VELIKI PROTESTI ZA DŽENANA I DAVIDA: Muriz Memić poručio da će doći do ubica, pred institucije postavljeni zahtjevi (VIDEO)

VELIKI PROTESTI ZA DŽENANA I DAVIDA: Muriz Memić poručio da će doći do ubica, pred institucije postavljeni zahtjevi

„Neka kriminalci osjete snagu običnog čovjeka!“, „Na kojoj si strani – na strani istine i pravde, ili na strani ubica i saučesnika?“, „Pravda za Davida – Na redu je Tužilaštvo BiH, hapsite ubice!“

Ovo je tek dio poruka sa današnjih protesta u Sarajevu na kojima se okupilo nekoliko hiljada građana iz svih dijelova BiH, koji su na ovaj način poslali jasnu poruku da porodice Memić i Dragičević nisu same u svojoj borbi i da nisu spremni mirno tolerisati nerad i opstrukcije policijskih i pravosudnih organa u namjeri zataškavanja ubistava Dženana Memića i Davida Dragičevića.

Trgom Susan Sontag tokom dva i po sata protesta prolamalo se skandiranje „pravda“, a svako spominjanje vlasti dočekano je zvižducima i skandiranjem „ubice, ubice“.

„Imaš sina, prvog sina, a onda ti ga oduzmu. Želiš najbolje, a dobiješ najgore. Tri godine ja ponavljam pravda. Mog djeteta nema, ja ga ne mogu vratiti. Ali ga ne zaboravljam“, kazala je Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića.

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Istakla je da su svi predstavnici vlasti u BiH isti, da je nacionalizam ono što njima treba, a ne građanima BiH. Pitala se i čega se narod boji pa ne izlazi na ulice, te naglasila da ovako veliki broj ljudi šalje poruku da se vlast treba bojati građana.

„Mi smo sila koje oni trebaju da se boji. Mi smo ti koji ćemo ih otjerati“, naglasila je Radanović. Zaključila je da želi da vjeruje da će glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić pomoći da se „ubice naše djece nađu iza rešetaka, makar to bili Dodik ili Bakir“. Predsjedavajućem Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH poručila je da će, ako nije u stanju da radi svoj posao, završiti kao i njegov prethodnik Milan Tegeltija.

Putem video linka građanima se obratio i Davidov otac Davor Dragićević porukom da je „na redu državno tužilaštvo da ubice skloni s ulica Banjaluke i Sarajeva, i ulica gradova BiH“.

„Vrijeme je da Tužilaštvo BiH kaže ko je ubio Davida i Dženana. Da vidimo na kojoj smo strani. A Muriz, advokat Ifet Feraget i ja smo na istoj strani, na strani istine i pravde“, poručio je Davor Dragičević.

VIDEO: Armin Durgut/PIXSELL

Muriz Memić izrazio je uvjerenje da će petogodišnja borba koju vodi rezultirati otkrivanjem ubica njegovog sina, ali i poimenično nabrojao niz tužitelja, pripadnika policije, vještaka, ljekara, koje direktno smatra odgovornima za prikrivanje načina smrti njegovog sina Dženana.

Naveo je i da današnji protesti svima njima šalju jasnu poruku da su se građani probudili i da više nemaju povjerenje u VSTV BiH koji imenuje sudije i tužioce u BiH.

Memić je pročitao i zahtjeve kojima se traži od Tužilaštva BiH da otvore istrage o ubistvu Davida i Dženana, prijem kod predsjednika Ustavnog suda BiH i VSTV-a, suspenzije tužitelja Sabine Sarajlić i Dalibora Vreće, te suspenziju i procesuiranje sutkinje Suda BiH Dalide Burzić.

Dženanova sestra, Arijana Memić, nije uspijevala suspregnuti emocije kako zbog broja građana koji su došli da podrže njihovu borbu, ali i dok je podsjećala koliko  dugo traje borba s pravosudnim institucijama BiH.

Ifer Feraget, advokat porodica Memić i Dragićević, istakao je da su odluke Vrhovnog suda Federacije i Ustavnog suda BiH samo dokazali da je tačno sve ono što je govorio o ova dva slučaja.

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

„Našoj djeci trebaju novi snovi, a ne korumpirana država. Ovo su jednostavni slučajevi od kojih su korumpirani tužioci i policija napravili veleslučajeve“, naglasio je Feraget. Istovremeno pozvao je visokog predstavnika Christiana Schmidta da u skladu sa svojim mandatom osigura vladavinu prava u BiH.

Na početku skupa okupljenim se bratio i advokat Senad Pećenin koji je podcrtao da porodice Memić i Dragičević po 20 put daju građanima priliku da „pokažu da nisu ovce, da ne žele živjeti kao taoci korumpiranog sudskog i policijskog sistema“.

„Naši neprijatelji nisu Srbi, Bošnjaci i Hrvati, naši neprijatelji su Bakir Izetbegović, Milorad Dodik, Dragan Čović i njihove kamarile“, poručio je Pećanin.

Na skupu su se obratili i očevi Edite Malkoć i Selme Agić, djevojaka nastradalih u Sarajevu, te Amina Hodžić – Smajlović, majka djevojčice Nadin kojoj je u Kliničkom centru Sarajevo onemogućeno liječenje.

Nakon obraćanja okupljeni građani na čelu s Murizom Memićom krenuli su u mirnu šetnju do Trga BiH.

Podsjećamo, 27. jula 2021. Vrhovni sud FBiH je izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, koji su bili optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je navodno stradao Dženan Memić. Time je Vrhovni sud FBiH utvrdio da Kantonalno tužilaštvo Sarajevo nije dokazalo da je Dženan Memić stradao u izmišljenoj saobraćajnoj nesreći. Ranije je Kantonalni sud Sarajevo već dva puta oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića, i to u svojim presudama obrazložio na 140 i 211 stranica.

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kad je u pitanju slučaj David Dragičević, Tužilaštvo BiH je istragu uzroka njegove smrti u aprilu ove godine preuzelo od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci. Podsjećamo, Davidov nestanak je prijavljen 18. marta 2018., a tijelo je pronađeno šest dana poslije. Od tada do danas porodica Dragičević, građani okupljeni oko neformalne grupe Pravda za Davida i pravni zastupnik porodice Dragičević Ifet Feraget, tvrde da je David ubijen te da su od pronalaska tijela institucije, MUP RS i Okružno tužilaštvo u Banjaluci, nastojale, brojnim opstrukcijama u navodnoj istrazi to prikrivali.

U februaru 2019. Davor Dragičević, Davidov otac, je napustio BiH i od tada se nalazi u Beču. Po napuštanju Banjaluke izjavio je da je to učinio kako ga ne bi „likvidirali“ .U međuvremenu po odluci roditelja Davidovi posmrtni ostaci iz Banjaluke su premješteni u Austriju i tamo sahranjeni.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI