SJEDNICA NS RS O „VRAĆANJU NADLEŽNOSTI“: Umjesto istorijskih odluka usvajaju set zaključaka bez zakonske snage

Opozicija je napustila sjednicu Narodne skupštine RS i nisu prisustvovali glasanju

“Nisam srpski izolacionista, ne želim samo bolji aranžman samo za RS, želim bolji aranžman i za BiH. Ako ne riješimo ove izazove prijeti opasnost da će se BiH raspasti, a Republika Srpska krenuti prema izlazu”, poručio je lider SNSD-a Milorad Dodik u uvodnom obraćanja poslanicima Narodne skupštine RS na kojoj se vodila rasprava o prenosu nadležnosti sa BiH na ovaj bh. entitet.

Potom je parafrazirao dijelove govora bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Dejvida Kamerona uoči referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, ističući da će „narod u RS-u na referenumu odlučiti o sudbini BiH“.

U govoru koji je trajao punih 60 minuta, Dodik je ponovio sve ono što u kontinuitetu govori niz godina, a odnosilo se na tvrdnje „o nasilju međunarodne zajednice prema RS-u u namjeri favorizovanja težnji samo bošnjačkog naroda“, te teze da nijedna nadležnost koja je tokom poratnih 26 godina prenesena na državni nivo nema zakonsko ni ustavno utemeljenje.

Milorad Dodik i Željka Cvijanović na sjednici NS RS (Foto: Dejan Rakita/PIXSELL)

Ponovio je i tezu da BiH “ide u pravcu na koji RS nije pristala zaključivanjem Daytonskog sporazuma“, a da se zamjerke odnose na “miješanje u nadležnosti RS”, zbog čega se, tvrdi, stalno postavlja pitanje “zašto ne možemo da imamo ono što smo potpisali?”

Dodik je, čitajući anekse Daytonskog mirovnog sporazuma, pokušao ustvrditi kako je BiH nastala potpisivanjem sporazuma koja će postojati uspostavljanjem unutrašnjeg sistema, tj. Ustava. Istakao kako samo entiteti trebaju sklapati odluke, dok parlamentarne skupštine mogu poslužiti samo kao administrativne ustanove.

Ipak, umjesto zakona kojima bi se ušlo u proces vraćanja nadležnosti u domenu odbrane, pravosuđa, sigurnosnih agencija, indirektnog oporezivanja, poslanicima je ponuđen set zaključaka, bez ikakve pravne snage, a kojima NSRS usvaja Informaciju o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH. Njima Narodna skupština zadužuje Vladu RS da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NS zakone i druge propise koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje RS. Zakoni i drugi propisi, navedeno je u zaključcima, kojima je izvršen prenos nadležnosti sa RS na institucije BiH, neće se primjenjivati na teritoriji RS od dana stupanja na snagu zakona i drugih propisa.

Cjelokupan govor Milorada Dodika bio je klasično predizborno obraćanje s ciljem mobilizacije glasačkog tijela. Stoga i ne čudi isticanje „da je ovo trenutak osvajanja slobode za RS i da on nije spreman da bude kukavica jer ne želi da se dopadne strancima već samo svom narodu“.

Istovremeno, uputio je i poziv opoziciji da podrži njegove prijedloge, koja ga je glatko odbila.

Kako su to ranije i najavljivali, lideri ključnih opozicionih stranaka u RS-u Mirko Šarović (SDS) i Branislav Borenović (PDP) jasno su dali do znanja da bi svaki jednostrani potez vraćanja nadležnosti bio poguban po RS i njene građane. Ističići kako „nije problem zahtjev za vraćanje nadležnosti“, Šarović je podvukao da „takvi potezi nemaju veze s patriotizmom i hrabrošću, ali imaju s razumom i odgovornošću“.

Mirko Šarović na posebnoj sjednici NSRS (Foto: Dejan Rakita/PIXSELL)

„Onaj ko želi da podijeli vojsku, vrati PDV, pravosuđe… i da to učini bez rata i intervencije NATO, grdno se vara. To je loš put i narodu treba reći šta ga čeka. Put kojim se gospodine Dodik krenuli je opasan, pogrešan, i mi vas na njemu ne možemo pratiti“, istakao je Šarović.

Gotovo identična poruka bila je i Branislava Borenovića. Cjelokupan koncept sjednice Narodne skupštine ocijenio je „opasnom farsom i upitao Dodika zašto se na to nije odlučio na početku već u posljednoj godini svog mandata u Predsjedništvu BiH“.

Opozicija je potom napustila sjednicu NS RS i kasnije nisu prisustvovali glasanju.

Iako je ova sjednica Narodne skupštine RS nazvana istorijskom, sasvim je jasno da „istorijske odluke nisu donesene“. Umjesto donošenja zakona koje bi se oblasti u domenu prenesenih nadleženosi uredile na nivou RS-a, sve se svelo na donošenje zaključaka koji nemaju pravnu snagu i kao takvi nisu ni obavezujući.

Zanimljivo je i da se iz rada entitetskog parlamenta, pravdajući se nemuštim razlozima, povukao na neodređeno vrijeme njegov predsjednik Nedeljko Čubrilović, te rukovođenje prepustio „mladom lavu SNSD-a“ Denisu Šuliću. Na taj način sa sebe je otklonio i svaku mogućnost eventualnog sankcionisanja zbog pokušaja rušenja suverentiteta BiH, pa je odgovornost na sebe preuzeo mlađahni Šulić koji je trijumfalno poručio zamjenici visokog predatvnika da ne može prisustvovati sjednici.

Dodik, odnosno SNSD, imaju za svoju politiku podršku koalicionih partnera, ali ne i potrebnu dvotrećinsku većinu koja im je neophodna za izmjene Ustava RS koje bi bile neophodne da vraćene nadležnosti inkorporiraju u Ustav RS.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI