Treći dan zaredom dojava o bombi u Općinskom sudu u Sarajevu: Kako pronaći prijavitelje?

Općinskom sudu u Sarajevu jutros je, treći dan zaredom, telefonski stigla dojava o eksplozivnoj napravi u zgradi.

Kao i svaki put do sada, zgrada je evakuisana, a pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo započeli su kontradiverzioni pregled.Kako saznajemo u protekla dva dana zbog lažnih dojava o bombama odgođeno je više od 400 ročišta.

Policija jednostavno ne uspijeva pronaći osobe koje telefonski dojave eksplozivne naprave i naprave veliku pometnju u radu pravosudne institucije.

Kupiti prepaid SIM karticu u Bosni i Hercegovini je vrlo jednostavno što otvara vrata zloupotrebama. To nije slučaj u mnogim drugim zemljama u kojima se traži ustupanje ličnih podataka prilikom kupovine.

Prepaid SIM kartica je jeftina i može je kupiti svaka osoba bez obzira na to da li je maloljetna ili punoljetna. Prilikom kupovine se ne traži ustupanje ličnih podataka ili da se na uvid da lična karta ili neki drugi identifikacijski dokument, a to je omogućilo različite zloupotrebe.

Anonimnost je za korisnike ovakvih SIM kartica garancija da je malo izgledno da će biti identificirani prilikom vršenja zloupotreba.

Sve što je počinitelju koji želi uputiti anonimnu prijetnju po nečiji život potrebno jeste 5 KM, nekada i manje, te obližnji kiosk. Počinitelj tako ima teško neuhvatljiv alat za opasne radnje.

Najčešći oblik zloupotrebe jeste upravo telefonsko uznemiravanje drugih osoba, što može imati ozbiljne posljedice.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI