Završen je mandat Fadila Novalića: Osam godina afera i skandala – od crne liste do optuženičke klupe

Nakon osam godina Federacija BiH bi uskoro trebala dobiti i zvanično novog premijera. Fadil Novalić (SDA) uspio je da svoj mandat obilježi gafovima, aferima i lapsusima. Od osam godina već četiri godine Novalić je u tehničkom mandatu. U ovom tekstu izdvojili smo deset najvećih gafova i afera koje su obilježile mandat Fadila Novalića. Uistinu bilo je nemoguće izdvojiti baš sve.

Mandat Fadila Novalića obilježila afera “Respiratori”

Krenimo redom. Ono po čemu je Novalić definitivno upamćen je zasigurno njegova optužnica u aferi “Respiratori”. Radi se o jednoj od najvećih kriminalnih afera koja je teška 10,5 miliona KM.

Podsjetimo, tokom pandemije koronavirusa bolnicama širom BiH nedostajalo je respiratora. Uređaji su nabavljeni posredstvom malinara i TV voditelja Fikreta Hodžića. Plaćeni su po cijeni višestruko višoj od stvarne, a brzo se ispostavilo da su ovi respiratori sumnjivog kvaliteta.

Kada već govorimo o aferi “Respiratori”, prisjetimo se i skandala od prije samo nekoliko dana. Naime, ročište u aferi “Respiratori” u suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima pred Sudom BiH ponovo je bilo odgođeno. Kako je Raport saznao, ročište je odgođeno zbog zdravstvenog stanja Fadila Novalića. Njegovi advokati tvrde da je teško povrijeđen.

Naime, Novalić se povrijedio tokom pada na planini 26. novembra ove godine. Zadobio je tjelesne povrede zbog kojih je bio smješten u bolnicu. Kako nam je potvrđeno, Novalić ima povrede dva rebra, a jedno rebro je završilo u plućnom krilu. Nakon što je stabiliziran, Novalić je pušten na kućno liječenje uz preporuke ljekara o strogom mirovanju. Zanimljivo je bilo da je Novalić samo nekoliko dana nakon došao na sjednicu predsjednistva SDA, međutim na ročište nije mogao.

Tokom pandemije Novalić je svakodnevno imao veliki broj gafova da li namjerno ili slučajno. Borba s maskom izazvala je veliki broj reakcija i u regionu. Prisjetimo se, Novalić je imao opasnu borbu sa zaštitnom maskom, koju opet nije stavio kako bi trebao.

Novalić je otpakirao masku, a potom je vezice koje se stavljaju iza ušiju – pokušao svezati oko vrata. Nije mu uspjelo. Ubrzo mu je stigla pomoć, nakon čega je masku, inače namijenjenu za pokrivanje nosa i usta, svezao oko vrata.

Modni trendovi Fadila Novalića

Nakon toga, javnosti je za oko zapela fotografija na kojoj Fadil nije pravilno zakopčao dugmad na sakou. Na društvenim mrežama odmah su se pojavili razni komentari. Mnogi su ironično naveli kako je Novalić osmislio najnovije modne trendove.

Tokom pandemije bili smo jedna od rijetkih zemalja koja nije na vrijeme nabavila vakcine protiv koronavirusa. Međutim, Novalić je i zato imao apsurdno obrazloženje.

“Mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, „potrčali“ prvi. I bili neki, „pokusni kunići“. Neke su države to prihvatile. Mađarska, Srbija, Izrael…”, naveo je Novalić.

Obraćajući se kazao je kako su u ”svjetskoj igri vakcina” najbolje prošli oni koji ih proizvode.

“Pa tek, onda, oni koji su moćni. Pa tek, onda, oni koji su zemlje trećeg svijeta. Mi da smo htjeli glumiti državu da bismo davno nabavili vakcine”. Jedno je sigurno BiH nije htjela ni biti država.

U septembru prošle godine Novalić je govorio o dramatičnom poskupljenju osnovnih životnih namirnica.

Komentirajući rast cijena u FBiH, Novalić je rekao da nije poskupila litra ulja, nego da će ga građani moći manje kupiti.

Kupujte manje ulja

“Ako kupujete ulje, kupit ćete ga 37 posto manje. Kupit ćete manje litara. Umjesto 100, kupit ćete 63”, kazao je Novalić.

Dakle, premijer Novalić je građanima tada kazao da ulje nije skupo, samo ga samo trebaju manje kupovati.

U julu ove godine sezonski brzi voz krenuo je na promotivnu vožnju sa Željezničke stanice Sarajevo za Ploče nakon gotovo deset godina prekida. Fadil Novalić je kao premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine prisustvovao ovom otvaranju, te je imao novi gaf.

“Ova vožnja južnom prugom, kako je mi to zovemo, Sarajevo – Ploče nije odavno mogla biti viđena na našim prugama, možda zadnjih 30 godina”, rekao je Novalić te dodao da je ovo jedna od najzanimljivijih pruga i vožnji, kako u Evropi i svijetu.

Podsjetimo da ova voz ovom prugom nije vozio zadnjih 10, a ne 30 godina.

Međutim, to nije sve. Mandat Fadila Novalića obilježen je i sankcijama. Američko Ministarstvo finansija objavilo je u oktobru ove godine da je na listu sankcioniranih dodalo premijera Novalića. I to zbog zloupotrijebe ličnih podataka penzionera u korist svoje političke stranke, pred izbore 2018. godine.

“U svojstvu premijera entiteta FBiH, Fadil Novalić zloupotrijebio je lične podatke penzionera u korist Stranke demokratske akcije (SDA), u suprotnosti sa zakonima BiH, saopćio je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD.

Potom, Novalić je uspio u novembru ove godine uspio i da pomiješa državne praznike. Naime, on je građanima čestitao 25. novembar, ali je pomiješao Dan državnosti i Dan nezavisnosti BiH. On je tada posjetio Jajce i Mrkonjić Grad.

“Vrijeme je da se podsjetimo koje su vrijednosti koje su uspostavljene ovdje. Ove vrijednosti su preslikane u prvi Ustav Republike BiH 1945. godine gdje je pisalo ‘ovo je ustav naroda i građana BiH’. Ja duboko vjerujem i vidim da je to tako i danas uz neka neslaganja koja mislim da smo sve bliže i bliže da ih prevaziđemo. Zato sam danas ovdje i želim svima čestitati Dan nezavisnosti 25. novembar”, izjavio je Novalić.

Izvor: raport.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI