Željeznice FBiH: U planu vozna linija Sarajevo – Zagreb

Sezonski putnički voz Sarajevo – Ploče – Sarajevo počeo je saobraćati 1. jula 2022. godine i opravdao je očekivanja

Ponovno uspostavljanje željezničke linije Sarajevo – Ploče – Sarajevo pokazalo se pravim potezom, s obzirom na pozitivan pomak u željezničkom saobraćaju. Zahvaljujući zadovoljavajućim rezultatima u dosadašnjoj sezoni, u planu je uspostavljanje vozne linije sa Zagrebom.

Podsjećamo, sezonski putnički voz Sarajevo – Ploče -Sarajevo, počeo je saobraćati od 1. jula 2022. godine i opravdao je očekivanja Željeznica FBiH.

Taj voz saobraća samo petkom, subotom i nedjeljom, a tokom jula ukupno su prevezli 2.102 putnika, rečeno je Feni u ŽFBiH.

Cijena karte u jednom pravcu iznosi 25 KM, a povratna karta koja važi mjesec dana košta 41,40 KM. I za prijevoz na toj relaciji vrijede popusti od 30 posto (studenti, penzioneri, novinari) i od 50 posto (djeca između četiri i 12 godina, slijepe osobe i njihovi pratioci). Saobraćanje tog voza nastavlja se do 11. septembra ove godine.

Tokom prvih šest mjeseci ove godine, Željeznice FBiH prevezle su 173.688 putnika, što je za 205,23 posto ili 116.784 putnika više u odnosu na isti period 2021. godine, kada je otpremljeno 56.904 putnika.

Jedan od razloga za značajno povećanje broja prevezenih putnika, kako navode iz ŽFBiH, jeste što su putnici prepoznali kvalitet usluge koju nude, pa su se počeli vraćati željeznicama kao najkvalitetnijem, ekonomski najisplativijem i najsigurnijem obliku prevoza.

– Željeznice FBiH planiraju sa novim redom vožnje ponovo uspostaviti željeznički putnički saobraćaj na relaciji Sarajevo – Zagreb. Tome bi, naravno, prethodilo ponovno povezivanje Sarajeva i Banje Luke, o čemu pregovaramo sa Upravom Željeznica RS, istakli su iz ŽFBiH.

Kada je riječ o prijevozu robe, ŽFBiH su u drugom kvartalu ove godine prevezle 2.094.555 tona robe, a ostvareno je 213.621.669 tonskih kilometara, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 0,6 posto tona prevezene robe i više za 5,2 posto tonskih kilometara.

Izvor: oslobodjenje.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI