Centrala izborna komisija (CIK) BiH danas je Ujedinjenoj Srpskoj (US) Nenada Stevandića poništila ovjeru za učešće na lokalnim izborima, naložila da se naredi uklanjanje spota sa Youtubea, dok je predsjednik US-a Stevandić kažnjen sa 10.000 KM, potvrdio je za InfoRadar član CIK-a BiH Jovan Kalaba.

On je naveo da će odluka biti objavljena na web stranici CIK-a nakon što postane pravosnažna. Ujedinjena Srpska ima pravo da Sudu BiH u roku od 48 sati izjavi žalbu na ovu oduku, a sud je dužan u roku od tri dana na istu odgovoriti.

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici raspravljala o spotu Ujedinjene Srpske, koji je naišao na niz kritika i negativnih komentara u bh. javnosti.

Podsjećamo, u spornom spotu su Bošnjaci, Hrvati i Albanci predstavljeni kao neprijatelji Srba, a CIK BiH, odnosno Član 7.3. Izbornog zakona BiH, kandidatima i političkim strankama „zabranjuje da se koriste jezikom koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje”.

Ranije je Dario Sandić, nosilac liste SDP BiH za Banjaluku, podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu u Banjaluci protiv Nenada Stevandića zbog kontroverznog spota. U prijavi se navodi da Stevandić počinio krivično djelo „javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje“, iz člana 359 KZ RS, kao i krivično djelo „napad na ustavno uređenje“ iz člana 278 KZ RS, krivično djelo „ugrožavanje teritorijalne cjeline“ iz člana 279 KZ RS te krivično djelo „dovođenje Republike Srpske u položaj potčinjenosti ili zavisnosti“, iz člana 280 KZ RS”, navodi se u prijavi.

U  ranijem izjašnjavanju o sadržaju ovog spota iz Ujedinjene Srpske su ustvrdili da nije riječ o predizbornom videu, nego o pozivu drugim strankama na ujedinjenje. Predsjednik US Nenad Stevandić, protiv kojeg je inače vođeno nekoliko istraga zbog njegove uloge tokom rata u regiju Kotor-Varoši, odluku CIK BiH nazvao je „neprihvatljivom i neodrživom“ i najavio žalbu Sudu BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime