Politički direktori Upravnog odbora (UO) Vijeća za provedbu mira (PIC) i danas su u Sarajevu održali sjednicu. Na sjednici su razmatrani ključni izazovi u BiH nakon što su završeni Opći izbori 2022. Nakon održane sjednice na konferenciji za medije obratio se Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH. Odmah na samom početku obraćanja je kazao kako BiH ima historijsku šansu.

Odluka naredne sedmice

“BiH ima historijsku šansu. Napokon napreduje formiranje vlasti. Sada BiH ima šansu da ostvari priliku ka Evropskim integracijama. Kandidatski status bi dobrodošao kao šansa. To još uvijek nije gotovo. To će Evropske vijeće odlučivati iduće sedmice”, kazao je Schmidt.

Dodao je kako se očekuje i od institucija da urade svoj dio posla. To se kako kaže odnosi na donošenje zakonodavnih akata, ali i formiranje vlasti.

“Nakon kandidatskog statusa, uslijedio bi stvarni posao. Taj kandidatski status ne znači da će BiH automatski postati članica. Ništa ne može bez napora ni u životu, pa ni u politici. Pružat ćemo podršku BiH. Vidjeli smo da ima mnogo godina letargije, stvari počinju da se mijenjaju. Moramo iskoristiti ovu dinamiku, koja se dugo godina čeka. Ovo je sada mogućnost da političari rad u službi građana i poboljšavaju njihov život. To će zahtijevati naporan rad, ali je to moguće. BiH bi trebala, a vjerujem da hoće postati dio Evropske porodice”, istaknuo je.

Djelovati u interesu ove zemlje

Dodao je kako se političari biraju da bi donosili odluke i djelovali. Dodao je kako su pojedini nakon izbora pokazali da su spremni djelovati.

“Nadam se da su vremena stalnih blokada iza nas. Zajedno ću sa međunarodnom zajednicom doprinijeti dijalogu i da se ovako nastavi. Vrijeme za neuvjerljive manevre je prošlo. BiH mora pokazati da politički i ekonomski funkcionira, i da je sposobna provoditi reforme. Moramo djelovati u interesu ove zemlje. Imali smo inentzivne i detalj razgovor jučer na sjednici. Glavni tužilac Kajganić zajedno sa predsjednikom Suda BiH i sa predsjednikom Visokog sudskog vijeća su bili naši gosti i govornici. Rekli smo da očekujemo da će i oni osigurati podršku. Imali smo razgovor sa Denisom Zvizdićem, koji je govorio o zakonodavnoj aktivnosti u Parlamentu općenito. Ohrabrujuće je da već ima neki plan i da se stvari odvijaju kako je očekivano”, kazao je Schmidt.

Na samom kraju kazao je kako poručuje političarima da učine sve kako bu ova zemlja bila dobra. Također, visoki predstavnik je kazao kako je siguran da sada ima ljudi koji su spremni da sve učine i doprinesu formiranju vlasti.

Izvor: raport.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime