UJEDINJENI U INTERESU: Antizapadna kampanja dugogodišnjih partnera

Presuda Novaliću postala je presuda bošnjačkom narodu od strane svjetskih sila i izdajnika, kao što je svaka naznaka kriminala u SNSD-u i HDZ-u urota protiv Srba i Hrvata

Povezanost i sličnost nacionalnih partija u BiH najbolje pokazuje trenutna situacija u kojoj su se dvije najveće stranke u dva bh. naroda obrušili na strance u BiH. Iz različitih interesa, ali je zajednički cilj. Stranci su preko noći za SDA postali zlo za Bošnjake i opstanak Bosne, a za SNSD su oduvijek bili zlo jer rade za Bošnjake protiv Srba.

Pomalo paradoksalna situacija u kojoj su se dugogodišnji partneri u vlasti približili u zajedničkom cilju, a za isključivo svoje interese. Tom zbližavanju svakako je doprinijela i međunarodna zajednica koja je niz godina bila nezainteresovana za BiH, donosila diskutabilne odluke u pogrešno vrijeme i kažnjavala građane za sve loše poteze političara.

U tom kontekstu veoma je zanimljivo nedavno upozorenje Šemsudina Mehmedovića, zastupnikaSDA Parlamentu BiH, koji je komentirao izjave Milorada Dodika.

„Dokle smo došli: Dodik je prepoznao trenutak da nas pozove da otjeramo strance – Rušitelj BiH i negator genocida nas zove da krenemo u antikolonijalnu pobunu protiv Amerike. Ili je Dodik pogrešno protumačio poteze vrha SDA i ono što vrh SDA poručuje Americi i međunarodnoj zajednici, ili je nešto drugo, puno opasnije u pitanju. Ali, došli smo do te najopasnije tačke od Daytona kad je Dodik prepoznao da je pravi trenutak da bi mu se Bošnjaci mogli pridružiti u pobuni protiv Amerike. Već sam niz puta upozoravao da je plan da se izazove gnjev kod Bošnjaka kako bi oni postali izvođači radova za arhitekte iz Hrvatske i Srbije na rušenju OHR-a i Amerike u BiH i na Balkanu. Ako neko iz SDA nasjedne na ovaj plan, neće to biti kraj Daytona i BiH, već kraj Bošnjaka. Neka dobro razmisle!“, upozorio je Mehmedović.

Dodao je da ako Dodik ubijedi Hrvate da se jednokratno povuku iz instituacija BiH, i ako mu se u tome priduže Bošnjaci, kako bi krenula pobuna protiv Amerike i tjeranje stranaca iz BiH, onda ništa više neće biti isto:

„Oprali bi sve što je RS, Srbija i Hrvatska radila od 1992. do danas. Bosanci, ne nasjedajte za mrvicu vlasti da rušite domovinu“, poručio je Mehmedović.

Mehmedović je, kao što vidimo, poruku uputio Bosancima, što je u trenutnoj šizofrenoj situaciji u društvu dosta neodređen pojam. Ono što je precizno u ovoj rečenici je upravo to, saradnja nacionalističkih stranaka u borbi za vlast nikad nije i neće prestati, i da Bosanci, bez obzira kojem narodu pripadali, bi učinili baš sve za tu mrvicu vlasti koja godišnje opere i do milijardu KM kroz korupciju.

Ti Bosanci su eksperti u opravdavanju svega lošeg u ovom društvu. Svaki kriminal i svaku presudu prepisaće kao presudu cijelom jednom narodu protiv koga se urotio cijeli zapad.

Tako je presuda Novaliću postala presuda bošnjačkom narodu od strane svjetskih sila i izdajnika, kao što je svaka naznaka kriminala u SNSD-u i HDZ-u urota protiv Hrvata ili Srba.

Ista dugogodišnja manipulacija emotivnim porukama o ugroženosti nepogrješivo i precizno djeluje. Većina kao uspavani zombiji čekaju samo nove poruke svojih vođa.

A naše vođe nas toliko zasipaju velikim riječima i upozorenjima da dok stiže nova velika prijetnja ne stižemo se oporaviti ni od ove prethodne.

Koliko vas se sjeća da se samo prije godinu i po dana bile aktuelne ankete na pitanje „Da li mislite da će biti rata“?

Isti akteri, drugi film.

Milorad Dodik tada je, govoreći o ponovnom formiranju Vojske RS, prijetio da će „preuzeti kasarane Oružanih snaga BiH kao što su to uradili Slovenci sa kasaranama bivše JNA (Jugoslovenske narodne armije) 1992. godine“.

Uz to rekao je i sljedeće:

„Proglasićemo ništavnim zakone o sudu i tužilaštvu na prostoru RS. To ćemo uraditi sa SIPA-om, sa obavještajnom službom. Obavještajnu službu ćemo formirati odmah. Nakon tih odluka, SIPA-i ćemo zabraniti djelovanje na teritoriji RS i dati joj rok da napusti RS”, rekao je Dodik.

Potom je mogućnost rata detaljno opisao Bakir Izetbegović. „Prvo varničenje“, govorio je Izetbegović, „nastat će u Brčkom, potom bi uslijedila intervencija EUFOR-a u Brčkom, a zatim bi se sve nastavilo po liniji entitetskoj, koju će neko pokušati da obilježi, a mi to nećemo dopustiti“.

Sistemski psihički zločin i višedecenijsko ispiranja mozg(ov)a što istrajno provode etno-politički vizionari ove zemlje postigli su da na jedan znak skrenu pažnju javnosti sa korupcije, pljačke, ekonomske situacije, svih nagomilanih problema.

Interes za narod svodi se na emotivne poruke koje bude traume, stvaraju strah i dublje nepovjerenje među ljudima.

Opravdani masovni odlazak ljudi iz ove vukojebine njih nimalo ne dotiče. Zamijeniće ih roboti, vještačka inteligencija moraće da se pomiri sa svojom sudbinom etničkih podijeljenih robota. Oni sa pokvarenim mikročipovima dobijaće bitne funkcije, napredniji će sreću tražiti među „letećim satelitima“, ili će se početi sami gasiti i čupati iz sebe svu moguću elektroniku proklinjući dan svog nastanka.

Sve dok se dešavaju veliki konflikti i katastrofe po „etničke skupine u BiH“, narod u BiH živjeće sve bjednije, a vijesti poput one o najnižoj plaći u regiji i najvišim cijenama osnovnih životnih namirnica, zauzimaće sporedne rubrike u bh. medijima.

Adis ŠUŠNJAR
Adis ŠUŠNJAR
Bosanskohercegovački novinar. Magistar novinarstva. Urednik portala Inforadar.ba.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI