URGENCIJA OMBUDSMENA PO ŽALBI INFORADARA: Sekretarijat PS BiH i dalje krši zakon štiteći Košarca

Institucija Ombudsmena provela je istragu po žalbi Inforadara a nakon što su, očito i s namjerom, u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH zaštitili šefa Kluba poslanika SNSD-a ne želeći odgovoriti na konkretna pitanja o njegovim troškovima reprezentacije

Sekretarijat Predstavničkog doma Parlamenta BiH nije ispoštovao odluku Ombudmena za ljudska prava BiH i njihovu preporuku da u roku od 20 dana od njenog donošenja omoguće našem portalu informacije o troškovima reprezentacije šefa Kluba SNSD-a Staše Košarca.

Na ovaj način ponovo su derogirane institucije BiH, prekršen zakon, te poslana poruka da je zaštita ovog poslanika važnija od javnog i općeg interesa.

Foto: Faksimi Urgencije institucije Ombudmena upućene Parlamentu BiH

Podsjećamo, institucija Ombudsmena provela je istragu po žalbi Inforadara a nakon što su, očito i s namjerom, u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH zaštitili šefa Kluba poslanika SNSD-a ne želeći odgovoriti na konkretna pitanja o njegovim troškovima reprezentacije u ekskluzivnim i “namjenskim” restoranima, prevashodno u restoranu Toplik u Istočnom Sarajevu.

Inforadar je proveo istraživanje te je 10. juna ove godine objavio priču: “‘Tradicija’ s ekstrakt dodatkom: Košarac stvorio biznis od prodaje rakije sumnjive kvalitete i korištenja uticaja”, u kojoj smo istražili kako je i na koji način ovaj državni parlamentarac razgranao biznis od prodaje rakije koju reklamira kao “prirodnu”, napravljenu od “najfinijeg voća”, iako je analiza koju smo uradili u referentnom laboratoriju potvrdila da je ova rakija sve samo ne to – jer Košarac koristi ekstrakt dodatke.

Foto: Faksimil laboratorijske analize koja je potvrdila pisustvo ekstrakta u “prirodnoj domaćoj” rakiji Staše Košarca

Ostalo je, također, nejasno od kojih ili tačnije čijih “najfinijih voćki”, kako navodi, Košarac peče svoj proizvod s obzirom da na svom imanju u Tilavi na kojem se, navodno, odvija kompletan proces, ne postoji dovoljan broj voćki ni za proizvodnju za kućnu upotrebu, a kamoli masovnu distribuciju. O pogonima za destiliranje da i ne govorimo.

Naš portal je tokom istraživanja došao do pouzdanih saznanja o tome da Košarac obilato koristi politički položaj i moć kako bi dodatno pospješio prodaju svog proizvoda tako što u nekim restoranima, prevashoodno Topliku u Istočnom Sarajevu, organizira službene ručkove i večere za strane delegacije i druge visoke zvanice.

Ti restorani, kao “prijatelji” Moje rakije (Košarčevih proizvoda), u zamjenu za reklamiranje i prodaju ovog “vrhunskog” proizvoda sa ektrakt dodacima, na ime troškova reprezentacije, ali i ostalih cehova, ubiru unosne prihode, tako i od državnih zvaničnika, odnosno poreskih obveznika ove zemlje.

Svi naši pokušaji da, u vezi s tim, saznamo gdje i koliko Košarac troši sredstava poreskih obveznika, etablirajući klijentelizam kao vrijednost i dovodeći samog sebe u najdublji sukob interesa, ostali su bezuspješni jer pojedine strukture Parlamenta, odnosno Sekretarijata, i dalje štite ovog poslanika od interesa javnosti.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI