Ubistvo koje će ih progoniti: SAD strahuje da bi likvidacija vođe Al Kaide Zawahirija mogla pokrenuti lavinu napada

– Ministarstvo vanjskih poslova vjeruje da postoji veći potencijal za antiameričko nasilje

Ubistvo vođe Al Kaide Aymana al Zawahirija bespilotnom letjelicom u američkoj “protuterorističkoj operaciji” moglo bi potaknuti pristaše Al Kaide da pokrenu napade na američke objekte ili građane, upozorio je sinoć američki State Department.

– Ministarstvo vanjskih poslova vjeruje da postoji veći potencijal za antiameričko nasilje s obzirom na smrt Aymana al Zawahirija 31. jula 2022., navodi se u njihovom saopćenju.

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da je vođa Al Kaide, Egipćanin Ayman al Zawahiri, ubijen u američkom zračnom napadu u nedjelju ujutro u Kabulu u Afganistanu, što je najveći udarac toj militantnoj skupini otkako je njezin osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine.

Al Zawahiri je nekoliko decenija bio glavni ideolog te globalne terorističke mreže, no nikad joj nije vratio status koji je imala pod vodstvom Osame bin Ladena. Egipatski okulist imao je ključnu ulogu u napadima 1998. na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji te u ključnom napadu na SAD 11. septembra 2001., u kojem je živote izgubilo gotovo tri hiljade ljudi.

No, tokom decenije u kojem je al Zawahiri vodio Al Kaidu, nakon eliminacije bin Ladena 2011. godine, ona nikad nije vratila svoju moć, a vodstvo džihadističkog pokreta preuzela je Islamska država koja je osvojila velike dijelove Iraka i Sirije i proglasila kalifat.

Iako je dio analitičara tvrdio da je al Zawahiri postao prestar i nemoćan, činilo se da pokušava preustrojiti Al Kaidu u partnerstvu s talibanima nakon što su oni u kolovozu prošle godine preuzeli kontrolu nad Afganistanom.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI