Borenović uputio poslaničko pitanje “Razjasniti činjenice oko pridruživanja BiH sankcijama Rusiji”

Predsjednik Partije demokratskog progresa, Branislav Borenović, uputio je danas poslaničko pitanje predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, Zoranu Tegeltiji, i ministru spoljnih poslova BiH, Biseri Turković, u vezi sa pridruživanjem BiH sankcijama koje je EU uvela Ruskoj Federaciji.

S obzirom na niz kontradiktornih izjava najviših zvaničnika u zajedničkim institucijama BiH, kao i velikog interesovanja javnosti po pitanju pridruživanja BiH restriktivnim mjerama koje je Savjet EU uveo Ruskoj Federaciji, tražim da nam dostavite detaljnu informaciju o svim odlukama i stavovima Savjeta EU koje se tiču sankcija Rusiji, a kojima se BiH pridružila – navodi se u pitanju.

Borenović još dodaje da, imajući u vidu da je i visoki predstavnik za spoljnu politiku EU u svojoj Deklaraciji istakao da se BiH pridružila EU članicama u ovim mjerama, smatra da je neophodno da o tome budu upoznati i izabrani predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i domaća javnost.

– Takođe, tražim da nam dostavite informaciju o vremenskoj dinamici postupanja institucija BiH nadležnih za kreiranje spoljne politike u vezi sa ovim pitanjem. Zbog činjenice da je ovo pitanje izazvalo velike nedoumice i pažnju javnosti tražim da odgovor dostavite što je prije moguće – navodi Borenović.

Predsjednik PDP, podsjeća javnost Republike Srpske da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, Žozep Borelj, nekoliko puta pozdravio činjenicu da se BiH pridružila usvojenim paketima sankcija protiv Rusije.

Zbog toga smatra da je neophodno da cjelokupna javnost dobije precizan uvid u način na koji je došlo do ovakve odluke, kao i da se jasno utvrdi uloga člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske u kreiranju odluke po trenutno najvažnijem svjetskom pitanju, jer on mjesecima tvrdi da BiH nije uvela nikakve sankcije Rusiji, dok s druge strane zvanični akti institucija BiH koji su se pojavili u javnosti, dokumenti kao i izjave najviših zvaničnika i EU i zemalja okruženja govore nešto sasvim suprotno.

Izvor: srpskainfo

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI