Iako u svim političkim procesima SDA i zvaničnici ove stranke nastoje istaknuti patriotski nepokolebljiv stav napram politika HDZ-a BiH, u svim ključnim političkim procesima SDA pravi ustupke i podržava projekte svog najdugovječnijeg partnera od uvođenja parlamentarne demokratije u BiH.

Tako i u pogledu finansiranja iz budžeta, pa je s tim u vezi Klub SDA podržao amadman Kluba HDZ-a u Parlamentu FBiH na Prijedlog budžeta Federacije za 2022. po kojem će, uz ostalo, biti nastavljeno i budžetsko finansiranje stranačke televizije Herceg-Bosna.

Naime, prema dokumentu koji je pripremljen za sjednicu Predstavničkog doma 28. i 29. marta, Klub HDZ-a zahtijeva da se sa stavke “kapitalni transferi” izdvoji 800.000 KM za finansiranje RTV Herceg-Bosna.

U obrazloženju amandmana je zaključeno kako Hrvati kao konstitutivni narod “nisu ostvarili svoje Ustavom i međunarodnim konvencijama pravo na jezik pa su osnovali Radioteleviziju ‘Herceg-Bosne’ s ciljem očuvanja jezika i kulture Hrvata u BiH”.

“Iz tih razloga postoji i ustavna obaveza Federacije u pružanju finansijske pomoći i uređenju navedene materije. Na taj način bi se barem djelimično otklonila diskriminacija Hrvata kao konstitutivnog naroda koji jedini nema radiotelevizijski kanala na maternjem jerziku”, navedeno je u ovom čudno intoniranom obrazloženju amadmana, u kojem nigdje ne piše da su svi jezici kroz svoje predstavnike u Federaciji BiH već zastupljeni u okviru FTV-a kao javnog servisa.

Foto: Faksimil amandmana kojim se zahtijeva 800.000 KM za finansiranje RTV “Herceg-Bosna”

Podsjećamo da ovo nije prvi put da SDA, odnosno njene strukture, podržavaju zahtjeve za finansiranje HDZ-ove stranačke televizije budući da se RTV “Herceg-Bosna” finansira i iz budžeta HNK-a u kojem u vlasti participira i SDA.

Vrijedi podsjetiti da se u okviru programa ove RTV provode isključivo politike HDZ-a i Dragana Čovića, koji je čest gost na svojoj stranačkoj TV, kao što je to bio i u nedjelju nakon što su definitivno propali sarajevski pregovori o reformi Izbornog zakona i HDZ-ov pokušaj uvođenja aparthejda u BiH.

Vrijedi podsjetiti da ovaj zahtjev i podrška SDA za finansiranje HDZ-ove privatne televizije dolazi u trenutku kada je Porezna uprava blokirala račun Javnog RTV sistema BHRT.

Inače, klubovi SDA i HDZ-a podnijeli su i zajedničke amadmane na budžet FBiH za 2022. za finansiranje institucija od kulturnog značaja i humanitarnih organizacija.

Tako je predloženo izdvajanje 150.000 KM za Prosvjetu, 500.000 KM za Preporod, 340.000 KM za Napredak te 60.000 KM za Benevolenciju, odnosno 250.000 KM za Merhamet, 75.000 za Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, isto toliko za Caritas biskupija Mostar, Duvno i Trebinje te 50.000 KM za Dobrotvor.

Osim ovih, podnesen je amadman i za finasiranje dvije akademije te se tako zahtjeva podjednako izdvajanje (po 500.000 KM) za državnu Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH, odnosno za Hrvatsku akademiju za znanost i umjetnost (HAZU) BiH, čiji je sam član, interesantno, i sam Dragan Čović.

Foto: Faksimili zajedničkih amandmana klubova SDA i HDZ-a

Podsjećamo da je Inforadar nedavno objavio priču o tome da su federalni premijer Fadil Novalić i Vlada Federacije, u kojoj zajednički participiraju SDA i HDZ, u situaciji najteže krize od rata naovamo pripremili nove namete za svoje građane za sjednicu Predstavničkog doma 28. i 29. marta gdje će se na dnevnom redu naći i gotovo pljačkaške prijedlozi zakona o povećanju poreza na dohodak i doprinose (slijedi link….)

Interesantno je da su ova dva zakona stavljena na dnevni red uz sami Prijedlog budžeta za 2022. godinu (i ove amandmane na budžet), što je svojevrsni nonsens.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime