Schmidt u Vijeću sigurnosti UN-a: Postoji mogućnost formiranja entitetske vojske

Visoki predstavnik Christian Schmidt obratio se na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija te se tom prilikom osvrnuo i na prijenos nadležnosti s državne vlasti na vlast Republike Srpske.

Ukazao je da se skoro 30 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini ponovo špekuliše o ratu.”Građani su protestovali ispred mog ureda u Sarajevu tražeći da se rat prevenira”, dodaje.

Bosnu i Hercegovinu je nazvao državom traumatiziranom ratom te napomenuo da je agresija Rusije na Ukrajinu podsjetnik da rat na evropskom kontinentu u 21. stoljeću nije nemoguć.

Schmidt je naglasio da vlast Republike Srpske radi na prijenosu nadležnosti s državne na entitetsku vlast te je istakao da je to potkopavanje suvereniteta.

“Primijetio sam da je Republika Srpska u prethodnom periodu nastavila s aktivnostima kojima se potkopavaju provedene reforme. Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je u decembru donijela zaključke kojima se obavezuje na zaključke”, potcrtao je istakavši da se to odnosi i na Oružane snage (OS) Bosne i Hercegovine i sistem indirektnog oporezivanja.

Podsjetio je da bi to značilo povlačenje iz OS za koje je naveo da predstavlja jednu od najznačajnijh reformi.

“Postoji mogućnost formiranja entitetske vojske”, kazao je.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini je pred Vijećem sigurnosti UN-a naveo i to da, kako je rekao, vladajuća stranka – SNSD u Republici Srpskoj zagovara mirnu disoluciju države.

Poručio je da su na djelu jednostrane odluke za koje je istakao da su neprihvatljive. Izdvojio je i to da je poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske te da i u drugom entitetu postoje izvještaji o narušavanju državne imovine.

Također je napomenuo da još nije postignut dogovor o izmjenama Izbornog zakona, ali da Opći izbori trebaju biti održani ove godine. Upozorio je i na odlazak mladih ljudi iz Bosne i Hercegovina, a kao razlog za to je naveo opće stanje u državi.

Schmidt se obratio Vijeću sigurnosti UN-a uprkos protivljenju Rusije i Kine. Smatrale su da se on ne može obratiti tvrdeći da on nije visoki predstavnik, jer ga na tu poziciju nije imenovalo Vijeće sigurnosti.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI