VLADA RS: „Prointeru“ novi posao iznajmljivanja i održavanja internet linkova

Istovremeno, kabinet predsjednika RS sklopio je ugovor o održavanju IT infrastrukture sa pripadajućom opremom vrijedan oko 140.000 KM sa firmom Informacioni inžinjering „Sirius 2010“ doo Banja Luka, koja inače sarađuje s „Prointerom“

Vlada Republike Srpske dodijelila je posao iznajmljivanja i održavanja internet linkova vrijedan oko 60.000 KM firmama Prointer ITSS d.o.o. Banjaluka i Mtel a.d. Banjaluka, na period od godinu.

Ugovor je sklopljen početkom ovog mjeseca, a njime je nastavljena praksa dodjeljivanja poslova od strane institucija Republike Srpske kompanijama koje se dovode u vezu s političkim vrhom tog entiteta i samom porodicom Dodik.

Ovaj posljednji posao zapravo je “sića” za firmu koja nemilice “uzima” tendere širom entiteta Republika Srpska, koji se na godišnjem nivou mjere milionima maraka.

Kao što je odranije poznato, firma Prointer u javnosti se veže za Igora Dodika, sina predsjednika RS. Prvi čovjek Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je to još prije nekoliko godina, izjavivši da je Igor Dodik „saradnik“ u toj kompaniji te da od toga „ima prihode“.

Da ta „saradnja“ igra ogromnu ulogu u dobijanju velikih poslova gotovo niko ne sumnja, znajući daje Prointer preuzeo primat u IT sektoru u RS i postao rekorder u dobijenim tenderima.

I ne samo da Prointer dobija poslove iz IT oblasti. Uvidom u portal Javnih nabavki može se vidjeti da je ova firma dobija tendere i za nabavku trafo stanica kao i za održavanje elektropostrojenja i rasvjete, te nabavku i ugradnju klima uređaja.

Ipak, zbog veza sa Miloradom Dodikom, Prointer je skinut s liste partnera Microsofta prije nešto više od godinu. Ova kompanija početkom godine ostala je i bez parnerstva sa SAP-om, najvećom evropskom softverskom kompanijom zahvaljujući kojoj je osiguravala desetine miliona maraka iz entitetskog budžeta.

Ali institucije Republike Srpske združenim naporima ne dozvoljavaju da Prointer osjeti težinu američkih ili njemačkih sankcija. Samo u prošloj godini, tenderi koje su dobili od entitetskih institucija i javnih preduzeća teški su milione maraka.

Istovremeno, Kabinet predsjednika RS sklopio je ugovor o održavanju IT infrastrukture sa pripadajućom opremom vrijedan oko 140.000 KM sa firmom Informacioni inžinjering Sirius 2010 doo Banja Luka.

Kako je ranije objavio portal Žurnal, ova firma sarađuje s Prointerom, a saradnju su uspostavili bivši direktor Prointera Bojan Vujić i direktor Siriusa 2010 Duško Opajić. Oni su, prema pisanju Žurnala, zajedno radili u firmi Teleklik, u kojoj su takođe bili na direktorskim pozicijama.

Da li je saradnja s Prointerom odigrala ključnu ulogu ili ne nije poznato, ali kompanija Sirius 2010takođe se može svrstati u favorizovane na nivou RS. Samo u prošloj godini ova firma dobila je od javnih institucija gotovo 2,5 miliona maraka poslova. JZU Univerzitetski klinički centar RS preferira ovu kompaniju, barem sudeći prema tenderima na kojima je Sirius 2010 pobijedio na UKC RS.

Firma Sirius 2010 postala je poznata 2012. kada je, kao gotovo anonimna, dobila ugovor sa Poreskom upravom Republike Srpske o nabavci i implementaciji integrisanog informacionog sistema “SAP”, vrijednog 4,8 miliona KM. Posao su dobili skupa s firmom Program iz Beograda. Tada je započeo njihov vrtoglavi uspon u poslovima sa institucijama i javnim preduzećima Republike Srpske.

Maja BJELAJAC
Maja BJELAJAC
Bosanskohercegovačka novinarka, freelancer. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI