SDA NAČELNIK I BUDŽET BUŽIMA: Poslove vrijedne milion maraka dobija firma člana Glavnog odbora SDA

Od početka godine Općina Bužim sa firmom Kov-grad iz Bužima potpisala je ugovore vrijedne više od miliona maraka. Na svim tenderima bili su jedini ponuđač. Načelnik Općine Bužim je Mersudin Nanić, kadar SDA. Vlasnik firme Kov-grad iz Bužima je Safet Kovačević, član Glavnog odbora SDA sa područja KO SDA Unsko-sanskog kantona
Piše: Azra Omerović

Trećeg oktobra ove godine iz Općine Bužim obavijestili su javnost da su općinski načelnik Mersudin Nanić i predstavnik firme Kov-grad Muhamed Kovačević potpisali ugovore za sanaciju i rekonstrukciju devet putnih pravaca u pet mjesnih zajednica. Tender je raspisan polovinom avgusta a jedini ponuđač bila je firma Kov-grad iz Bužima. Za rekonstrukciju 1.100 metara puta Općina Bužim platit će ovoj firmi 188.948,92 KM.

Iz Općine Bužim saopćili su da su sredstva za izgradnju ovih putnih pravaca obezbjeđena u budžetu općine Bužim i udružena sa sredstvima građana po pepoznatljivom projektu „marka građani-marka općina”, te iz budžeta kantona po zahtjevu općinskog načelnika.

Potpisivanje ugovora za sanaciju i rekonstrukciju devet putnih pravaca u pet mjesnih zajednica

Zajedno sa građanima stvaramo bolje uslove života, poboljšavamo sigurnost učesnika u saobraćaju i povezujemo do sada izgrađene puteve te naše Mjesne zajednice sa centrom općine Bužim. Uvjeren sam da će do kraja građevinske sezone svi putevi, a za koje smo danas potpisali ugovore, biti završeni.“– naglasio je Općinski načelnik Mersudin Nanić nakon potpisivanja ugovora

Početkom avgusta na tenderu Općine Bužim za izvođenje radova na rekonstrukciji i modernizaciji nekategorisanih puteva, vrijednom 364.016,15 KM, pristigla je samo jedna ponuda – firme Kov-grad iz Bužima.  Isti dan, na drugi tender za rekonstrukciju i modernizaciju nekategorisanih puteva, procijenjene vrijednosti 328.888 KM također je pristigla samo jedna ponuda – firme Kov-grad iz Bužima.

Početkom juna Općinski načelnik donio je odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača na tenderu za rekonstrukciju i modernizaciju putne mreže na području Općine Bužim procijenjene vrijednosti 398 hiljada maraka. Na tender je ponovo pristigla samo jedna ponuda –  firme Kov-grad iz Bužima koja je ponudila 373.289 KM bez PDV-a.

Posao zahvaljujući naporima stranačkih kolega

Krajem septembra firma Kov-grad dobila je ugovor od Cesta FBiH za završetak radova na izgradnji obilaznice u Bužimu. Vrijednost tendera je 1.789.047,11 KM sa PDV-om.

Informaciju o potpisivanju ugovora sa firmom Kov-grad komentarisali su i iz Općine Bužim navodeći da je u ovaj projekat, sa zadnjim dodijeljenim ugovorom, uloženo više od 6,5 miliona KM.

Navedena sredstva su postala operativna i pronašla svoju najbolju namjenu uz maksimalne napore načelnika Nanića koji je kontinuiranom saradnjom s predstavnicima Vlade FBiH, prvenstveno premijerom Fadilom Novalićem i federalnim ministrom Šemsudinom Dedićem, osigurao uspješnu realizaciju ovog projekta. Zahvaljujući kadrovima SDA koji su od početka dali bezrezervnu podršku ovom, kao i drugim projektima koji su se realizirali na području općine Bužim”, saopćili su iz Općine Bužim.

Obilaznica Bužim koju gradi Kov-grad

Od početka godine ovo je treći ugovor koji je firma Kov-grad dobila od Cesta FBiH za izgradnju obilaznice Bužim.  Krajem februara ove godine zaključen je prvi ugovor za izgradnju kružnog toka na obilaznici Bužima vrijedan 1.141.588 KM.  Drugi ugovor za izgradnju zaobilaznice Bužim-III faza potpisan je potpisan 28. juna, a  vrijednost ugovora bila je 866.925 KM bez PDV-a. Dva dana kasnije potpisan je novi ugovor za izgradnju obilaznice Bužim vrijedan 991.450 KM bez PDV-a.

Od Cesta FBiH ova firma dobijala je tendere za održavanje magistralnih cesta te sanaciju klizišta.

Krajem septembra, firma Kov-grad dobila je od Direkcije regionalnih cesta USK ugovor vrijedan 3,9 miliona maraka za redovno održavanja regionalnih cesta USK u naredne tri godine.

Podaci sa portala javnih nabavki

Prema podacima sa portala javnih nabavki BiH, od marta 2015. godine do polovine juna ove godine firma Kov-grad Bužim od javnih preduzeća i institucija dobila je poslove vrijedne 45,9 miliona maraka.

Izvor: zurnal.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI