Derek Chollet, specijalni savjetnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, zahvalio se visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu na izvještaju koji će podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a.

“Sjedinjene Američke Države ostaju predane mandatu visokog predstavnika i punoj provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma kako bi osigurale da svi građani BiH imaju priliku za svjetliju budućnost”, naveo je Chollet.

U srijedu, 11. maja, će biti održana sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na temu Bosne i Hercegovine, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović će obratiti na redovnoj šestomjesečnoj sjednici posvećenoj situaciji u BiH.

Također, visoki predstavnik Christian Schmidt bi trebao podnijeti polugodišnji izvještaj o radu i njegovom viđenju aktuelne situacije u zemlji.

Iako je, prema ranijim pisanjima, plan lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika bio taj da se pred Vijećem sigurnosti obrati predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD), to se nakon što je potvrđeno da Šefik Džaferović putuje u New York, neće dogoditi jer se pred Vijeće sigurnosti UN-a funkcioneri obraćaju “prema hijerarhiji”.

Tako je član Predsjedništva BiH po funkciji iznad predsjedavajućeg Vijeća ministara. Dodik bi se, naprimjer, mogao obratiti na sjednici u New Yorku no on je odavno na američkoj crnoj listi u okviru čega mu je zabranjen i ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime