Sindikalni protesti u Banjoj Luci – Radnici traže realizaciju Sporazuma o povećanju plaća

Nezadovoljni odnosom vlasti RS-a spram njihovih zahtjeva, članovi šest granskih sindikata iz tog bh. entiteta okupili su se danas na protestnoj šetnji u Banjoj Luci pod sloganom “Nema predaje, istrajati se mora”.

Nakon okupljanja u 12 sati u parku “Mladen Stojanović” sudionici protesta uputili su se ka Trgu Krajine uz zadržavanje ispred zgrade Vlade, Narodne skupštine i Palate RS, gdje su uz zvižduke i povike “Lopovi, lopovi” iskazali nezadovoljstvo što Vlada RS nije u cijelosti ispoštovala Sporazum o povećanju plaća potpisan prošle godine.

Radi se o Sporazumu, u skladu s kojim je entitetska Vlada bila obavezna izvršiti povećanje plaća ekvivalentno iznosu naknada za topli obrok i regres, a što okvirno iznosi oko 160 KM po radniku.

U protestnoj šetnji sudjeluju granski sindikati – uprave, radnika unutrašnjih poslova, doktora medicine, medicinskih sestara i tehničara, radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kao i Sindikat pravosuđa RS.

Sindikalni predstavnici su u srijedu održali sastanak sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i premijerom Radovanom Viškovićem, međutim, dogovor nije postignut.

Odluka o organiziranju protesta donesena je na sindikalnom Saboru kada su usvojeni zaključci o neispunjavanju Sporazuma o povećanju plata, nedonošenja posebnih kolektivnih ugovora i drugim bitnim pitanjima.

Nakon što su sindikalni zahtjevi u pisanoj formi uručeni predstavnicima Vlade RS-a, na Trgu Krajine bi, kako se očekuje, trebao uslijediti obraćanje sindikalnih predstavnika te javnosti biti predstavljen sadržaj tih zahtjeva kojima se pledira za poboljšanje statusa radnika u RS.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI