SKLOPLJEN UGOVOR SA NESTRO PETROLOM: Dodikova službena vozila mjesečno će trošiti oko 15.000 KM! 

Piše: Adis ŠUŠNJAR

Kabinet predsjednika Republike Srpske sklopio je 15. jula ove godine ugovor sa Nestro Petrolom o nabavci pogonskog goriva u vrijednosti od čak 180.000 KM za jednu godinu. Po ovom ugovoru, za potrošnju goriva službenih vozila Predsjednika Republike Srpske mjesečno će biti izdvajano oko 15.000 KM iz budžeta, odnosno 600 KM svaki radni dan!

Na objavljeni tender o nabavci pogonskog motornog goriva javila se samo jedna firma – Nestro petrol. Kriterijum za dodjelu ugovora bio je „najpovoljnija ponuda“.

Rastrošnost Kabineta predsjednika RS ne iznenađuje Damira Miljevića, ekonomistu i političkog analitičara iz Banjaluke. Kaže da i ovim ugovorom predsjednik RS pokazuje da nema obzira prema građanima i odgovornosti prema javnom novcu.

„Kabinet Predsjednika RS, kada je potrošnja u pitanju, nema mjeru i obzira prema ekonomskoj situaciji u BiH. Ovo je nastavak kabadahijske politike zadnjih 12 godina. Ovo je samo kap u čaši, nabavljaju se avioni, helikopteri, i dr, imaju 25 savjetnika… Više službenika je zaposleno u Kabinetu predsjednika RS nego u predsjedničkom uredu jedne manje zemlje. Po protokolu za koji se ne zna kako je usvojen, Dodik ima pratnju kao Donald Tramp. Tako da su i ti troškovi goriva mnogo veći nego što bi trebali biti. Bh. političke elite ponašaju se kao da je BiH Saudijska Arabija“, ističe Miljević.

Nestro Petrol je u vlasništvu ruskog Njeftegazinkora, kao i  Rafinerija nafte i Rafinerija ulja u Bosanskom brodu. Nezavisna revizorska kuća KPMG prošle godine skrenula je pažnju na akumulirani gubitak Nestro Petrola koji je na kraju 2016. iznosio 10,9 miliona KM i kratkoročne obaveze koje su za 35 miliona KM premašile obrtnu imovinu.

„Ovi uslovi ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti u mogućnost društva da nastavi poslovati bez podrške matičnog društva. Matično društvo ‘Nejftegazinkor’ iz Moskve je 27. januara 2017. godine dostavilo Pismo podrške društvu u kojem se obavezalo da pruži svu neophodnu finansijsku podršku za narednih 12 mjeseci kako bi preduzeće nastavilo sa svojim redovnim poslovanjem“, ističe se u ovom izvještaju.

Revizori su upozorili i da Nestro Petrol ima značajne transakcije sa povezanim pravnim licima. Istakli su da, iako rukovodstvo preduzeća smatra da posjeduju dovoljnu i adekvatnu prateću dokumentaciju u vezi sa transfernim cijenama, postoji neizvjesnost da se zahtjevi i tumačenja poreskih i drugih organa razlikuju od tumačenja rukovodstva.

Adis ŠUŠNJAR
Adis ŠUŠNJAR
Bosanskohercegovački novinar. Magistar novinarstva. Urednik portala Inforadar.ba.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI