U javnost je ovih dana “procurilo” pismo koje su zvaničnici MMF-a prije deset dana uputili predsjedavajućem Vijeća minsitara BiH Zoranu Tegeltiji i u kojem izražavaju zabrinutost zbog urušavanja Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koje rade predstavnici RS-a.

Kako stoji u pismu šefice Misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Aline Iancu u MMF-u su veoma zabrinuti zbog planova vlasti entiteta RS.

“Ne samo zbog toga što je UIO najznačajniji izvor prihoda za RS, FBiH i Brčko distrikt BiH. Ostavljajući po strani problematiku o kojoj nismo u poziciji da govorimo, naše mišljenje je da bi povlačenje RS-a iz UIO imalo velike ekonomske posljedice za sve”, stoji u pismu Iancu.

Iancu je u pismu zatražila hitni sastanak s Fiskalnim vijećem kako bi razgovarali o implikacijama povlačenja RS-a iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO)”.

“Na sastanku bismo željeli objasniti zabrinutost i čuti stavove Fiskalnog vijeća o ovom pitanju. Željeli bismo konkretno da razgovaramo o tome kako će se osigurati pravovremeno servisiranje vanjskog duga BiH, uključujući dug prema MMF-u, u slučaju rasformiranja UIO ili u slučaju da UIO bude lišen naplate PDV-a”, navela je Iancu u pismu.

Osim Tegeltije, primjerak ovog pisma dobili su i članovi Fiskalnog vijeća premijer FBiH Fadil Novalić, premijer RS-a Radovan Višković, ministar fiansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministrica finasija FBiH Jelka Milićević, ministrica finasija RS Zora Vidović te Senad Softić, guverner Centralne banke, i Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Izvor: klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime