Turska igra sa Saudijskom Arabijom

Iako je turski predsednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) otkrio detalje o ubistvu novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) svetski mediji mu zameraju pomirljiv ton koji je imao prema liderima Saudijske Arabije. Listovi ističu i da ovaj slučaj Erdoanu može pomoći u dodatnom definisanju odnosa između dve zemlje.

Kakvu igru igra Turska sa Saudijskom Arabijom?

Ukucajte “Erdoan kritikuje…” u Google i lista je beskrajna – UN, EU, Izrael, francuski intelektualci, Holandija, Nemačka. Poslednje dve zemlje pre godinu dana dobile su epitete “nacisti” i “fašisti” od predsednika Turske, piše BBCjev Mark Louven (Mark Lowen) i nastavlja:

“Sada uporedite to sa Erdoanovim rečima prema Saudijskoj Arabiji, koja je priznala ubistvo novinara disidenta Kašogija u svom konzulatu u Istanbulu. “Nemam razloga da sumnjam u poštenje kralja Salmana”, rekao je.

Louven navodi da mu je rečeno da Erdoanov suzdržan ton ima za cilj da pokaže da se to ne odnosi na Tursku i Saudijsku Arabiju, odnosno da je ta veza previše važna, iako je već zategnuta, da bi se razdvojila u ovoj fazi.

“Erdoan u svom obraćanju parlamentu nije spomenuo princa Mohameda bin Salmana po imenu: namerni propust da ne bi postavio princa na svoj nivo. Cilj u Ankari je da podmetne klin između kralja i njegovog sina. Ali ključ za postizanje toga nije u Rijadu, već u Vašingtonu.“

Autor ocenjuje da je Erdoanova strategija rizična, jer udaljavanje još uvek moćnog princa moglo bi da ostavi da Saudijskom Arabijom vlada čovek sa dubokom mržnjom protiv Turske u godinama koje dolaze.

“Pripremljena prilika za fotografiju princa koji se rukuje sa sinom Kašogija, kome je zabranjeno da napusti Saudijsku Arabiju, otkrila je moć koju on i dalje koristi nemilosrdno. Poruka je: mi smo se pomirili, pa pređite preko toga.“

Šta je turska igra?

Njujork Tajms (The New York Times) piše da Erdoan smatra da je slučaj Kašogija prilika da se oslobodi Saudijske Arabije, kao regionalnog i verskog rivala.

“Nema sumnje da je Erdoan besan što je strana sila počinila tako drsko ubistvo unutar granica Turske – zapravo, u Istanbulu, rodnom mestu predsednika…

I možda Erdoan ubistvo vidi kao priliku, kako su spekulisali američki zvaničnici i drugi stručnjaci, za iznuđivanje novca od Saudijaca kako bi ojačao ekonomiju u Turskoj u zamenu za eventualnu pomoć u prebacivanju krivice sa saudijskog režima. Turska lira stalno opada i inflacija raste, pritiskajući turske radnike i vladu.“

NYT objašnjava i da ako Erdoan tvrdi da poseduje dokaze o kojima se priča – audio snimke ubistva ili druge obaveštajne službe – mogao bi imati moć da 33-godišnjeg naslednika Saudijske Arabije izbaci iz koloseka.

“Zapravo, to je možda pravi cilj Erdoana. On skoro sigurno gleda na epizodu Kašogi kao priliku da regionalnog rivala baci na kolena i unapredi svoj cilj da Turci postanu dominantna snaga muslimana sunita. On sanja da predsedava obnovljenim Otomanskim carstvom.“

List na kraju zaključuje da upirući prstom u Saudijsku Arabiju kao nasilničkog komšiju ubicu, Erdoan je sada u položaju da okuplja turski narod oko zajedničkog neprijatelja, kao i da je vrlo verovatno da će iz ovog sukoba on izaći još jači.

Turska ne želi da promeni režim u Saudijskoj Arabiji

Turska istražuje zločin koji bi mogao dovesti do prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, ali nema interesa da se umeša u unutrašnje poslove Saudijaca ili da pokuša da utiče na to ko postaje sledeći kralj, izjavio je za Blumberg (Bloomberg) zvaničnik u turskoj predsedničkoj palati i dodao:

“Ako, međutim, istraga onih koji su odgovorni za ubistvo Kašogija dovede do princa, onda je to njegov problem. Neko je morao da izda naređenja i ne zvuči ubedljivo da bi grupa zvaničnika blizu Princa Mohameda uzela stvari u svoje ruke.“

Blumberg navodi da Saudijci moraju da odgovore na pitanja poput šta se dogodilo sa telom ubijenog novinara, kao i da saopšte identitet navodnog lokalnog saradnika koji ga je preuzeo.

“Izgleda da Sjedinjene Države počinju da prave distancu između sebe i svakoga ko može biti odgovoran za ubistvo Hašogija“, rekao je zvaničnik.

Erdogan se zauzeo za Kašogija – dok Turska zatvara najviše novinara

Njegova karijera traje četiri decenije, a novinar Džan Dundar je rekao da nikada nije video mračniji period za novinarstvo u Turskoj. Njegove kolege su zatvorene, zabranjena su im putovanja, optuženi za podsticanje mržnje i pružanje pomoći teroristima. Glavni turski mediji, oni koji i dalje postoje, na strani su vlade, pišeVašington post (The Washington post).

Dundar sada živi u egzilu u Berlinu, objavljujući kolumne u seriji pod nazivom “Moja Turska” – kritikujući vladu koja će ga verovatno zatvoriti ako se vrati kući.

“Odveli bi me odmah iz aviona”, rekao je Dundar, bivši glavni i odgovorni urednik istaknutog turskog dnevnika “Džumhurijet“ koji je optužen za špijunažu i otkrivanje državne tajne.

Ove nedelje, predsednik Redžep Tajip Erdoan potvrdio je da će u potpunosti istražiti ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, navodi Post.

Ali novinari kao što su Dundar i zagovornici štampe kažu da zahtevi Erdoana za istinom i otvorenost u ovom slučaju protivreče strategiji koju je koristio.

Prema Odboru za zaštitu novinara, Turska zatvara više novinara od bilo koje druge nacije – više nego Kina, Rusija i Egipat zajedno. Za Erdoana, kontrola medija je jedan od načina da kontroliše podeljenu zemlju i spreči dodatne krize.

Ubistvo Džamala Kašogija prekinulo saudijsku čaroliju na zapadu

Čarolija je prekinuta. Saudijska Arabija je dugo uživala povlasticu koja je prevazilazila normalne diplomatske konvencije. Ogromna naftna bogatstva, hladni rat, iranska revolucija i želja za skupim zapadnim oružjem su je izuzeli od normalnih pravila ponašanja. Brutalno ubistvo Džamala Kašogija, koje nisu uspeli prikriti, u saudijskom konzulatu u Istanbulu zasigurno je promenilo ovaj poseban položaj Saudijske Arabije, navodi Fajnenšl tajms (Financial Times) i navodi:

“Događaji u Istanbulu otvorili su prozor koji se ne može zatvoriti. Jedna od najupečatljivijih stvari o navodnom odsecanju glave i masakriranju Kašogija je to što Saudijska Arabija u tome ne vidi naročite razloge za kaznu koja bi mogla uslijediti.

Autoritet dinastije Saud počiva na opasnom dogovoru sa klericima čiji beskompromisni vehabijski brend islama nudi teološku mapu puta za grupe kao što su al-Kaida i tzv. Islamska država. Ako upitate bilo koju evropsku obaveštajnu agenciju o uticaju na samo-radikalizovane islamiste odgovorne za terorističke napade širom kontinenta i odgovor jeste da proces radikalizacije počinje s molitvama u džamijama koje sponzoriše Saudijska Arabija, piše FT.

List ocenjuje i da je mladi prestoloneslednik Mohamed, izvršni vladar Kraljevine, trebalo da okonča ovakve stvari.

“Prodao se kao veliki reformator. Saudijskim ženama je dato pravo da voze. Otvoreni su bioskopi. Sada se ispostavilo da je prestolonaslednik odgovoran i za desetak operativaca koji su poslati u Istanbul, očigledno sa naredbama da ubiju Kašogija.”

RSE

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI