ZAŠTO JE NAVALJNI MORAO UMRIJETI: Razotkrivanje Putinovog ogromnog bogatstva

Vijest o smrti glavnog ruskog opozicionara i jednog od najglasnijih Putinovih kritičara Alekseja Navaljnog, odjeknula je u svjetskim medijima. Iz njegovog tima upiru prstom u samog Vladimira Putina, tvrdeći da je on odgovoran za smrt Navaljnog. Mi podsjećamo na njegove najvažnije istrage u kojima je javnosti prezentirao konkretne dokaze u vezi s korupcijom u koju su uključeni najviši zvaničnici Kremlja, ruski oligarsi i regionalne elite, uključujući i Vladimira Putina.

Piše: D.C. (Žurnal)

Aleksej Navaljni, ruski opozicionar i jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog režima, umro je 16. februara u zloglasnom zatvoru u ruskom autonomnom okrugu Jamalo-Nenec, na dalekom sjeveru ove države.

Ubrzo je njegov tim izašao u javnost s tvrdnjom da je ubijen i je za njegovo ubistvo odgovoran Vladimir Putin. U javnosti su se pojavile i informacije da je Navaljni vjerovatno ubijen starom KGB-ovom metodom, udarcem šakom u srce nakon što je nekoliko sati bio izložen ledenim uvjetima.

Kako se režim obračunavao sa Navaljnim i prije zatvaranja 2021. godine, najbolje je objašnjeno u filmu „Navalny“ objavljenom 2022. godine, a o čemu je Žurnal već detaljno pisao.

Ali čime se to, konkretno, bavio Aleksej Navaljni, pa je prepoznat kao velika opasnost za ruski režim?

Aleksej Navaljni, s obzirom na to da nije imao pristup tradicionalnim ruskim medijima, svesrdno je koristio moć online medija i društvenih mreža. Na taj način stekao je ogromnu popularnost i u samoj Rusiji, a dugo je smatran jedinim istinskim protivnikom Vladimira Putina.

To, možda, za ruski režim ne bi bilo problematično da Navaljni nije praktično sve svoje aktivnosti usmjerio ka jednoj stvari – istraživanju i razotkrivanju korupcije visokih ruskih zvaničnika, pa i samog Vladimira Putina.

Prethodno je 2011. godine osnovao Fondaciju za borbu protiv korupcije (FBK), u sklopu koje je, sa saradnicima, objavio na desetine priloga i filmova na društvenim mrežama, a koji su upravo govorili o visokoj korupciji, s konkretnim dokazima i iskazima svjedoka.

Čak i prije nego što su Navaljnog prvi put pokušali ubiti, trovanjem vojnim nervnim agensom novičok, Ministarstvo pravde Rusije je FBK 2019. proglasilo „stranim agentom“, da bi 2021. proglašen ekstremističkom organizacijom, te je Moskovski gradski sud likvidirao ovu fondaciju. Kasnije će se FBK organizovati kao međunarodna organizacija.

 

ISTRAGE O KORUPCIJI NAJVIŠIH ZVANIČNIKA KREMLJA

Dakle, FBK je godinama istraživao i javnosti prezentirao konkretne dokaze u vezi s korupcijom u koju su uključeni najviši zvaničnici Kremlja, ruski oligarsi i regionalne elite, a njihovi rezultati su u velikoj mjeri uzburkali rusku javnost.

Od velikog broja istraživanja, ipak se izdvajaju neka koja su zadala veliki udarac Kremlju i zbog kojih se Aleksej Navaljni mogao naći na listi za odstrel.

Mi ćemo izdvojiti nekoliko njih, od kojih je prva istraga o imovini vrijednoj više milijardi dolara i korupcijskim shemama koje su korištene za bogaćenje bivšeg ruskog predsjednika i premijera Dmitrija Medvedeva.

Ukratko, navedeno je da je imidž Medvedeva kao službenika kojeg niko ne shvata ozbiljno stvoren vještački, a da je u stvarnosti Medvedev „kreator i šef ogromne korupcijske sheme na više nivoa“. Tako se ističe da je kuća u moskovskom okrugu Rubljovka, vrijedna oko pet milijardi rubalja, bila poklon oligarha Ališera, a ovaj „poklon“ nazvali su mitom. Osim toga, povezali su Medvedeva s drugim imanjima, rezidencijama, vilama širom Rusije, kao i s drugim vrijednim pokretnostima poput jahti.

Veliko istraživanje FBK-a u vezi s poslovnim aktivnostima porodice ruskog glavnog tužioca Jurija Čajke imala je veliki odjek u javnosti. U priči su se uglavnom fokusirali na njegovog najstarijeg sina Artema. Prema njihovim navodima, on ima holding kompaniju s prometom u iznosu od nekoliko stotina miliona dolara, a kupuje nasumično – od ruda soli i pijeska, preko građevinarstva i ciglarstva, pa sve do advokatskih kancelarija. Za njega tvrde i da je vlasnik otmjenog hotela u Grčkoj, da posjeduje vrijednu kuću u Švicarskoj, a da novac drži na švicarskim računima. Detaljno je opisana i cijela shema pomoću koje je, kako se navodi, nezakonito stekao kapital.

Dalje, FBK je objavio i istraživanje u kojem su se fokusirali na nekadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Igora Šuvalova. Naveli su kako on ima privatni avion za prijevoz pasa, kao i veliki broj luksuznih nekretnina. U istrazi je istaknuto kako troši 130 miliona rubalja godišnje na letove privatnim avionom i još 40 miliona na prijevoz pasa svoje supruge za učešće na stranim izložbama. Povezali su njegovu suprugu i njega s vrijednim pokretnostima i nekretninama u Rusiji i Austriji.

Možda i najvažnije istraživanje za Alekseja Navaljnog lično bilo je ono u kojem je otkrio imena agenata glavne ruske obavještajne agencije FSB i naučnika koji rade s novičokom, a koji su bili uključeni u tajnu operaciju trovanja, odnosno pokušaja ubistva Navaljnog. Osim toga, otkriveno je i da su ubistvo Navaljnog planirali godinama. Krunski dokaz bio je razgovor s hemičarem Konstantinom Kudrjavcevom, koji je bio uključen u akciju protiv Navaljnog. Naime, Navaljni je, lažno se predstavljajući, od Kudrjavceva uspio izvući mnoge detalje te akcije, a najvažnije da su vojni nervni agens novičok nanosili na rubove donjeg rublja.

Ipak, najvažnije istraživanje, ono koje je sigurno najviše uzdrmalo Kremlj i Vladimira Putina, nosi naziv „Putinova palata: Historija najvećeg podmićivanja na svijetu“ u kojem se detaljno govori o ogromnom posjedu na obali Crnog mora, za koji tvrde da iza njega stoji Vladimir Putin, i korupcijskoj shemi pomoću koje se finansira izgradnja. U protekle tri godine, samo na mreži YouTube, ovaj film pregledan je više od 130 miliona puta.

PUTINOVA PALATA

„Najtajniji i najčuvaniji objekt u Rusiji, bez pretjerivanja. Ovo nije seoska kuća, nije vikendica, nije rezidencija – ovo je cijeli grad, kraljevstvo. Ima nesavladive ograde, vlastitu luku, vlastitu sigurnost, crkvu, vlastitu kontrolu pristupa, zonu zabrane leta, pa čak i vlastitu graničnu tačku. Ovo je zasebna država unutar Rusije. A u ovoj državi postoji jedan jedini i nezamjenjivi kralj. Putin“, opisat će autori posjed 39 puta veći od Kneževine Monako.

Objavljen samo dva dana nakon što je Aleksej Navaljni uhapšen na moskovskom aerodromu, ovaj film pruža ogroman broj detalja o razgranatoj korupcijskoj shemi, finansijerima izgradnje, njihovim vezama s Vladimirom Putinom, bankovnim transakcijama, samoj palati i imanju, vinogradima…

Ovu palatu prvi je spomenuo 2010. godine biznismen iz Sankt Peterburga Sergej Kolesnikov, objavljujući otvoreno pismo u kojem poziva tadašnjeg predsjednika Medvedeva da stane u kraj Putinovoj korupciji. Kolesnikov, kao osoba uključena u projekt izgradnje palate, ispričao je puno toga: gdje se šta gradi, čijim novcem, na koga je uknjiženo, sve prevare, koje su offshore kompanije uključene… Sve to su u više navrata demantirali iz Kremlja, naglašavajući da nikad ovaj posjed nije bio uknjižen na Vladimira Putina.

Stoga je Navaljnijev tim otišao korak dalje. „Proučavajući 15 godina historije palate, shvatamo: na koga je registrirana uopće nije važno. Važno je ko kontrolira ovu palatu“, navodi se u istraživanju, uz iznošenje detaljnih informacija u vezi s tim da su formalni vlasnici uvijek bili Putinovi najbliži saradnici ili bliski rođaci.

Sama palata više puta je formalno mijenjala vlasnika, ali kako se tvrdi u istraživanju, riječ je o fiktivnim poslovima, jer je uvijek iza svega stajao Vladimir Putin.

„Kad bi bilo moguće pobliže opisati formulu Putinove korupcije, izgledala bi ovako. Putinu ne treba ništa pripisivati. Novac bi trebao biti na različitim mjestima, njime bi trebali upravljati različiti, naizgled nepovezani ljudi. Apsolutna diverzifikacija rizika, i što je najvažnije, ništa za vas lično. Drugo pravilo. Stari prijatelj je bolji od dva nova. Nakon što smo temeljito proučili Putinov plan, od čega živi i ko ga podržava, uvjeravamo vas: Putinov lični novac drže oni koje je upoznao prije 30 godina. U potrazi za sponzorima za najkorumpiranijeg vladara u ruskoj historiji, potrebno je otići u njegovu prošlost. A šetajući njegovom biografijom lako možemo pronaći one kod kojih Putin sada skladišti svoje milijarde“, govorio je Navaljni.

Najjednostavnije rečeno, u izvještaju se tvrdi da je Putin, na početku svog predsjedničkog mandata, sklopio dogovor s ruskim oligarsima i bogatim biznismenima da dio svojih prihoda „doniraju“ jednoj investicionoj firmi. No, 35% tih donacija bi onda išlo na poseban offshore švicarski bankovni račun kompanije registrovane u Belizeu. Od tog novca se, tvrdi se, finansira izgradnja.

Javnosti su, ipak, najzanimljiviji bili detalji same palate i čitavog posjeda. Tako je napravljen podzemni hokejaški kompleks, a odmah pored je heliodrom.

Tu su i crkva, staklenik površine 2.500 metara kvadratnih, amfiteatar, čajdžinica, nekoliko stambenih zgrada i spavaonica u kojoj živi osoblje, zgrada štaba…

To, naravno, nije sve. Tu je i poseban tunel koji vodi do plaže, ali i mali tunel pomoću kojeg se dolazi do ogromnog prozora s kojeg se pruža najbolji mogući pogled na more.

Susjedna parcela, veličine 7.000 hektara pripada FSB-u i iznajmljena je do 2068. firmi koja je vlasnik palate. „Zapravo, jedina svrha zakupa ove gigantske parcele zemlje, koja je 3,5 puta veća od susjednog Gelendžika, jeste stvoriti nešto poput tampona oko Putinove palate. Kako se niko ne bi mogao, slučajno šetajući, previše približiti ogradi tajnog objekta. I ne samo na terenu“, navodi se u istraživanju.

Palata se nalazi na rtu Idokopas. Lokalni FSB ne dozvoljava da mu se približite i kada ste u moru morate biti udaljeni barem jednu milju od ovog rta. Palati se ne možete približiti ni iz zraka, jer je iznad njega službena zona zabrane letenja. I tek sada dolazimo do same palate.

Navaljnijev tim tvrdio je da su od podizvođača dobili detaljne nacrte građevine, te popis kupljenog namještaja, kao i fotografije. Stoga su napravili 3D modele.

Palata ima prizemlje, prvi i drugi sprat. U prizemlju su, prema iznesenim podacima, spa zona, soba za masažu, kozmetički salon, spa i frizerski salon. Za vodene tretmane tu su veliki bazen, saune, hamami… Iz bazena se ide na mjesto koje je u planu označeno kao – aqua diskoteka!

Prvi sprat je planiran zapravo kao predetaža, s luksuznim prostranim hodnicima. Tu su najvažniji sadržaji za goste, poput čitaonice i muzičkog salona. Zidovi su u cijeloj palati luskuzno ukrašeni.

Na drugom spratu nalaze se brojne spavaće sobe za goste i glavna spavaća soba. Tu je i zimski vrt te nekoliko soba za opuštanje. U istraživanju su izneseni i konkretni dokazi da je sve opremljeno skupocjenim luksuznih namještajem – Citterio Atena, Pozzoli…

Brojni su zanimljivi sadržaji u palati. Privatno pozorište, nargila bar, kasino, dvorana s plesnom strunjačom, dvorana s automatima, teretana…

No, primijećen je veliki problem prije nekoliko godina – riječ je o vlagi i buđi. Puno toga je, navodi se, projektovano u žurbi i pogrešno: ventilacija nije radila, strop je curio, bila je velika vlaga. I onda je odlučeno da se sve renovira, oguljeni su zidovi, skinut mramor, bačeni milioni u smeće.

U završnom dijelu istraživanja navodi se jedan od ključnih detalja – istraga o palati je razlog zašto je Navaljni bio zatvoren.

„Istraga o palati je razlog zašto Putin nikada neće pustiti Navaljnog. On će mu povećavati kazne, izmišljati nove slučajeve, rugati mu se u zatvoru i stvarati nepodnošljive uvjete. Jer je lično. Palata je njegova najvažnija i najdraža zamisao, koju je Navaljni uništio“, zaključuje se.

Nekoliko godina kasnije, Navaljni je mrtav. Njegova supruga Julija Navaljna već je najavila da će nastaviti rad i djelo svog supruga. I već je najavila da će uskoro objaviti tačan razlog zašto je ubijen Aleksej Navaljni, a mediji je već nazivaju novim Putinovim neprijateljem broj jedan.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI