SDA i prijetnje ‘dešavanjem naroda’: One koje su godinama pljačkali sad pozivaju da ih spase opozicije

Sedmicama unazad, funkcioneri SDA šire prijetnje da će predvoditi proteste ukoliko ne budu dio vlasti. Lider ove partije, Bakir Izetbegović kao i drugi članovi bez ustezanja šire priču o “dešavanju naroda” jer navodno samo oni mogu zaštiti državu.

Prijetnje SDA: Ako nismo u vlasti, slijedi bunt naroda

“Polako narod počinje da se plaši. Plaši se sprega Čović-Dodik koji žele da kontrolišu sve. Boji se takvog odnosa međunarodne zajednice i OHR-a koji nepravedno intervenira. Nastavak toga će osjećati taj udar i nepravdu kao udar na sebe, a može doći do nesagledivih reakcija naroda”, poručio je Izetbegović.

Onda je dodao:

“Ako do toga dođe, onda će osjetiti reakciju naroda. Ne bi preporučio nikom to da radi. Pristrasni, antibosanski, antibošnjački potezi OHR-a, ali mislim da na to nisu spremni. SDA ima partnere u Federaciji za vlast. Sve ih je više, lako možemo doći preko 50 posto ako se ovako nastavi”.

Nedugo zatim su ovakve izjave ponovili i njegovi poltroni, Salko Zildžić te Edin Ramić. Svi imaju apsolutno istu retoriku.

“SDA je opasno izbaciti iz vlasti. Bunt naroda predvodit će upravo SDA”, rekao je Ramić.

BiH postala najnazadnija zemlja na Balkanu

Kažu da će braniti narod i biti na čelu te kolone.

Prijetnje SDA za Raport je komentirala Ivana Marić, politička analitičarka. Kaže da je SDA u posljednjih 30 godina pokazala šta zna raditi, a još više šta ne zna raditi.

“U tih 30 godina njihove vladavine, uz kratke pauze u kojima su bili u opoziciji, Bosna i Hercegovina je postala najnazadnija i najproblematičnija zemlja na Balkanu. Što su njihovi funkcioneri bolje živjeli, to je narod bio u gorem položaju. Rast njihovi primanja i imovine, nije pratio rast primanja i imovine građana. Sve to su uspijevali ostvariti u saradnji sa svojim dugogodišnjim koalicionim partnerima HDZ-om BiH i SNSD-om.

Marić: Strah od gubitka moći

Čim bi narod počeo razmišljati o tome kako loše živi, oni bi ubacili priču o nacionalnoj ugroženosti i širili bi strah od drugih naroda. Pa čak i od izbijanja novog rata. Time bi ugasili svaku pomisao na pobunu. Ipak smo mi narod koji živi po paroli: „Samo nek’ ne puca“. Niko se nije pitao kako ta nacionalna ugroženost nikoga od njih nije sprječavala da povećava svoje bogatstvo”, istaknula je Marić.

 

 

Ivana Marić , prijetnje SDA
Ivana Marić

Dodala je kako je sramotno da sada ta ista SDA ima obraza da poziva taj isti narod, koji decenijama pljačka i uništava, da ih spašava od odlaska u opoziciju.

 

“Nevjerovatan je strah, čak i agonija, koju imaju od gubitka vlasti i moći. Još više od gubitka milijardi budžetskog novca, kojim su godinama samovoljno upravljali. Uz sve to, najveći strah ih je savladao od pravosuđa i odgovornosti za sve ono što su radili dok su imali vlast i moć. Po naučenoj formuli, na prvu liniju fronta za odbranu njihovog ostanka na vlasti, neće stati ni oni, ni njihove supruge ni djeca. Već će ponovo isturiti narod, ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca. Na front će poslati i vojsku svojih poslušnika koje su, bez potrebnih znanja i vještina, zaposlili u državnim institucijama i firmama. Sluđeni narod će ponovo nasjesti na njihovu propagandu pa će krenuti da spašava one koji ih godinama ugnjetavaju i pljačkaju”, oštro je kazala Marić.

 

Kako žive “siroti” političari?

Na kraju razgovora za Raport kazala je kako samo nam ostaje nada da će bar jedan dio naroda progledati i prestati više vjerovati onome što im pričaju, nego svojim očima.

“Dovoljno bi bilo da svako od njih pogleda u svoj novčanik, da se sjeti koliko rade, a koliku platu dobivaju za to, kakav im je kvalitet života, mogu li sebi priuštiti odmor, mogu li od plate osigurati pristojan život svojoj porodici. Trebali bi pogledati kakav zdravstveni i obrazovni sistem su napravili političari koji ih pozivaju na bunt. Ali i kakvo ekonomsko okruženje su kreirali. Samo nek’ uporede kako žive „siroti, jadni“ političari i njihova djeca, a kako žive građani, koje regrutuju da svojim tijelima ponovo brane one koji će se ponovo sakriti na sigurno mjesto. Jedina briga im je da li će ovaj put moći svi stati u trezor, jer se za sve ove godine tu mnogo novca nakupilo, novca koji su opljačkali od građana”, zaključila je Marić za Raport.

Izvor: raport.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI