ZA BH INSTITUCIJE NEMA NI KRIZE NI PANDEMIJE: Planiraju stotine hiljada KM za avionske letove

„Tražili smo najjeftiniju agenciju i po tom principu je i odabrali“, kaže Majda Tatarević iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH

Autor: Darko OMERAGIĆ

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH dodijelo je prije nekoliko dana agenciji VIP Travels iz Sarajeva ugovor o posredovanju pri nabavci avionskih karata u vrijednosti oko 202.000 KM. Okvirni sporazum potpisan je krajem jula, a njim je predviđeno da ugovor traje naredne tri godine, do 29. jula 2023.

Nekako u isto vrijeme okvirni sporazum u o posredovanju pri nabavci aviokarata u vrijednosti oko 58.000 maraka sa tri turističke agencije (Avy Travel, S Tours i Travel centar) potpisala je i Agencija za bankarstvo FBiH. Okvirnim sporazum predviđeno je da ugovor bude izvršen u petomjesečnom periodu, od 29. jula do 31. decembra ove godine. Drugim riječima, iz Agencije su planirali priličan broj putovanja i avionskih letova do kraja godine koju je obilježila pandemija Covid-19.

Bh. građani su navikli da se njihov novac troši na službene automobile, razne reprezentacije, pogotovo na putovanja ministara, poslanika, direktora raznih direkcija i javnih preduzeća u „normalnim“ okolnostima dok pandemija nije počela da rastura ekonomiju i zdravstveni sistem, pa je svaka informacija o dodjeli ovakvih ugovora u današnjim vremenima indikativna.

 

Foto: BH institucije troše enormna sredsta za putovanja, reprezentacije, službene limuzine i ostale luksuze

U želji da nam pojasne ove javne nabavke i dogovaranje putovanja usred pandemije i opće besparice pitanja smo uputili Ministarstvu i Agenciji, odakle su nam odgovorili kako ne namjrevaju putovati u narednom periodu, ali da su sporazume, kako tvrde, „morali zaključiti jer je tako bilo predviđeno prošlogodišnjim planom za javne nabavke“.

Stručna savjetnica za odnose sa javnošću u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH Majda Tatarević za Inforadar je rekla kako je riječ o ugovoru koji će biti primjenjen „kada se negdje bude putovalo“, odnosno da Ministarstvo mora imati ugovor sa agencijom preko koje će se kupovati avionske karte:

„Tražili smo najjeftiniju agenciju i po tom principu je i odabrali“, rekla nam je Tatarević.

Džan Šebić, iz Agencije za bankarstvo FBiH, za Inforadar tvrdi da novac do kraja godine neće biti potrošen na avio-karte „jer je u Agenciji na snazi interna zabrana službenih putovanja“.

„Plan javnih nabavki smo napravili prošle, ali s obzirom na to da je ova godina takva kakva jeste mislim da se novac neće trošiti u 2020. godini“, kazao je Šebić.

Foto: Faksimil sporazuma o kupovini karata koji je Agencija za bankarstvo FBIH 29. jula sklopila sa tri putničke agencije

U pisanom odgovoru iz Agencije su naveli da su (bila) planirana učešća Agencije u projektima od značaja za razvoj supervizije i restrukturiranja banaka, “što predstavlja obavezu Agencije prema međunarodnim partnerima”, kao i “učešće radnika Agencije u kolegijima supervizora koje organizuju supervizorska tijela izvan BiH”.

“U skladu s navedenim, shodno planu poslovanja i planu javnih nabavki za tekuću godinu, Agencija je provela postupak javne nabavke usluga putničke agencije-posredovanja pri nabavci avio karata, s namjerom zaključenja okvirnog sporazuma s najpovoljnijim ponuđačima na period do 31.12.2020. godine, procijenjene vrijednosti 49.000,00 KM (bez PDV-a). Plan javnih nabavki Agencije za 2020. godinu predviđao je veći iznos za navedenu uslugu, ali zbog globalne situacije uzrokovane pojavom virusnog oboljenja koronavirusa značajno revidiran te je period ugovora ograničen na kraći period”, naveli su, uz ostalo, u odgovoru iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Novac za kupovinu aviokarata za ovu godinu planirala je i Direkcija za evropske integracije (DEI) BiH. U obavještenju o raspisanom tenderu je navodeno da će Direkcija za ove namjene izdvojiti oko 58.000 KM, a otvaranje ponuda je 14. avgusta. Ugovor bi trebalo da bude izvršen u naredna 24 mjeseca.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI