AFERA U NAJAVI: Osoba imena Nikola Lakušić, koji je posrednik za vakcine za FBiH, 2016. hapšena zbog pokušaja ubistva

Istraživački tim Inforadara

Osoba imena Nikola Lakušić, koji je inače posrednik iz Srbije za nabavku vakcina Sputnjik za Federaciju BiH, 2016. godine u Beogradu uhapšena je zbog pokušaja ubistva izvjesnog Stefana Mićića i ranjavanja djevojke T.P. u Krunskoj ulici u središtu Beograda!

Kako saznaje Inforadar, Lakušić iz beogradske pucnjave vlasnik je podebljeg policijskog dosjea, a na policijskim agencijama BiH je utvrde da li se radi o istom čovjeku.

Naime, Nikola Lakušić iz pregovora sa Vladom FBiH potpisuje se i sa „Nikola Zukur Lakušić“, odnosno „Nikola Zukor Lakušić“ u korespondenciji sa pojedinim vlasnicima i predstavnicima veledrogerija u BiH. Izvor iz policije pojašnjava da osobe iz krim-miljea u ličnim dokumentima često mijenjaju jedno slovo imena ili prezimena, a onda nastupaju sa drugim, kako bi bila otežana njihova identifikacija u poslovima kojima se bave.

Da li je to i ovdje slučaj – odgovor trebaju da ponude bh. sigurnosne i policijske strukture. S obzirom da je ovo pitanje od najvišeg mogućeg javnog interesa, a pogotovo interesa za javno zdravlje, na pravoj državi je da utvrdi konačni identitet „Nikole Lakušića“.

Podsjećamo, firmu Medimpex na telefonskoj sjednici Vlada FBiH je u utorak navečer izabrala od tri ponuđača. Ponuđena je nabavka 500.000 ruskih vakcina Sputnjik V, po cijeni od 14,3 eura po vakcini (oko 28 KM, iako je fiksna cijena Sputnjika 9.95 dolara – oko 16 KM!) uz obavezu da u roku od tri dana od potpisivanja ugovora na Sarajevski aerodrom isporuči prvu turu od 100.000. Ostatak od 400.000 vakcina, trebao bi biti ispotučen u roku od tri sedmice.

Posrednika Nikolu Lakušića Ruski Investicijski fond ovlastio je kao agenta za prodaju vakcina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Foto: Faksimil dokumenta o ponuđačima, na kojem je i ime posrednika Nikole Lakušića

Kako je došlo do veze posrednika i ponuđača, Mujezina i Lakušića?

Odgovor se nalazi u izjavi predsjednika LDP-a Čedomira Jovanovića u Srbiji, a savjetnika Željka Komšića u Predsjedništvu BiH, prilikom intervjua prošle subote na Face TV. Zanimljivo je da je prije bilo kakvih informacija i saznanja u javnosti o nabavci Jovanović najavio dolazak ovih vakcina. Dakle, četiri dana prije. Gostujući na Face TV Jovanović je rekao da je „Novaliću otežan rad jer čitav dan sjedi u Sudu zbog respiratora, gdje je završio zbog toga što je plaćao respiratore onoliko koliko su u tom trenutku koštali“. Također je implicirao da se protiv njega vodi politički proces.

„Podržite tog Novalića. Nismo ni mi naivni. Znamo mi vrlo dobro što je iza svega toga, i ko kontroliše Tužilaštvo i o čemu se ovdje radi“, izjavio je Jovanović, podržavši tezu da je afera i proces Respiratori razlog zašto se sada kasni s nabavkom vakcina. To je inače narativ s kojim se ovih dana razmeću brojni zvaničnici SDA. Dodao je da nabavku vakcina „opstruiraju oni koji ruše Bosnu“.

Foto: Savjetnik Čeda Jovanović u društvu Željka Komšića

„Znam da u ovom trenutku u BiH treba da dođe 400.000 vakcina koje čekaju isporuku, nabavljene po najnižoj cijeni po kojoj se Sputnik prodao do sada. Oni koji nisu uspjeli da BiH sruše topovima s Trebevića 1992. godine, oni spletkaroši iz 2018., muljatori iz Mostara od prije tri meseca, sad bi da korona završi posao za njih. Zašto nema ni jedna vakcine…“

To je govorio Čeda i s pravom izazvao lavinu reakcija te mnoga pitanja, uključujući i dva osnovna: zašto brani optuženog Novalića i otkuda mu informacije o dolasku vakcina?

Prema informacijama iz više nezavinih izvora, Jovanović poznaje Lakušića, a kao politički savjetnik veza je s Komšićem i Avdom Gljivom, DF-ovim predsjednikom UO Apoteke Sarajevo i predsjednikom OO DF Vogošća, koji je opet blizak Mujezinu, a Mujezin Asimu Sarajliću, neformalnom gazdi Vogošće.

Pokušali smo da istražimo da li je bilo ko u Bosni i Hercegovini interesirao za dosje posrednika za BiH, odnosno, da li je bilo ko pokušao da utvrdi da li je Nikola Lukušić, inače osoba s podebelim policijskim dosjeom, isti Nikola Lukušić angažiran za nabavku 500.000 vakcina za FBiH po višestruko napumpanim cijenama?

Njihovu vezu potenciraju i ruski mediji, pa tako portal Balkanist u današnjoj priči dovodi u direktnu vezu Čedu Jovanovića i Nikolu Lakušića.

Foto: I ruski mediji pišu o vezi Lakušića i Čede Jovanovića

Također, informacije iz više izvora potvrdio je i Vojin Mijatović, potpredsjendik SDP-a, nakon što smo ga kontaktirali. Kaže da su bh. vlasti pokazale da ni u vrijeme pandemije nemaju problem da uđu u silne zloupotrebe.

“Postoje razne priče i iz Beograda i Sarajeva da je famozna nabavka vakcina od strane Vlade FBiH u najmanju ruku čudna, te se kao posrednici pominju i Čedomir Jovanović i mnogi drugi vezani za vladajuću koaliciju u FBiH. Kako nam se ne bi ponovila afera ‘respiratori’, neka institucije BiH a prvenstveno SIPA provere da li postoje neregularnosti u nabavci istih vakcina. Ono što je u najmanju ruku čudno jeste da ćemo od zemlje koja nije nabavila ni jednu vakcinu postati zemlja koja je uspela za tri dana da nabavi 500.000 vakcina. Poučeni iskustvom respiratora, poljskih bolnica i ostalih spornih nabavki u vreme pandemije, ne vidim ništa sporno da SIPA proveri i nabavku vakcina, što ni u kom slučaju ne može da zaustavi dolazak istih vakcina u BiH. Ukoliko je sve po zakonu, nema razloga da se neko od vladajućih plaši rada SIPA-e te da putem režimskih medija spinuje izmišljene kontraobaveštajne ratove. Ukoliko pola Beogrda i Sarajeva priča o u najmanju ruku čudnoj nabavci vakcina, to je dovoljan razlog da institucije BiH obrate pažnju na ovu nabavku!”, poručuje Mijatović.

Mijatović: Pozivam SIPA-u da provjeri informacije o vezi Jovanovića i Lakušića

Kad je pak u pitanju angažman Lakušića u Rusiji, naš izvor ističe da zadatak ruskog fonda nije da kontrolira koji im se komercijalista pojavi sa nekom ponudom.

„Nije problem u ruskom fondu, oni direktno rade sa državnim fondovima, i to su svima rekli. Međutim, ako se njima javi privatni diler iz regije ili BiH onda oni mogu da ga usmjere na drugog dilera, tako da svi mogu da otvore kanal za svoju zaradu i tako raste cijena. Ali zašto mi pristajemo na to? Zašto nismo prilagodili zakonsku regulativu ranije, jer smo samo mi izuzetak kojem trebaju posredničke privatne firme. Zašto? Zbog velike zarade mnogih u lancu ugrađivanja. I je li moguće da jedan čovjek u parlamentu zaustavi to sve?“, zaključuje naš izvor, dobro upućen u farmaceutsko tržište i političke okolnosti.

Kao što je poznato, ponuđač će vakcinu Sputnjik V navodno nabavljati preko kompanije ALLIANZ SWISS TRADE iz Švicarske. Ovu kompaniju nemoguće je naći u švicarskom registru i nema nijedan dokaz poslovanja na tržištu. Neka saznanja upućuju da je njeno sjedište u Dubaiu.

Još jedan bitan segment cijele priče jeste da će, ukoliko sve ovako ostane, 500.000 hiljada doza Sputnjika biti plaćeno oko 2,98 miliona eura iznad realne cijene. To je novac koji će „nekome“ ostati. Pri tome, domaći dobavljači mogu maksimalno profitirati osam posto.

Prvo i osnovno pitanje koje se nakon svega nameće jeste kako je uopće moguće da je Vladi FBIH i premijeru Fadilu Novaliću „promaklo“ ime posrednika iz Srbije i po svemu sudeći veze Čede Jovanovića? Da li je bilo teško izvršiti sigurnosne provjere, ili je upravo bio cilj da se ništa ne provjeri?

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI