Šerif Konjević: Hasan Dupovac je bez sudskog naloga izuzeo i odnio snimak videonadzora s moje kuće

I na današnjem ročištu jedan od zaštićenih svjedoka je govorio o tome da se među uposlenicima u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Sarajevu, mjesecima pričalo o tome da je vozilo Hitne pomoći u kojem je kritične noći bila Alisa Mutap presreo crni džip i da je Alisi sugerisano da ” šuti i da se ničeg ne sjeća”

Dan nakon stradanja Dženana Memića u Velikoj Aleji, u noći 8. februara 2016. godine, u kuću estradnog umjetnika Šerifa Konjevića s još dvojicom policajaca došao je Hasan Dupovac, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) koji je bez sudske naredbe izuzeo snimke videonadzora s Konjevićeve kuće, a koji se odnose na kritičnu noć u kojoj je stradao Memić.

Kazao je ovo danas pred Sudom BiH Šerif Konjević, u svojstvu svjedoka Tužilaštva BiH u predmetu “Zijad Mutap i ostali” u kojem se osim Zijadu Mutapu sudi njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću. Oni su optuženi da za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži nakon čega je preminuo 15. februara iste godine.

HASAN JE DOBIO ŠTA JE TRAŽIO

Konjević je na početku svjedočenja kazao da mu je neprijatno što se morao pojaviti pred Sudom BiH, a na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Branka Perića, uobičajenom za svjedoke : “Da li je u srodstvu s nekim od optuženih”, Konjević je kazao “Nisam, hvala Bogu”.

On je rekao i da je prijatelj s Murizom Memićem, da će “tako ostati dok sam živ”, da su se njihova djeca zajedno igrala i da mu je teško govoriti o svemu ovome, kao i da nikoga ne želi uvrijediti, ali da želi kazati istinu.

Šerif Konjević koji je pojasnio da je posjeti Hasana Dupovca njegovoj kući prethodio telefonski poziv policajca Amela Serdarevića koji se raspitivao da li može doći do njegove kuće u vezi sa snimkom, kao i da ga je isto jutro zvao Muriz Memić od kojeg je saznao i šta se desilo prethodne noći, a koji je pitao da li može pogledati snimke s videonadzora. Prema Konjevićevom svjedočenju, Serdarević je došao s Dupovcem i s još jednim kolegom policajacem i svi su bili u uniformama.

Konjević je potvrdio da kada je čuo šta policijskim službenicima treba da je kontaktirao Tarika Hošića koji je održavao sistem videonadzora u njegovoj kući, te da su Hošić i Dupovac s centralne jedinice izuzeli, odnosno presnimili snimke koje je tražila policija.

Iako je Konjević kazao da se on ne razumije u funkcioniranje videonadzora, niti je vidio izuzimanje snimaka i njihovo presnimavanje, kategorično je potvrdio da je Hasan Dupovac odnio snimke koje je tražio i da mu se na tome zahvalio, ali da nije dobio nikakvu potvrdu o izuzimanju snimaka.

Ermin Gačanović, advokat optuženog Hasana Dupovca pitao je Konjević da li je tačno da je policija tri puta dolazila u njegovu kuću zbog videosnimaka, što je Konjević negirao. On je potvrdio da je nakon dešavanja u vezi s tim snimcima otišao u Njemačku gdje je stalno nastanjen, ali nije mogao precizirati kada je to tačno bilo.

No, ponovio je da je Dupovac u danu kada je dolazio kod njega “dobio što je tražio”, a na pitanje Gačanovića da li je “svojim očima vidio i ušima čuo da su snimci izuzeti Konjević je rekao:

– Znam da su odnijeli snimke. Sam Hasan je rekao da je uzeo snimak. Sve što je tražio, dobio je, jer ja vjerujem ili sam vjerovao ljudima koji rade policijski posao – Konjevićeve su riječi.

Pitanja za Konjevića imao je i optuženi Dupovac koji ga je ispitivao o tome da li se sjeća da je Tarik Hošić u vrijeme kada ga je Konjević pozvao da dođe rekao da je u Zeničko-dobojskom kantonu.

– Ne sjećam se šta je rekao gdje je, ali znam da je došao i s vama bio kod izuzimanja tih snimaka i da je činjenica da je snimak odnesen. I to sam omogućio zato što ste policija. Ne može niko uzeti moje snimke i reći da ih nije uzeo – ponovio je Konjević.

Konjević je ostavio otvorenom mogućnost da je kada je otišao u Njemačku telefonski zvao Dupovca, o čemu ga je optuženi pitao, međutim pobio je navode Dupovca o sadržaju razgovora, odnosno o tome da su njegovoj kući dolazili i neki policajci u civilu.

– Od onog momenta kada sam shvatio da neke stvari nisu ljudski urađene prestao sam da vjerujem – kazao je Konjević.

U odgovorima na dodatna pitanja tužitelja Ćazima Hasanspahića o tome da precizira kada ga je nazvao Muriz Memić kako bi ga upoznao sa stradanjem Dženana Memića, Konjević je kazao: “Muriz je mene nazvao ujutro, nakon te noći”, a na pitanje tužitelja je li istog dana Dupovac izuzimao snimke, odgovorio je: “Da”.

Pred Sudom BiH svjedočio je i zaštićeni svjedok M3. Riječ je o jednom uposleniku Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Sarajevu, koji je danas ispričao svoja saznanja o tome šta se pričalo u Zavodu o zaustavljanju kardiomobila s kojim je Alisa Mutap u noći 8. februara 2016. godine prebačena iz Velike aleje na KCUS.

– Među kolegama iz više smjena neposredno nakon tog događaja se pričalo da je kardiomobilu u kojem je te noći bila pacijentica Alisa Mutap prepriječio put crni džip, da se vozilo Hitne pomoći zaustavilo i da su nepoznata lica otvorila bočna vrata i sugerisala Alisi Mutap da ona šuti i da kaže da se ničega ne sjeća. Pričalo se da je svjedok M4 zaustavio vozilo. O tome se pričalo oko dva-tri mjeseca, a onda se prestalo o tome govoriti javno. Svi znaju sve, ali sve šute – ispričao je ovaj svjedok.

On je pojasnio i da nije uobičajeno da se vozilo Hitne pomoći kada preuzme pacijenta zaustavlja po bilo kojem osnovu.

– Jedino ukoliko bi došlo do eventulanog kvara, tada mora stati i u tom slučaju se to prijavi centrali ili šefu smjene – kazao je svjedok M3.

SVJEDOK M3: DA JE PRIJAVIO DOBIO BI OTKAZ

Branko Perić, predsjedavajući Sudskog vijeća pitao je ovog svjedoka da li je on svjedoka M4 pitao da li je to nekom prijavio, na što je današnji svjedok kazao:

– Nije mu padalo napamet da prijavi. Znate li šta bi to značilo za njega? Pokretanje disciplinskog postupka ili otkaz – rekao je M3.

Podsjećamo, ranije je pred Sudom BiH svjedočio ljekar Amar Kadrić koji je bio u vozilu Hitne pomoći s Alisom Mutap u kritičnoj noći i on je potvrdio da je Alisa “u jednom trenutku tražila da zaustave automobil jer ima mučninu.” Kadrić je ranije priznao da se vozilo Hitne pomoći zaustavilo 10-15 sekundi i da su dali pacijentici posudu za povraćanje. Međutim, uprkos tome što je upečatljiva i neuobičajena sama činjenica da se vozilo Hitne zaustavlja zbog navodne potrebe za povraćanjem, jer se valjda povratiti može i tokom vožnje, doktor Kadrić se nije mogao sjetiti da li je Alisa Mutap i povratila.

Nina Kisić, advokatica Zijada Mutapa i Alise Ramić-Mutap pitala je svjedoka M3 kako “doktor Amar Kadrić nije primijetio da je zaustavljen”, a svjedok je ponovio šta se pričalo u Zavodu.

Advokatica Kisić je insistirala da svjedok M3 navede imena onih koji su iznosili navode o tome da je vozilo u kojem je bila njena branjenica zaustavljeno.

Svjedok M3 je kazao da je ta priča kružila među tridesetak ljudi i u dvije smjene Zavoda. Na pitanje advokatice Kisić, da li kardiomobil ima sistem veze, te da je “neko zaustavljen o tome bi trebao biti obaviješten dispečer”, kao i da li kardiomobil ima GPS koji može registrirati da li je vozilo bilo zaustavljano, svjedok M3 je rekao da sada kardiomobili imaju GPS, ali da ne zna da li je imalo kritične noći. Također, ovaj svjedok rekao je da GPS ne registrira uvijek zaustavljanje kardiomobila, te je i naveo lokaciju u Sarajevu na kojoj taj sistem funkcionira.

Na pitanje sudije Nenada Šelede da li mu je poznato je li se pričalo o tome gdje je u kritičnoj noći prepriječen put kardiomobilu u kojem je bila Alisa Mutap, svjedok M3 je kazao da mu to nije poznato.

Suđenje u ovom predmetu bit će nastavljeno 7. jula. Inače, Sudsko vijeće nije prihvatilo prijedlog Tužilaštva BiH da se pred Sudom BiH kao svjedok-stručnjak pojavi doktor Kemal Dizdarević, a koji je trebao govoriti na okolnosti da Alisa Mutap nije u kritičnoj noći zadobila potres mozga, niti je imala amneziju.

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI