Bivši Dodikov savjetnik Dragan Vučetić uhapšen zbog zloupotrebe položaja i poslovne prevare

Bivši direktor preduzeća “Nikola Tesla” Dragan Vučetić koji je bio i savjetnik Milorada Dodika uhapšen je u Bugarskoj na osnovu potjernice koju je za njim raspisao Okružni sud u Banjaluci zbog sumnje da je počinio zloupotrebu položaja i ovlašćenja i poslovnu prevaru.

Navodeći samo inicijale iz Okružnog suda su saopštili da je Odsjek Interpola Sarajevo na osnovu naredbe ovog suda od 29. jula 2019. godine raspisao međunarodnu difuznu potjernicu za Vučetićem zbog navedenih krivičnih djela.

„Okružni sud u Banjaluci je danas, 24. novembra, primio dopis MUP-a RS kojim je sud obavijestio da je D.V. lišen slobode 16. novembra 2022. godine na Međunarodnom graničnom prelazu Aerodrom Sofija“, navodi se u saopštenju suda.

S obzirom na to da je osumnjičeni državljanin Njemačke, navodi se dalje, sud  je preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH dopisom od 7. novembra 2019. godine posredstvom Interpol Vizbaden obaviješten da se zahtjev za izručenje osumnjičenog BiH odbija obzirom da se radi o državljaninu Njemačke.

Podsjećamo, CAPITAL je objavio da je protiv njega Uprava kriminalističke policije MUP-a RS još u junu 2015. godine podnijela izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS zbog osnova sumnje da je kao v.d. direktora JP „Nikola Tesla” zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao milionsku štetu.

Preduzeće „Nikola Tesla” osnovano je 2012. godine sa djelatnošću u oblasti tekstila i proizvodnje automobila, a Vučetić, koji je u to vrijeme bio savjetnik Milorada Dodika, tadašnjeg predsjednika RS je obećavao masovnu proizvodnju električnih automobila koji će od „Republike Srpske napraviti najpoželjniju destinaciju za investiranje na Balkanu”.

Narodna skupština RS je po hitnom postupku, na prijedlog Vlade, u aprilu 2013. godine dala bezuslovne garancije RS za kreditno zaduženje preduzeća „Nikola Tesla”, a tadašnji ministar finansija Zoran Tegeltija je rekao da će lično snositi odgovornost ukoliko ovaj projekat ne uspije.

Kako je Vučetić pljačkao “Nikolu Teslu”, ali i građane Republike Srpske možete pročitati OVDJE. 

Izvor: capital.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI