Državljanin BiH uhapšen u Dubaiju zbog krijumčarenja ogromne količine droge

Državljanin BiH uhapšen je zbog sumnje da je učestovao u velikoj operaciji krijumčarenja kokaina.

Pored njega, uhapšen je još jedan muškarac nizozemske nacionalnosti.

Ova je akcija dio međunarodne operacije koju koordinira Europol. Uz Nizozemsku, uključene su i policijske i pravosudne službe iz Španije, Francuske, Belgije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sjedinjenih Američkih Država.

Akcija više država

Tokom hapšenja, istražne službe su intenzivno i uspješno sarađivale s policijom Dubaija i oficirima za vezu uključenih zemalja stacioniranim u UAE, prenosi nizozemski Politie.

U Nizozemskoj, Nacionalna jedinica (Dienst Landelijke Recherche) i Odjel za kriminalističku istragu Rotterdama provode akciju.

Jedan od osumnjičenika je 37-godišnji muškarac nizozemske i marokanske nacionalnosti.

Državno tužiteljstvo u Rotterdamu ga goni zbog krijumčarenja hiljada kilograma kokaina u Nizozemsku 2020. i 2021. godine.

 

Terete ga i za sudjelovanja u zločinačkoj organizaciji, pranja velikih količina novca, korupcije i posjedovanja vatrenog oružja. Istraga o njemu započela je dešifriranim porukama sa Sky aplikacije.

 

Riječ je o teškim krivičnim djelima. Ona upućuju na međunarodnu trgovinu drogom. Uglavnom je riječ o krijumčarenju iz Južne Amerike preko luka Antwerpen i Rotterdam.

Uhapšeni se sumnjiči za važnu koordinacijsku ulogu u uvozu kokaina. Bio je pod međunarodnom potjernicom od aprila 2022. godine. Tražile su ga sve zemlje članice Interpola.

Drugi osumnjičeni uhapšen u Dubaiju je 40-godišnji Nizozemac, koji je također državljanin Bosne i Hercegovine. Protiv njega je također pokrenuta istraga na temelju presretnutih Sky poruka.

 

Državljanin BiH imao vodeću ulogu

 

Krivični predmet protiv njega vode tužitelji Državnog tužiteljstva.

Muškarac nije osumnjičen samo za uvoz velikih količina kokaina. Sumnjiči ga se i za pripremu uvoza gotovo 8.000 kilograma sirovina za proizvodnju amfetamina.

Sirovine za proizvodnju droge stizale su preko luke u belgijskom Antwerpenu. Krajnje odredište im je bila kompanija u Nizozemskoj.

Osumnjičenik je vjerovatno imao vodeću ulogu u uvozu zabranjenih supstanci.

To uključuje i oko 1.800 kilograma kokaina koji je uvezen preko luke u njemačkom Hamburgu 2020. godine s odredištem u Nizozemskoj.

Također se preko Sky chatova sumnja da je muškarac kao organizator, posrednik i finansijer sudjelovao u uvozu 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južna Afrika) u Rotterdam.

Izvor: raport.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI