Angela Merkel i budućnost EU-a

U Europskoj uniji strahuju da bi oslabljena kancelarka mogla postati problem za zajednicu. Jer, Angela Merkel ima poseban autoritet, njezinu riječ se sluša.

Ne smije biti sumnje da je vlada u Berlinu stabilna – to je deviza različitih predstavnika institucija EU-a, a prije svega Europske komisije. Sve se odvija kao i prije: Njemačka ima stabilnu vladu i kancelarka je sposobna djelovati. No, djelomično političko povlačenje kancelarke Angele Merkel mnogi u Europi vide kao proglašenje slabljenja moći najutjecajnije šefice vlade u EU-u.

Bez obzira na govor njemačke kancelarke u Europskom parlamentu u Strasbourgu (13.11.), gotovo sve države EU-a će povlačenje Angele Merkel s dužnosti predsjednice CDU-a povezati s pitanjem: što će to sada značiti za Europu? Što će biti s europskim projektima ako je Merkel oslabljena? I što će se dogoditi ako ona potpuno nestane iz europske politike?

1. Izbjegličke kvote

Kada je riječ o ovoj temi, EU traži kompromis. Do sada nije bilo jedinstvenog stajališta o tome. Naprotiv: još uvijek traju sučeljavanja. Angelu Merkel su žestoko kritizirali zbog njezine izbjegličke politike, no ona je u posljednjem trenutku uspjela napraviti sporazum s Turskom zbog kojeg je pritisak na nju malo oslabio. No, za taj, poltički sporan, sporazum, i dalje su joj potrebne većine. A njih je Angela Merkel dosad uspijevala osigurati u krugovima zemalja-članica.

2. Reforma eura i ostalo

Francuska i Njemačka planiraju zajedno, na primjer, rješenje za stabilnost eura. Eurozona bi trebala postati otpornija na krize. Sada bi francuski predsjednik mogao ostati bez partnerice za svoje planove. Sve i ako kancelarka ne podržava Macrona koji želi da eurozona dobije vlastiti proračun, ona mu je potrebna kao podrška za ideju o formiranju sveobuhvatne unije banaka. Ona bi trebala biti dogovorena na sljedećem summitu EU-a u prosincu. Italija postaje financijski rizična jer se ponaša neuračunljivo. Povjerenik EU-a za gospodarstvo Pierre Moscovici strahuje da bi se spor oko proračuna mogao oteti kontroli ako Njemačka u njemu ne bude posredovala.

3. Populizam u EU-u

Ne treba puno mašte da se zamisli koliko će oslabiti ionako slaba disciplina u postizanju konsenzusa unutar EU-a ako Njemačka ne bude posredovala. Mađarska ili Poljska bi bez moćne šefice njemačke vlade, koja se u zajedničkoj obitelji pučkih stranaka (EPP) dosad brinula da šteta bude što manja, neometano nastavile razgrađivati načela pravne države.

Nakon što je najavila da će se povući s dužnosti predsjednice CDU-a, političar te stranke Günther Oettinger je rekao da Bruxelles želi da ona bude kancelarka još tri godine. Dodao je i da ona doprinosi stabilnosti u ovoj osjetljivoj fazi politike EU-a.

DW

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI