AFERA „KOSI LIFT“: Budžetski nadzor Ministarstva finansija KS potvrdio nezakonitosti u poslovanju

Kompanija Euro Prost je bila obavezna isporučivati građanima notni račun sa uračunatim PDV-om pri svakom plaćanju, ali građani od početka rada novog lifta ne dobijaju kartu niti bilo kakvu potvrdu kada daju novac da bi se vozili

Budžetski nadzor Ministarstva finansija Kantona Sarajevo potvrdio je da kosi lift u sarajevskom naselju Ciglane nezakonito posluje, saznajemo iz dva nezavisna izvora.

Podsjećamo da je Inforadar u više navrata izvještavao o ovoj aferi; najprije smo prije dva i po mjeseca objavili priču o tome da je protiv odgovornih u Općine Centar Ured za borbu protiv korupcije KS otvorio istragu o nezakonitim uplatama kompaniji Euro prost d.o.o. Gračanica, zaduženoj za održavanje kosog lifta u naselju Ciglane.

Odmah po otvaranju istrage, inspektori MUP-a KS iz Općine su izuzeli dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju i održavanje kosog lifta.

Neposredno po objavljivanju našeg prvog teksta u novembru prošle godine, Inforadaru je javljeno da je budžetski inspektor Ministarstva finansija Kantona Sarajevo najavio finansijsku kontrolu u općini Centar o poslovanju i radu kosog lifta na Ciglanama.

Kao što smo izvijestili, kompletan proces rekonstrukcije kosog lifta praćen je nezakonitostima. Lift je u prvoj fazi rekonstruisan krajem 2018. godine sredstvima Općine Centar i Vlade Kantona Sarajevo, u iznosu 825.000 KM, od čega je Općina obezbijedila 525.000 KM, a Vlada KS 300.000 KM.

No, počeo je raditi tek dva mjeseca nakon završetka rekonstrukcije jer ga nije imao ko održavati. Ranijem upravitelju, Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću GRAS, početkom 2018. je istekao ugovor, pa su Ministarstvo saobraćaja KS i Općina Centar potpisali tromjesečni privremeni ugovor o održavanju lifta sa gračaničkom firmom Euro Prost d.o.o. Gračanica, koja ga je i rekonstruisala.

Euro Prost je bio obavezan isporučivati građanima notni račun sa uračunatim PDV-om pri svakom plaćanju, ali građani od početka rada novog lifta ne dobijaju kartu niti bilo kakvu potvrdu kada daju novac da bi se vozili.

Poslije našeg teksta prije dva i po mjeseca, redakciji se javio i uposlenik GRAS-a čiji identitet je poznat Inforadaru. On je s ovom problematikom upoznat od početka i sam je ukazivao na nezakonitosti. Tada je za naš portal ustvrdio da se firma Euro Prost nikako ne bi smjela baviti naplaćivanjem karata, već firma kojoj Ministarstvo saobraćaja da saglasnost te da GRAS „jedini garantuje uredno poslovanje i korištenje mjesečne karte koja se inače koriste u javnom prevozu a koja bi za korisnike s penzionersku kartom bila besplatna.“

Foto: Bivši načelnik Centra Ajnadžić i direktorica “Euro prosta” potpisuju ugovor (Foto arhiva)

Podsjećamo da je 18. februara 2019. bivši načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić s kantonalnim predstavnicima Ministarstva saobraćaja potpisao Ugovor o privremenom davanju na upravljanje, korišćenje i održavanje kosog lifta. Ugovor je potpisan pod brojem: 03-23-7065/18 ali na određeno vrijeme, odnosno u trajanju najduže tri mjeseca. Nakon isteka ovog ugovorenog vremenskog perioda, potpisana su još tri anexa na prvobitni Ugovor. Njihov rok važenja bio je 31. decembar 2021. godine.

Nakon toga, bez potpisanog novog anexa ili potpuno novog ugovora novi načelnik Centra Srđan Mandić, te pomoćnice načelnika Đenita Bogunić-Kešelj i Elma Tuzlić nastavili su Ajnadžićevu praksu s nezakonitim uplatama kompaniji Euro prost d.o.o. Gračanica.

Iz Općine Centar nisu odgovarali na naše upire, no Inforadaru je potvrđeno su u Ministarstva saobraćaja KS odbili učestvovati u nezakonitim isplatama budžetskih sredstava bez potpisanog ugovora i provedenog postupka javne nabavke. U konačnici, to se pokazalo ispravnim, jer je oštećen budžet kojeg pune građani Općine Centar. Naime, planom javnih nabavki određeno je 6.000 KM za ovu vrstu posla, međutim, prema posljednjim dostupnim informacijama Euro prost inkasira mjesečno 13.500 KM za održavanje i upravljanje liftom. Svu razliku usljed manjka prodanih karata kompenzira Općina Centar. Cijena karte je 0,50 KM i uplaćuje se putem automata za naplatu bez računa ili bilo koje druge potvrde o uplaćenoj karti. Pri tome niko ne zna koliko građana koristi lift, osim vjerovatno osobe koja istrese novac iz automata.

Saznajemo da inspektori MUP-a Kantona Sarajevo i dalje istražuju cijeli slučaj o kojem bi javnost detaljno trebalo da bude upoznata.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI