktora koji su pustili ove pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 maraka.

Rudar iz rudnika Breza Sanjin Šabić, na pitanje kako danas žive rudari, kazao je za N1 da je sve teže i teže. Istaknuo je da Elektroprivreda BiH otežava i produžava njihovu agoniju.

“Nemam ni zdravstvo. Moram pregled plaćati. Umanjuju nam platu, iako nemamo repro materijala. Radimo sa zastarjelom opremom, nemamo ulja u reduktorima, nemamo građe. Osnovne stvari nemamo”, istaknuo je Šabić.

Spreman je ostati ispred Vlade FBiH, kako je rekao, i ako treba mjesec, dok se sve ne ispuni.

“Ne vraćam se, nemam se gdje vratiti. Načelnik je obećao da će doći ispred rudnika u Brezi. To se sutra očekuje, a možda se to i danas desilo već”, rekao je Šabić.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine naveo je da sve vrijeme pokušavaju objasniti javnosti da u proteklih nekoliko mjeseci su pokušali kroz socijlani dijalog usaglasiti rješenja i odluke sa poslodavcem u rudnicima i Elektroprivredi, a vezano za položaj i standard radnika.

U Elektroprivredi BiH i federalni ministar kažu da zapravo je Sindikat taj koji nije ispoštovao svoje obaveze. Gdje je tu istina, pitali smo.

“To je smiješno. Mi smo mislili da će sporazum od strane svih aktera biti doživljen na ozbiljan i odgovoran način. Iz Elektroprivrede su počeli čitati taj sporazum onako kako bi oni voljeli da piše u njemu. Treba kazati da Elektroprivreda danas u punom kapacitetu i to ne bas do kraja, poštuje tačku sporazumu koja govori da se obezbijede uslovi za penzionisanje svih radnika koji u toku 2021. godine ispunjavaju uslove za penzionisanje. I taj dio se rješava tako sto Elektroprivreda daje pozajamice rudnicima a neki od direktora rudnika tvrde da na te pozajamice ide kamaptna stopa”, kazao je.

Istaknuo je da danas u pet rudnika u sastavu koncera ima 600 radnika manje.

N1

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime