U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata registrovan je rekordan broj oboljelih od korona virusa, čak 119 osoba, od toga 62 novozaražena u Republici Srpskoj, a 57 u Federaciji! U Bosni i Hercegovini u posljednjih 10 dana, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo RS i Ministarstva zdravlja FBiH, isključujući posljednja 24 sata, COVID-19 potvrđen je kod 758 lica.

Statistika za 16. juni, bazirana na broju stanovnika, broju testiranih, broju pozitivnih lica na korona virus i broju preminulih u FBiH i RS-u, pokazala je da je od početka izbijanja pandemije broj zaraženih u RS-u bio 70 posto veći nego u Federaciji BiH.

Uz to, 22. juna Republika Srpska ponijela je neslavan rekord jer je među testiranim bilo čak 16 posto pozitivnih na COVID-19, a u Srpcu, u kojem svakog dana raste broj zaraženih, registrirana još četiri slučaja zaraze kod četvoro djece koja su boravila u dječijem vrtiću Naša radost, gdje je glavno žarište zaraze.

PRELAZAK NA ŠVEDSKI MODEL

Korona virus, evidentno je, ušao je u zdravstvene i predškolske ustanove, tvorničke hale… No, ako je suditi prema reakcijama zvaničnika oba entiteta, „nema razloga za zabrinutost“. Iz Zavoda je javno zdravstvo RS, a gotovo identične poruke stižu i od nadležnih službi kantona i Federacije, navode da je povećanje broja pozitivnih na COVID-19 očekivano nakon što je došlo do popuštanja mjera koje su bile na snazi u jeku pandemije.

Na građane se, stoga, apelira da ostanu odgovorni, da se pridržavaju preporučenih mjera koje podrazumijevaju nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, održavanja socijalne distance, lične higijene.

Građani se, pak, pitaju da li su vlasti u BiH odlučile preći na takozvani švedski model prema korona virusu, i može li on biti uspješan u našim uvjetima? Odnosno, kolika je korist biti odgovora prema drugima i sebi, ne postupa li tako i naša okolina?

U razgovoru za naš portal dr Slobodan Stanić, bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS, navodi da je jedan od razloga rasta pozitivnih na korona virus što se građanima nakon ukidanja restriktivnih mjera tokom proglašenja pandemije nije dovoljno objasnilo da je odgovornost sa državnih struktura i sektora zdravstva prebačena na njih same.

Stanić: Građani sami preuzimaju rizik i staranje o sebi samima

„Mi smo prešli na švedski model, a da to građanima niko nije objasnio. Išlo se s porukom javnosti najgore je iza nas, mi smo to pobijedili – a da virus nije nikuda otišao pa da se kao sada vraća. On je tu sve vrijeme, s tim što je ranijim rigoroznim mjerama epidemiološka krivulja spuštena, a čim se spusti ona i duže traje“, navodi Stanić.

Naglašava da je nakon popuštanja mjera bilo neophodno jasno naznačiti sve rizične grupe stanovništva i nastaviti javno-zdravstveni rad s tim skupinama na promociji  mjera zaštite. Uz to, dodaje Stanić, pod posebnim nadzorom trebaju biti i oni bolnički kapaciteti u kojima se liječe rizične grupe (onkološki pacijenti, bubrežni bolesnici, dijabetičari, lica sa smanjenim imunitetom), kao i starački domovi, a s ciljem suzbijanja interhospitalnih infekcija. Ostatak stanovništva, ističe naš sugovornik, sam preuzima rizik i staranje o sebi i tako se stiče taj kolektivni imunitet na kojem se radilo u Švedskoj.

„Ovako, može doći do eksponencijalnog rasta broja zaraženih koji bi slomio zdravstveni sistem, koji je ionako već iscrpljen nizom drugih problem. On ne može izdržati trku na duge staze. Trku na sto metara su metaforički solidarno istrčali, ali ovo je maraton za koji nisam siguran da se može izdražti“, upozorio je Stanić.

KAFIĆI SE VRATILI STARIM NAVIKAMA

Ipak, problem nisu samo neodgovorni građani i tvrdnje da su novi klasteri rezultat  „uvoza“ virusa iz inostranstva, nego i činjenica da se preporuka o sprječavanju širenja zaraze nije pridržavao sve veći broj trgovinskih i ugostiteljskih objekata kao i zanatskih i uslužnih radnji.

Tako većina marketa i velikih trgovinskih lanaca, ali i drugih trgovina, više nema na ulazu barijere za dezinfekciju obuće, nema dezinfekcionih sredstava za ruke. Ugostitelji su se vratili staroj navici kada im jedna spužva služi za pranje posuđa, pepeljara, brisanje stolova, a u pokušaju da naknade izgubljenu dobit u mjesecima kada nisu radili, ni u baštama ni zatvorenim prostorima propisana udaljenost među stolovima se ne poštuje.

Stanić podvlači da to predstavlja i te kako značajan problem. „Tu su prevagnuli ekonomski prioriteti nad zdravstvenim, i ističem da je tu trebalo naći kompromis“, dodao on.

Najveći broj novozaraženih u RS-u identifikovan je u tvornicama tekstila, kože i obuće. U Modriči na COVID- 19 pozitivno je, potvrđeno je iz ZZJZ RS, 60 radnica tvornice Alfa. Koliki će broj zaraženih u konačnici biti, epidemiologinja Jelena Đaković Dević nije željela komentirati. Ništa bolja situacija nije ni s tekstilnim radnicama u Kostajnici.

Pogon u kojem radi 150 radnika kotorvaroške tvornice obuće Dermal je zatvoren nedavno, nakon što je kod 14 radnica utvrđeno da su pozitivne na COVID-19.

U izjavi za InfoRadar direktor Doma zdravlja Kotor Varoš Vladimir Bubić rekao je da će svi zaposleni u toj hali biti testirani, kao i da se utvrđuju njihovi kontakti.

Foto: Zatvoren jedan od pogona u Dermalu

„Zaraza dolazi iz porodičnih klastera“, ustvrdio je Bubić. Decidan odgovor na pitanje da li su u Dermalu poštovane sve epidemiološke mjere, te da li su nadležne inspekcijske službe vršile kontrolu – nismo dobili.

„Naravno da nam je zdravlje ljudi najvažnije, ali mora se živjeti, ekonomija se mora održavati. Stoga mi sa firmama koje su od vitalnog značaja za našu opštinu pokušavamo naći srednje rješenje. Jer bez obzira na sve, znatan broj radnika želi raditi, jer od toga žive“, istakao je Bubić.

Iz kadrovske službe Dermala tek kratka potvrda da su radnice iz jedne hale upućene kućama nakon što je utvrđeno da je određeni broj njih pozitivan na korona virus, ali da se očekuje da će se na posao vratiti za koji dan!?

NEPOZNATA TRANSMISIJA VIRUSA

U Federaciji BiH, na zahtjev kantonalnih vlasti, vanredno stanje proglašeno je u nekoliko kantona, a najveći rast broja zaraženih bilježi Tuzlanski kanton u kojem je COVID -19 registoran u unutar UKC-a. Ipak, vanredno stanje ne znači i vraćanje mjera koje su na snazi bile do 20. maja. Inspekcijski nadzor prostora u kojima se okuplja veći broj građana je pojačan, a izdate su i preporuke o izbjegavanju svih javnih događaja na kojima se okuplja veći broj ljudi.

Struka upozorava i na činjenicu da su u BiH nakon pojave prvih oboljelih od COVID- 19 „ispucane“ sve preventivne mjere. Nakon toga je došlo do popuštanja političkih mjera, a da se ništa konkretno nije uradilo. Odnosno, lockdown bi trebao imati za cilj da se dobije na vremenu, da se uradi nešto drugo. Iz tih razloga, u svim sredinama gdje se virus širi sada će biti teško vraćati na neke strožije mjere.

Stručnjaci upozoravaju da je jedan od ključnih problema, a na tome gotovo da ništa nije urađeno u BiH, ispitivanje transmisije virusa kako bi se utvrdilo koliko živi na površinama, te kakvi se efekti dezinfekcije, nošenja maski na vanjskim prostorima. Ali, ako je za utjehu, to je nešto na što odgovor nemaju ne samo infektolozi u BiH, nego i u svijetu.

Iz Kriznog štaba RS za borbu protiv COVID-19 za sada su bez konkretnih mjera kako bi se suzbilo širenje zaraze. A entitetska predsjednica RS Željka Cvijanović lakonski je konstatovala „da problem korona virusa postoji“!?

Stanić, kao i većina odgovornih stručnih ljudi, podsjeća i na činjenicu da je jedan od ozbiljnih problema to što se u javnom prostoru spekuliše oko mnogo toga vezanog za transmisiju virusa, njegove mutacije, navodnog slabljenja što je duže vremena u zajednici.

„Virus kao što slabi može i da sutra ojača u oblik koji će biti smrtonosniji. Mi ne radimo tipizaciju virusa nego samo dijagnosticiramo postoji li ili ne. U Kini su radili tipizaciju najmanje dva, a neki čak i četiri podtipa virusa. Tako su izdvojili oblik letal i simpl. Sreća je ako je ovdje na sceni simpl, a ne letal što, ponavljam, može ići i u lošiju varijantu. Treba dodati i da COVID- 19, prema dosadašnjim istraživanjima, ne stvara trajni imunitet, ali ono što znamo jeste da se ne može vratiti u teškom obliku kod onih koji su već jednom bili zaraženi“, pojasnio je Stanić.

Dr. sci. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske, navela je da se unatoč ponovnom povećanju broja pozitivnih na COVID- 19 ne razmišlja na vraćanje mjera koje su važile tokom prvog vala pandemije. „Valja nam plesati s koronom“, poručila je Pavić Šimetina. Njenim geslom evidento vode se i u BiH.

Foto: Ivana Pavić-Šimetin

A ples s koronom potrajat će sve dok se ne pronađe cjepivo. Iako s različitih strana svijeta stižu najave da se na njegovom pronalasku intenzivno radi i da bi mogao biti dostupna do jeseni, niz stručnjaka, a među njima je i svjetski priznati naučnik i profesor Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Goethe u Frankfurtu Ivan Đikić, nisu tako optimistični.

“To da već postoje cjepiva koja su djelotvorna je neupitno. Brojna klinička ispitivanja su pokazala da su djelotvorna. Međutim, još treba ispitivati da se dokaže njihova neštetnost. Prema tome, rekao bih da će se cjepivo pojaviti negdje između ožujka i lipnja iduće godine, a i to su optimistične prognoze“, zaključio je Đikić.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime