Naslovnica Društvo SIPA uhapsila direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića zbog višemilionskog kriminala

SIPA uhapsila direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića zbog višemilionskog kriminala

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) završili su pretres porodične kuće direktora kompanije “Bosnalijek” Nedima Uzunovića. On je, kako nam je potvrdio njegov advokat Mirsad Crnovršanin priveden u prostorije SIPA-e.

Pretres je obavljen po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, a prema Informacijama “Avaza” osumnjičene su dvije osobe. Pretres Uzunovićeve kuće u sarajevskom naselju Breka trajao je nekoliko sati.

Pretresu je prisustvovao i njegov advokat Mirsad Crnovršanin, koji je u nekoliko navrata napuštao stan i vraćao se.

Nakon okončanja pretresa, Uzunović je u vozilu SIPA-e odvezen na nepoznatu lokaciju, a zasad nije poznato da li je odveden u prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu ili na neku drugu od sedam lokacija koje se pretresaju.

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine od jutros traju pretresi u okviru predmeta Bosnalijek, saopćeno je ranije iz te pravosudne institucije.

Tužilaštvo BiH provodi istragu zbog sumnje da su počinjena koruptivna krivična djela u višemilionskom iznosu.

Osumnjičeni u ovom predmetu navodno su, koristeći uglavnom sredstva predstavništva Bosnalijeka u Rusiji, na nezakonit način trgovali dionicama ove sarajevske farmaceutske kompanije. Ključne transakcije dešavele su se preko offshore kompanija iz Češke, Rusije, sa Malte i Bermuda. – Aktivnosti se provode u okviru opsežne istrage krivičnih djela organiziranog kriminala, pranja novca, zloupotrebe položaja i finansijskog kriminala u okviru koje je evidentirana nezakonita imovinska korist u višemilionskom iznosu.

U okviru predmeta Tužilaštvo BiH i partnerske policijske agencije vodili su dugotrajnu istragu u okviru koje je ostvarena međunarodna saradnja sa partnerskim institucijama više država.

Nakon lišenja slobode i pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima – saopćilo je jutros Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Avaz/Faktor

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime