RUSKA DELEGACIJA DOLAZI U BANJALUKU, MUP IZDAO UPUTE: Ne izlazite na balkone, ne dirajte store ni zavjese!

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

Policija RS “stanarima i korisnicima objekata” koji žive u Banjaluci obratila se krajnje neobičnim saopćenjem za javnost, u kojem ih upućuje na pravila ponašanja te im pojašnjava sigurnosne protokolarne mjere kojih se trebaju pridržavati tokom sutrašnje posjete visoke ruske delegacije glavnom gradu RS.

U saopćenju za javnost, intoniranom u pomalo dramatičnom tonu, od “stanara” ali i “korisnika objekata” se zahtijeva da sutra, ako je to ikako moguće, “i ne postoje”.

“Savjetujemo vam da u period od 11. do 17.30 časova ne izlazite na prozore, balkone, krovove, da spustite roletne, da ne pomjerate zavjese (!), te da bespotrebno ne izlazite vani u naznačenom vremenskom periodu. Apelujemo na sve građane da se pridržavaju uputstva ministarstva i drugih institucija koje učestvuju u organizaciji posjete ruske delegacije”, navedeno je, između ostalog, u saopćenju policije.

Ono što, pak, nije jasno jeste šta će oni građani koji su sutra planirali da, recimo, peru i skidaju zavjese, smiju li ih dirati i sklanjati sa svojih prozora, odnosno kako će policija u tom slučaju reagirati?

Nije također jasno ni hoće li oni koji izađu na ulicu, zbog prijekih privatnih potreba, i zadese se tamo gdje ne bi smljeli, biti privedeni i saslušani?

Također ne znamo kako će policija reagirati ako neki “stanar” iz bilo koje vlastite potrebe izađe na SVOJ balkon, odnosno, da li je u ijednoj od ovih mogućih “sigurnosno opasnih situacija” moguća upotreba sile?

Potpuno je jasno da prilikom dolaska visokih delegacija postoje sigurnosni protokoli koji se moraju poštivati, no ovo na šta upućuje MUP RS uistinu izlazi iz svih do sada viđenih uputa za “pravila ponašanja” u ovakvim situacijama.

Inače, kako je to već poznato, sutra bi u Banjaluku trebalo da stigne 30-člana delegacija Ruske Federacije, koju će predvoditi Valentina Matvijenko, inače Putinova bliska saradnica, poznata i po nadimku “čelična lejdi”.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI