FARSA NA MEDICINI: Natjerali profesore da potvrde da je diploma Sebije Izetbegović “u redu”

Vijeće Medicinskog fakulteta na hitnoj sjednici, a da im to niko nije tražio, potvrdilo nalaz Ad hoc Komisije da je s dokumentima Sebije Izetbegović koje traži Senat – sve u redu
Piše: Senka KURT

“Farsa. Neviđena farsa.”

Ovim je riječima opisao sjednicu Vijeća Medicinskog fakulteta, jedan od sudionika. Profesor, koji je zajedno sa svojim kolegama, morao prisustvovati vanrednoj sjednici.

Na kojoj se, vjerovali ili ne, razmatrao izvještaj Ad hoc Komisije, osnovane na osnovu zahtjeva Senata Univerziteta u Sarajevu.

Koja ima samo jedan zadatak – da istraži i pregleda dokumentaciju o diplomi direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. Sebije Izetbegović.

A iz Zagreba kažu…

Prije 13. dana Senat je održao sjednicu na kojoj je razmatrao zakonitost akademskih zvanja koja su dodijeljena dr. Izetbegović.

Umjesto nje, sjednici je prisustvovala njena najbliža privatna i poslovna prijateljica dr. Enra Suljić, koja je ustvrdila da su akademska zvanja dodijeljena njenoj šefici legalna. Kazala je također da je dokumentacija o tome dostavljena članovima Senata. I da istu dokumentaciju čuvaju Medicinski fakultet, ali i UNSA.

Vrhunac je bila tvrdnja da „dio dokumentacije je otuđen“.

No, puno smo puta već ustvrdili da to ne može biti istina. Najprije zbog činjenice da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u martu ove godine dostavilo bh. ministarstvu pravde odgovor vezano za postdiplomske studije Sebije Izetbegović na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Podsjećamo, u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja navodi se da je Sebija Izetbegović bila upisana na postdiplomski studij, ali da nije polagala ispite i da ga nije završila.

Upisana, ali nije polagala

Također, Medicinski fakultet Univerziteta u Zagrebu očitovao se da je Sebija Izetbegović bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija “Ultrasound in clinical medicine” u akademskoj godini 1992./1993. Istaknuto je da u njenom dosjeu ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi potvrdili vjerodostojnost indeksa, koji je objavljen u SDA-u bliskom portalu.

Iz Zagreba je stigla i potvrda da aktuelna direktorica KCUS-a nije završila poslijediplomski studij “Ultrasound in clinical medicine”, niti joj je na tom studiju izdana diploma.

Desna ruka Sebije Izetbegović na KCUS Enra Suljić kazala je da je dokumentaciju trebao čuvati Medicinski fakultet i UNSA-a, ali da neka nedostaje.

Dr. Suljić i bliski suradnici

Upravo dr. Suljić i predvodi tim koji po Medicini već desetak dana traga za dokumentima. U Komisiji su još i emeritirani profesor – Mirza Dilić, prodekanica za finansije Medicine Nermina Babić, prof. dr. Amela Džubur Alić i šefica Studentske službe Medicine Taida Nakić.

Svi oni su, kako ističu naši izvori, provjereni i bliski suradnici Sebije Izetbegović.

Njihova nemoć međutim danas je dostigla vrhunac. Kako se, kako kažu naši izvori, ne može naći ono čega nema, pribjeglo se manipulaciji.

Za danas sazvana hitna sjednica Vijeća Medicinskog fakulteta trebala je biti još jedna podrška dr. Izetbegović.

– To bi trebalo poslati znak da su svi profesori fakulteta na njenoj strani. To je već viđeno – da se odluke dr. Izetbegović pokrivaju Vijećem ili nekom radnom grupom. Sramotno – kaže nam naš sugovornik, koji je bio na sjednici.

I šta ste zaključili, pitamo.

– Vijeće je prihvatilo izvještaj Ad hoc Komisije da je „sve u redu”. Komisija tvrdi da imaju originalni dokument pisan rukom o ekvivalenciji ocjena. I to smo prihvatili. Da je sve u redu – s gorčinom govori sugovornik.

Rukom pisani dokument

Podsjećamo da je rektor UNSA dr. Rifat Škrijelj rekao da je Senat upravo insistirao na tim dokumentima.

 To su temeljni dokumenti na osnovu kojih je nastavljen postdiplomski studij. Prof. Izetbegović možda to ima kod sebe, ali ne želi dati. Mi ne znamo. Akt koji smo dobili iz Zagreba nije dovoljan da mi možemo postupati. Akte koje je dobila Inspekcija i Tužilaštvo KS mi ne smijemo koristiti jer nisu nama izdate. Kada te institucije završe posao, vidjet ćemo šta dalje. Oni još nikakve mjere nisu donijeli. Ovo je historijski važno, da se zna da UNSA ništa ne skriva niti ikoga napada – rekao je Škrijelj.

Senat, međutim, nije tražio ikakvo očitovanje Vijeća Medicinskog fakulteta.

Ostaje sad pitanje da li će taj rukom pisani dokument biti dovoljan Senatu. Hoće li to biti dovoljno da se više ne raspravlja o aferi „diploma Sebija Izetbegović“?

Ili će se spektakl u režiji direktorice KCUS-a, redovne profesorice Medicinskog fakulteta i dalje nastaviti.

Sve je u redu, tvrdi Izetbegović, tvrdi Komisija, evo sad i Vijeće Medicinskog fakulteta.

Izvor: interview.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI