ASSANGE

Sud u Londonu odbio Assangeovu žalbu na izručenje Sjedinjenim Državama

Osnivač WikiLeaksa, Julian Assange, izgubio je posljednji pokušaj da se bori protiv izručenja iz Britanije u Sjedinjene Države gdje je tražen pod optužbom za krivično djelo, iako će obnoviti žalbu naredne sedmice.

Američke vlasti traže Assangtea (51) po 18 optužbi u vezi sa objavljivanjem ogromnih količina povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša od strane WikiLeaksa.

Britanija je dala zeleno svjetlo za njegovo izručenje, a sudija Visokog suda u Londonu presudio je ove sedmice da Assange nema pravnog osnova da ospori tu odluku, navodi se u sudskom nalogu objavljenom u petak.

Njegova supruga Stella Assange kazala je, međutim, da će snaredne sedmice biti održano ročište na kome će se Assange ponovo žaliti na odluku o izručenju.

– Ostajemo optimisti da ćemo pobijediti i da Julian neće biti izručen Sjedinjenim Državama gdje se suočava s optužbama koje bi mogle rezultirati time da provede ostatak života u zatvoru maksimalne sigurnosti zbog objavljivanja istinitih informacija koje su otkrile ratne zločine počinjene od američke vlade – napisala je na ona na Twitteru.

U januaru 2021., britanski sudija je presudio da Assange, koji je rođen u Australiji, ne treba da bude izručen, rekavši da njegovo mentalno zdravlje znači da će biti u opasnosti od samoubistva ako bude osuđen i zadržan u zatvoru maksimalne sigurnosti.

Ta je odluka, međutim, poništena nakon žalbe američkih vlasti koje su pružile niz uvjeravanja, uključujući obećanje da bi mogao biti prebačen u Australiju na izdržavanje bilo koje kazne.

Izručenje je potpisao tadašnji britanski ministar unutrašnjih poslova u junu prošle godine.

WikiLeaks je prvi put došao do izražaja 2010. godine kada je objavio stotine hiljada tajnih povjerljivih dosijea i diplomatskih depeša, što je bio najveći sigurnosni proboj te vrste u američkoj vojnoj istoriji, prenosi Reuters.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI