Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden potpisao je sinoć zakon koji bi trebao obezbijediti lakši prijenos vojne opreme u Ukrajinu kao i izdvajanje znatno većeg novca iz budžeta za finansiranje vojnih potreba ove države.

Naime, Biden je u Bijeloj kući potpisao Zakon o zajmu za demokratsku odbranu Ukrajine odnosno tzv. “Lend-Lease” koji je posljednji put u sličnom formatu potpisan tokom Drugog svjetskog rata kada su Sjedinjene Američke Države finansirale saveznike u Evropi u borbi protiv nacističke Njemačke.

“Ukrajinci se svaki dan bore za svoje živote. Cijena borbe nije jeftina, ali prepuštanje agresiji je još skuplje. Potpisujem ovaj zakon koji pruža još jedno važno sredstvo koje će direktno podržati vladu Ukrajine i ukrajinski narod u njihovoj borbi za odbranu zemlje i demokratije od brutalnog rata koji vodi Putin”, rekao je američki predsjednik.

Zakon koji je Biden potpisao zapravo je ažurirani zakon iz 1941. godine kada su Sjedinjene Američke Države izdvojili značajan dio finansijskih i drugih sredstava za finansiranje saveznika. Iako je američki Kongres duboko podijeljen te se brojne odluke i dalje nalaze na čekanju, zakon o zajmu usvojen je jednoglasno u Senatu što je za mnoge predstavljalo veliko iznenađenje.

“Sada kada je zakon potpisan, Sjedinjene Američke Države će moći brže da osiguraju opremu i druge potrepštine Ukrajini budući da zakon daje šire ovlasti Bidenu da ubrza potpisivanje i provođenje sporazuma s Ukrajinom i drugim istočnoevropskim zemljama” piše Washington Post.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma SAD-a Nancy Pelosi ranije je izjavila kako je “Lend-Lease” koji je potpisao predsjednik Roosevelt tokom Drugog svjetskog rata preokrenuo njegov tok.

“U svom obraćanju 1941. godine, Roosevelt je objasnio da je sama demokratija bila pod strašnom prijetnjom, ne samo u Evropi već širom svijeta. Tada je pozvao Kongres da pruži ruku saveznicima i ojača njihovu odbranu kako bi mogli pobijedili zlo fašizma”, poručila je Pelosi.

Inače, tokom Drugog svjetskog rata, Sjedinjene Američke Države su saveznicima u Evropi isporučile 50,1 milijardu dolara pomoći u okviru sličnog zakona što je ekvivalentno iznosu od 690 milijardi dolara danas.

U tom periodu, najveći dio pomoći pripao je Velikoj Britaniji koja je dobila 31,4 milijarde dolara.

Osim pomoći koja će Ukrajini stići kroz ovaj zakon, američki predsjednik je ranije od Kongresa zatražio dodatne 33 milijarde dolara koje bi trebale biti isplaćene iz budžeta u septembru.

U okviru ovog iznosa, 20,4 milijarde dolara bi se izdvojilo za sigurnosnu i vojnu pomoć Ukrajini dok bi se ostatkom novca finansirali američki napori da se ojača evropska sigurnost u saradnji s drugim članicama NATO-a.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime