Sanaderu ukupno 18 godina i osam mjeseci zatvora

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nepravosnažno je odlučilo da će bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na osnovu presuda u tri korupcijske afere, Fimi Media, Planinska i Ina – MOL, iza rešetaka morati provesti ukupno 18 godina i osam mjeseci.

Odluka je, kako Hina saznaje na sudu, donesena krajem decembra, a ovih je dana otpremljena Sanaderu i njegovim advokatima.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović odluku izvanraspravnog vijeća koje je utvrdilo objedinjenu kaznu za tri pravosnažne presude nije želio komentarisati. Utvrdio je tek da je odluka apsolutno neosnovana i na nju najavio žalbu.

Obrana godinama istrajava u tvrdnji da za sve presude, s obzirom da se radi o sličnim krivičnim djelima, Sanader ukupno ne može dobiti objedinjenu kaznu veću od 15 godina zatvora.

Bivši premijer do sada je iza rešetaka, u pritvoru ili po presudama, proveo oko sedam i po godina.

Sanader je, nakon nekoliko pritvaranja i puštanja na slobode, u zatvoru neprestano od aprila 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

U tom slučaju nekadašnji vlasnik mesne industrije i HDZ-ov poslanik Stjepan Fiolić priznao je da je bivšem hrvatskom premijeru donio deset miliona kuna i milion evra provizije nakon što je od države kupio poslovnu zgradu ispod cijene.

Izvor: rtvbn.com, agencije

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI