„Prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. Sjedinjene Američke Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Navedeno je ovo u odgovoru Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH na pitanje Inforadara da prokomentarišu najave lidera SNSD-a Milorada Dodika kako će u Narodnu skupštinu RS uputiti inicijativu za istupanje ovog bh. entiteta iz Oružanih snaga BiH, UIO BIH, VSTV-a i državnih sigurnosnih agencija.

Gotovo identičan odgovor stigao nam je i iz Ambasade Velike Britanije u BiH, u kojem se ističe da „ne postoji put za jednostrano otcjepljenje Republike Srpske“.

„Trenutno djelovanje neće dovesti do nezavisnosti, nego do izolacije“, naveli su iz britanske ambasade u Sarajevu.

Javnost u Bosni i Hercegovini posljednjih dana sa zabrinutošću i zebnjom prati i Dodikove istupe u javnosti, ali i separatističke odluke izvršnog komiteta SNSD-a koje se tiču „programa samostalnosti Republike Srpske“, čija bi prva faza bila istupanje RS iz zajedničkih institucija koje su uspostavljene nakon rata u BiH.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH dalje ističu kako „Sjedinjene Države čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom“.

„Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu. Pokušaji da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje provedbe reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika za sve, predstavljaju neodgovorno liderstvo“.

Dodaju da će SAD „nastaviti podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve.

„Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti“, zaključuju iz Ambasade SAD-a u BiH.

Iz Britanske ambasade naglašavaju kako je „Ujedinjeno Kraljevstvo posvećeno miru i stabilnosti u BiH, kao i teritorijalnom integritetu ove zemlje.“

„Pozivi na povratak ‘izvornom Dejtonu’ su pokušaj poništavanja 26 godina teško stečenog napretka i mira, kao i odvraćanje pažnje glasača sa stvarnih izazova sa kojima se suočavaju: korupcije, ograničenih ekonomskih prilika i slabog kvaliteta javnih usluga”, ističe se u izjavi britanske ambasade u BiH.

Podsjećamo, od inicijative za jednostranom odlukom o istupanju RS iz državnih institucija ogradile su se i opozicione stranke u RS-u koje su jednoglasne u stavu da neće podržati Milorada Dodika i SNSD, jer bi takve odluke „mogle imati nesagledive posljedice kako po RS, tako i cijelu BiH“.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime