SNSD PODRIVA KONKURENCIJU ALI I PARTNERE U RS: Spremaju li se novi “papci” za lokalne izbore

Stopama Miće Mićića mogao bi krenuti i Milovan Cicko Bjelica, načelnik Sokoca. On je koaliranje sa SNSD-om zagovarao i nakon opštih izbora 2018., no onda se primirio. Ali, ako je suditi po podršci koju je javno pružio Mićiću, ne bi nikoga začudilo da se i on uoči izbora stavi na stranu SNSD-a

Godina je lokalnih izbora. I u SNSD-u ništa ne prepuštaju slučaju. Odnosno, namjera je ne samo sačuvati vlast u onim lokalnim zajednicama gdje je imaju, nego je osvojiti i u što je moguće više gradova/opština. Nakon što je zbog raskola unutar DNS-a, kojem je svojim postupcima SNSD u velikoj mjeri kumovao, Prijedor “pao bez borbe”, na red su došla i uporišta SDS-a. Prije svega Bijeljina.

Milorad Dodik je procijenio da Mićo Mićić, gradonačelnik tog grada i visoki funkcioner SDS-a, nije tvrd orah, pa je krenuo u ofanzivu. Prvo susret u Bijeljini na kojem se razgovaralo „o velikim infrastrukturnim projektima koje bi lokalna vlast uz podršku Vlade trebala realizirati“. Potom su razgovori uz večeru nastavljeni u Laktašima. Mićić je nemušto pokušavao od javnosti prikriti da iza leđa rukovodstva svoje stranke dogovara koaliranje sa SNSD-om, no u laži su kratke noge.

ŠAROVIĆ NE ŽELI PREGOVORATI S DODIKOM

Sve što on nije želio kazati – rekao je Dodik. Najavivši da će Mićić biti ili zajednički kandidat SDS-a i SNSD-a, ili, pak, samo kandidat SNSD-a u borbi novi mandat gradonačelnika Bijeljine.

Dodik i Mićić tajno se sastali 22. januara u Laktašima (Foto arhiva: Srna/RAS Srbija)

Očekivano, uslijedila je i oštra reakcija lidera SDS-a Mirka Šarovića. Poruka jasna, o koaliranju odluku može donositi samo predsjednik ili Predsjedništvo stranke, a ne pojedinci. I da pregovora s SNSD-om neće biti.

„Rekao sam da o tome gdje ćemo i s kim ćemo odlučujemo mi sami, u stranci, a ne u kabinetu SNSD-a. To je jedino pošteno i ispravno. Svaki Dodikov pokušaj da se upliće u unutrašnje stvari SDS-a treba nemilosrdno skršiti. A da budem iskren, ne želim sa njim da razgovaram osim kada moram“, rekao je Šarović.

Naveo je i da se unutar SDS može voditi dijalog i boriti za stavove.

“To je u redu. Ali nije u redu da se dodvoravamo našim političkim protivnicima, da trčimo da se slikamo sa njima umjesto da ih preziremo zbog toga što, između ostalog, šire bezakonje u RS. U izbornom procesu koji slijedi podršku ću dati samo onim kandidatima koji misle našom, SDS–ovom glavom, a ne tuđom”, poručio je Šarović.

Foto: Hoće li Mirko Šarović započeti čistku u stranci

Međutim, Mićićevim stopama mogao bi krenuti i Milovan Cicko Bjelica, načelnik Sokoca. On je koaliranje sa SNSD-om zagovarao i nakon opštih izbora 2018. godine, no onda se primirio. Ali, ako je suditi po podršci koju je javno pružio Mićiću, ne bi nikoga začudilo da se i on uoči izbora stavi na stranu SNSD-a.

Mirko Šarović je svjestan da je, kako je i sam kazao, na političkoj sceni RS-a sve na prodaju. Pa je više pitanje da li Mićić i Bjelica vladaju već niz godina zato što su ličnosti u koje građani imaju povjerenje, ili zato što su članovi SDS-a.

Ono što se, ipak, da zaključiti jeste da previranja i raskoli u SDS-u, koji su započeli 2018. kada su iz te stranke zbog podrške suradnji sa SNSD-om isključeni Obren Petrović i Boris Jerinić, a potom na vanrednim izborima za gradonačelnika SDS-a izašao kao gubitnik – nisu okončana. I da Mirko Šarović nije uspio da se do kraja nametne kao autoritet, okonča frakcijaške borbe u stranci i onemogući da i dalje neki od ključnih ljudi vode vlastite politike.

Sve to dešava se u, kako smo već kazali, izbornoj godini i pitanje je hoće li i kakve posljedice po SDS to ostaviti.

BURNO U SOCIJALISTIČKOJ PARTIJI

I dok je Dodik javno dao do znanja da mu je slabljenje SDS-a jedan od strateških ciljeva, šta je pozadina unutarstranačkih sukoba u Socijalističkoj partiji RS nije još do kraja jasno. Petar Đokić, lider socijalista, ima sve samo ne blistavu biografiju. Uz njega se vežu sudske presude, afere, te sumnjiv način na koji je stigao do diplome.

Foto: Petru Đokiću opasno se drma stolica

Stoga je teško za povjerovati da je pet poslanika te stranke od premijera RS Radovana Viškovića njegovu smjenu s funkcije ministra energetike zatražilo “jer se ne slažu s izborom osobe kojoj je dodijeljena koncesija za izgradnju vjetroelektrane Grebak”.

Dvojicu poslanika, Maksima Skoku i Gorana Selaka, te bivšeg ministar rada Milenka Savanovića, Đokić je ekspresno isključio iz stranke i jasno poručio da neće odstupiti. Ni sa čela SP-a, ni iz Vlade RS. Odluku o isključenju potom je potvrdio i Glavni odbor SP-a, ali teško da su time stvari vraćene u normalu.

Foto: Goran Selak, jedan od isključenih iz SP-a

Sada već bivši članovi najavljuju žalbe statutarnoj komisiji, uz tvrdnju da je sjednica GO sazvana mimo Statuta SP-a, a ostat će i upamćena po intervenciji policije koja nije dozvolila nezadovoljnim članovima stranke da sjednici prisustvuju i iznesu Đokiću svoje mišljenje o dešavanjima u stranci. Iako poručuju da “niko ne želi da cijepa partiju”, ali nagalšavaju i “da se nikom ne smije ni zabraniti da iznosi svoje mišljenje”.

Šarović je, pak, uvjeren da iza raspada DNS-a i nastavka raskola koji su doveli do odstupanja Marka Pavića s čela stranke stoji SNSD. I da na tome neće stati, odnosno, da je sada na redu i Socijalistička partija.

“Paradoks je da će tzv. papci i preletači biti glavna snaga za potpuno ovladavanje političkom scenom kojoj se sprema totalitarizam i odsustvo jake slobodne misli”, podvukao je Šarović.

Tako je sezona “papaka i preletača”, započeta nakon opštih izbora 2014. godine, očito nastavljena je i 2018. Politički dresovi i koalicije mijenjali su se javno i bez ustezanja, ali i bez pretjeranih reakcija građana.

Strijepe li već sada stranke imaju li u svom okrilju kukavičje jaje, hoće li se, kako se lokalni izbori budu približavali, isti scenarij ponoviti, pokazat će vrijeme. Kao što će vrijeme pokazati da li je među građanima sazrela svijest da je vrijeme promjena i glasanja za one za koje su uvjereni da ih neće izdati po zatvaranju birališta.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI