Riječ je o Uredu RS-a u Washingtonu na čijem čelu je Obrad Kesić, a koji je otvoren 2013. godine zatim firmom Myrmidon Group, LLC, koja je kao lobistička grupa za Vladu RS registrovana dvije godine ranije, te lobistička firma McGinnis Lochridge iz Teksasa, koja će entitetskoj vladi pružati pravne usluge u SAD-u, s početkom od 5. juna.

Kako smo objavili, Vlada RS je 25. aprila potpisala ugovor sa ovom američkom lobističkom firmom, koja će joj održavati i web stranicu na engleskom jeziku.

Ugovor koji je procurio na internetu nosi oznaku “interno”, a njega je u ime Vlade potpisao Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

“S vremena na vrijeme, Vlada može tražiti od nas da pružimo informacije koje se tiču takvih savjeta članovima administracije SAD-a i / ili Kongresa. Takve informacije se odnose na zakon i politiku odnosa vlade sa Sjedinjenim Državama i drugim međunarodnim organizacijama i suverenim državama. Registrant će takođe održavati web stranicu sa sadržajem koji se odnosi na pravna i politička pitanja relevantna za Bosnu i Hercegovinu“, navodi se u opisu aktivnosti koje će obavljati kompanija u ime bh. entiteta RS.

Inače, riječ je o internet stranici koji nosi naziv bihdaytonproject.com, a koja obiluje s porukama lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te drugih zvaničnika njegove stranke poput premijera RS Radovana Viškovića i predsjednice RS Željke Cvijanović.

Nadalje, na ovoj stranici se promovira izvještaj iz RS-a koji je nedavno podnesen Vijeću sigurnosti UN-a. Objavljuju se i afirmativne izjave nekih međunarodnih bivših zvaničnika o Dodiku, kao i izvještaji koji se odnose na radikalizirane osobe islamske vjeroispovijesti u BiH, a u kontekstu terorizma. Uzgred, objavljene su i posljednje poruke evropskih i američkih zvaničnika o potrebi formiranja vlasti.

Inače, Casey Michel, istraživački novinar Think Progressa, koji je prvobitno i objavio navedeni ugovor naveo je da je ova stranica već nekoliko godina u opticaju, a nju su pokrenuli i vodili prethodni lobistički partneri Vlade RS.

Za ove usluge će Vlada RS iz budžeta mjesečno izdvajati 80.000 dolara, odnosno blizu 140.000 KM. To znači da će za ovo vrijeme poreski obveznici RS-a platiti 640.000 dolara, odnosno 1,1 miliona KM za predstavljanje RS u SAD-u.

Kako smo saznali, lobistička firma Picard Kentz & Rowe, koja je duži niz godina savjetovala RS, krajem januara je obznanila da to više neće činiti. Razlozi još nisu poznati. Inače, ova firma je od Vlade RS na godišnjem nivou dobivala nešto više od dva miliona dolara za njene usluge.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime