“SREBRENA MALINA”: Fikret Hodžić dobio 200.000 KM poticaja od federalnog ministarstva

Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica firmi F.H. Srebrena Malina, u vlasništvu Fikreta Hodžića, koja je dospjela u žižu javnosti nakon informacije o uvozu 100 respiratora iz Kine po cijeni od 10,5 miliona KM, dodijelilo je kroz projekte održivog povratka 200.000 KM, potvrđeno je za Inforadar iz ovog ministarstva.

U odgovoru na naša pitanja o grantovima – pomoći poljoprivredi, start up programa i programima pomoći održivog povratka, navodeno je da „Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica za sve projekte koji se realiziraju u okviru programa pomoći održivosti povratka, a koji imaju za cilj zapošljavanje povratnika, raspisuje javne pozive na koje se mogu prijaviti povratnici ili pravna lica koja imaju namjeru zapošljavati povratničku populaciju sa svojim projektima“.

„Program ‘Zapošljavanja povratnika u maloj privredi’, po Javnom pozivu broj: 03-36-2-120-1/16 od 01.04. 2016.godine.  F.H. ‘Srebrena malina’ d.o.o. je na javni poziv aplicirala sa projektom: ‘Gradnja hladnjače za skladištenje maline, prerada i konzerviranje voća’, ispunila je sve tražene uslove i bila je jedini aplikant sa područja općine Srebrenica sa 119 bodova na konačnoj rang listi“, navode iz Ministarstva.

Foto: Faksimil odgovora iz Ministarstva

Kako pojašnjavaju, visina odobrenih sredstava je određena „u skladu sa Programom, odnosno prema vrsti djelatnosti kojom se subjekt bavi i broju radnika iz kategorije povratnika koji će biti uposleni kroz projekat“, ističući kako je za proizvodnu djelatnost programom utvrđena visina sredstava po jednom novouposlenom – 20.000 KM.

„Za realizaciju ovog projekta i upošljavanje pet novih radnika iz kategorije povratnika na period ne kraći od 36 mjeseci poslovnom subjektu F.H. ‘Srebrena malina’ d.o.o. Srebrenica odobreno je 100.000 KM. Sa korisnikom je zaključen ugovor o namjenskom utrošku sredstava. Ugovorena obaveza se sastoji od dvije aktivnosti: utrošak sredstava u investiciju prijavljenog projekta na javni poziv i zapošljavanje u konkretnom slučaju pet  povratnika.

Za ovaj projekat Ministarstvo je izvršilo monitoring, izvještaj je pozitivan, odnosno sredstva su namjenski utrošena“, istakli su iz Ministarstva.

Inforadar je naknadno pitanja u vezi s imenima ljudi koji su zaposleni u okviru ovog projekta, čije odgovore očekujemo.

Iz Ministarstva dalje navode da se firma Fikreta Hodžića prijavila i za program Zapošljavanje povratnika u maloj privredi za 2018. i 2019. godinu sa projektom: ‘Kupovina stroja za preradu griza i proizvodnju soka’, ističući kako je ispunila „sve tražene uslove i bila prvorangirani potencijalni korisnik za općinu Srebrenica sa 70 bodova“.

Nije navedeno ko su bili ostali učesnici u okviru ovog poziva.

Za realizaciju ovog projekta i upošljavanje pet novih radnika iz kategorije povratnika na period ne kraći od 36 mjeseci odobreno je također 100.000 hiljada KM, navode iz Ministarstva, ističući kako je sa korisnikom „zaključen ugovor o namjenskom utrošku sredstava“.

„Ugovorena obaveza se sastoji od dvije aktivnosti: utrošak sredstava u investiciju prijavljenog projekta na javni poziv i u konkretnom slučaju zapošljavanje pet (5) povratnika. Za ovaj projekt, također Ministarstvo vrši monitoring i prati realizaciju programa u periodu od 36 mjeseci. Po završenom monitoringu komisija će podnijeti izvještaj o namjenskom utrošku sredstava“, ističu iz Ministarstva za izbjeglice.

Firma F.H. Srebrena Malina i Fikret Hodžić u žižu javnosti dospjeli su nakon što je magazin Fokus.ba objavio da je ova firma za proizvodnju malina sklopila ugovor o nabavci 100 respiratora, vrijedan 10,5 miliona maraka, koje su izdvojene iz budžeta, sa Federalnim štabom civilne zaštite, na čijem je čelu Fahrudin Solak, iako je u tom trenutku znao da nema dozvolu za uvoz medicinske opreme.

Čak i pod pretpostavkom da Federalni štab CZ nije raspolagalo saznanjima da Srebrna malina nije ovlaštena za uvoz medicinske opreme, tačnije respiratora,  shodno postojećim zakonskim propisima to su bili dužni provjeriti prije sklapanja ugovora.

Nakon burnog negodovanja javnosti saopštenjem za javnost se oglasio Hodžić , s tvrdnjom da je ponosan „ da je njegova kompanija, u vrlo specifičnim i teškim tržišnim uslovima, uspjela nabaviti 100 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije BiH“.

Također je bitno naglasiti da su Fikret Hodžić i ministar Ministarstva za izbjeglice Edin Ramić, koji je Hodžiću u dva navrata odobrio ukupno 200.000 KM, stranački povezani preko SDA, ali i da potiču iz iste regije.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI